Ma 2024 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
d68b59ace3b188c800a6e9515174cdad.jpg

Pfuj, spicli!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

ETA együttes: Spicli, korai nyolcvanas évek. A zenekar egyik szövegírója Szócska Miklós volt akkoriban.

„A helyről nem beszélek,
hol járok mindennap.
Dől a bűz a házakból,
az utcán hullaszag.

Nézek szerteszéjjel,
mögöttem jön egy alak.
Tudom, hogy ez az a pasas,
akit rám állítottak.

Rohadt spicli. Pfuj, spicli!
Rohadt spicli. Pfuj, spicli !
Dörömböl az ajtómon,
bár remeg a kezem.
Odamegyek mégis,
és a kulcsot keresem.

Belépett az alak,
már nem is köszön.
Nem is kérdem tőle,
mert tudom, hogy értem jött.

Rohadt spicli. Pfuj, spicli!
Rohadt spicli. Pfuj, spicli!”

Miközben a kommunizmus áldozataira emlékezünk, Magyarország az Euró­pai Unió volt szocialista „tag- és népköztársaságai” közül az utolsó, ahol a kommunizmus ügynökeinek aktáiról szóló vitát az Országgyűlés még mindig nem zárt le. Pontosabban: alaposan lerendezte. Tudniillik egy hete annak, hogy Schiffer András a parlamentben szavazásra bocsátotta Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről című indítványát – az ügynökakták megnyitását előterjesztő LMP-javaslat tárgysorozatba vételét a Jobbik is támogatta. Ugyanakkor a kormánypártok, vagyis a Fidesz és a KDNP képviselői az „ügyben” nem szólaltak meg, viszont az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát egyhangú többséggel leszavazták.

Hivatalos magyarázat azóta sincs a magukat jobboldali-konzervatív-polgári erőknek tartó pártok részéről.

Felettébb sajnáljuk.

Azokra nézve pedig, akik politikai áldozatként érintve voltak, szégyen és gyalázat az ügynöklisták „altatása”.

És nem pusztán az érintettekről van szó. A magyarországi jobboldali szavazókat leginkább az 1990-es éveket megelőző rezsim tagadása hozta és hozza össze. Azok, akik magukat nemzetinek és konzervatív értékrendűnek tartják, szinte egységesen ítélik el az MSZMP-t, a szocialista múltat, a „hálózatot” – gyakorlatilag ez a közös nevező.

Úgyhogy most lehet(ne) mit magyarázni! Például elmesélhetnék a jelenleg hatalmon lévők, hogy kinek és minek az érdekeit sértené az, ha bárki nyíltan hozzájuthatna az ügynökaktákhoz. Egységes pártálláspont alakult-e ki, vagy azok, akik az LMP-s előterjesztésre voksoltak, felülemelkedtek ezen? De a többiek miért nem?

Milyen jogállam az ilyen, ahol ez a „stratégiai” kérdés a rendszerváltást követő több mint két évtized elteltével simán elkenhető?!

Cseppet sem mellesleg a témát a németek, a csehek és a lengyelek már rég elintézték: egyszerűen nyilvánossá tették a besúgók és az azt működtető hálózat, például a szigorúan titkos tisztek nevét, a személyi köröket.

Állítólag néhai Antall József miniszterelnök azért nem tudta megoldani a problémát, mert az „első szabadon választott Országgyűlés” tele volt spiclikkel. Ezzel szemben 2012-t írunk, az úgynevezett polgári oldal immár harmadszorra fogja a kormányrudat, és továbbra is kényes téma a lista. Ha továbbra is marad az exkluzivitás, akkor ismét előjöhet egy-két sztori.

Bizonyára emlékeznek még a Medgyessy Péter „jegyezte” D–209-es ügyre, Szabó István filmrendező védhetetlen jelentésére és más vonatkozásban ugyan, de a Biszku Béla-esetre. Amennyiben csak a jéghegy csúcsa látható, pont a lényeg veszik el: a valódi bűnösök akár tovább funkcionálhatnak, a megzsarolt szerencsétlenek pedig nem értik, hogy a magukat antikommunistának aposztrofáló pártok miért hagyják, hogy így legyen.

Állítólag 1989-ben a Belügyminisztérium tonnaszám égette el a titkos iratokat, továbbá zsarolási célra mázsaszám lopták ki a dokumentumokat a tartótisztek és főnökeik. Pontosan nem tudni, hogy az ügynöklisták összevissza manipulált és ellenőrizhetetlen névsorokat tartalmaznak-e vagy sem. Kérdéses az is, hogy az átláthatóság azt eredményezné-e, hogy bírósági perek ezreire kerül majd sor.

Még nem tudni, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői benyújtanak-e önálló képviselői indítványt az ügynöklisták feltárásáról, vagy csak arra futotta, hogy az LMP-s javaslatot a „kétharmad” kétharmada leszavazza.

Innét kezdve azonban nem lehet ügynöközni, komcsizni vagy liberálbolsevikozni!

Visszaüt.

Szajlai Csaba - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2833) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Sport (729) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (323) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Belföld (11) Kultúra (9) Gazdaság (714) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Politika (1582) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Mondom a magamét (7760)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>