Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
a7b6a79551c2404e2a22838c53ef3e2a.jpg

Orbán Viktor bemutatta a kormányát!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hétfőn, délelőtt 11-kor a Parlament Vadász-termében tartott sajtótájékoztatóján mutatta be kormánya tagjait Orbán Viktor.

 

 A kormánynévsor nyilvánosságra hozatala után a miniszterek legfőbb feladataikról nyilatkoztak.

Az állami vagyongazdálkodás, a közbeszerzések és az infokommunikáció irányítása, felügyelete lesz a feladata Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek. Első lépésben felülvizsgálják az állami vagyon gazdálkodásának eddigi módját, elsősorban a privatizációs döntéseket, valamint a magánszektor és az állam együttműködésében magvalósuló úgynevezett ppp-beruházásokat. Ahol lehet, visszaállítják a kistelepülési postahivatalokat. Hatékony, nem pazarló vagyongazdálkodásra van szükség, olyanra, ami az oligarchák érdekével szemben a közjót szolgálja - szögezte le.


Réthelyi Mikós első feladatai között az egészségügyben a rezidensek helyzetének rendezése és a kórházi finanszírozás megoldása, az oktatásban a közoktatási törvény kisebb módosítása és a romokban heverő szakképzési rendszer átalakítása, a szociális területen pedig a családpolitika javítása szerepel. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője szinte azonnali 65 milliárd forintot kér az egészségügyi intézmények működőképességének fenntartása érdekében.


Egyszerre kell ragaszkodni a költségvetési hiány és az államadósság csökkentéséhez, a stratégiai reformokhoz és a gazdaság növekedéséhez, valamint a foglalkoztatás bővítéséhez - mondta a leendő nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György. Szavaiból az is egyértelművé vált, hogy jelenleg nem látnak lehetőséget a még hatályos idei 3,8 százalékos deficitcél tartására, de a következő 3 évre szigorú költségvetési politikát ígért. Azt is elmondta, hogy szükség lesz viszont évközi adócsökkentésre, később pedig "adóforradalomra", valamint fordulatra a foglalkoztatásban, a kisvállalkozások támogatására uniós pénzből, az EU-összegek "átkottázására" és új Széchenyi tervre.

A jelenleginél több rendőrre lesz szükség a közbiztonság megerősítéséhez és a közrend visszaállításához - mondta Pintér Sándor leendő belügyminiszter. Pintér hozzátette: beiktatását követően két héten belül már érdemi eredményeket lehet elérni, elsősorban a már meglévő rendőri állomány átvezénylésével és az utcai szolgálat megerősítésével. Azt ugyanakkor a leendő tárcavezető nem tudta megmondani, hogy pontosan mennyi új rendőrre lenne szükség, és azok mikorra tudnak szolgálatba állni. Pintér elmondta: a jelenlegi rendőrfőkapitányok "jelentős részével" együtt tud majd dolgozni miniszterként, mert szerinte többségük alkalmas a feladatra és elhivatott, vagyis egy új elképzelés szerint is képesek megfelelően dolgozni.

Martonyi János
szerint először az ország hitelét, önbizalmát kell helyreállítani, ezzel párhuzamosan kell markáns, határozott kül- és Európa-politikát folytatni. A kettős állampolgárságról azt mondta: nincs arról szó, hogy egy törvénnyel automatikusan több százezer, vagy több millió szomszédos országban élő magyar állampolgárságot kap.

Fazekas Sándor leendő vidékfejlesztési miniszter szerint a legfontosabb cél az, hogy a magyar vidék legyen versenyképes a nagyvárosokkal életnívóban, környezetvédelemben, munkalehetőségek tekintetében és a lakosság megélhetésének biztosításában. Megerősítette, hogy a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd az agrárium és a vidékfejlesztés mellett a vízgazdálkodás, a természet- és környezetvédelem is. Jelezte azonban, hogy ezt egy későbbi döntéssel szükséges erősíteni.

A leendő honvédelmi miniszter szerint a honvédelem egész rendszerét át kell tekinteni, aminek csak egy része a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség. Hende Csaba elmondta, hogy a minisztériumon, a honvédségen túl fontosak az olyan kérdések is, mint a társadalom, vagy a gazdaság szereplőinek viszonya a honvédséggel. A részterületekre vonatkozó döntéseket azonban egyazon rendszerbe ágyazva kell meghozni - fűzte hozzá. A honvédelmi tárcát érintő korrupciós ügyekkel kapcsolatban azt mondta: „elhatározott szándékom, hogy a rendet és a fegyelmet minden eszközzel helyre fogom állítani a Honvédelmi Minisztériumban és a honvédségben is.”


MHO/ FH / MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Mozaik (83) Sport (729) Belföld (10) Heti lámpás (310) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (17) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Jobbegyenes (2778) Életmód (1) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Egészség (50) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Tereb (146) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>