Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
suksukol-e-orban-vktor-1.jpg

Orbán az egyik legbefolyásosabb vezető az EU-ban

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
Hatodik helyen szerepel Magyarország a Politico listáján, amely azt összesíti: mennyire befolyásos egy-egy uniós tagállam Brüsszelben – írja a Politico brüsszeli kiadására hivatkozva az Origo.

A Politico szerint Orbán Viktor az egyik legnagyobb hatású uniós vezető, nagykövetével azonban már akadnak gondok. A politikai magazin két tényezőt vett figyelembe: mekkora hatalma van az adott ország vezetőjének, és mekkora a brüsszeli nagykövetének. A valóságban ők ketten azok, akik a legnagyobb befolyással lehetnek az uniós politikára. Brüsszelben az állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök évente többször is összegyűlnek az uniós csúcstalálkozókon. A görög csőd és a menekültválság miatt tavaly és idén is a megszokottnál jóval több uniós csúcsot hívtak össze, így a tagállamok vezetőinek befolyása is nőtt. A háttérmunkát ugyanakkor minden esetben az Európai Unióhoz delegált tagállami nagykövetek, Magyarország esetében jelenleg Várhelyi Olivér végzi. A szakember tavaly ősz óta vezeti a brüsszeli állandó képviseletet, elődje Györkös Péter volt. A diplomaták munkája nélkülözhetetlen, gyakorlatilag ők képviselik a magyar kormányt Brüsszelben, előkészítik az uniós csúcsokat, és megtárgyalják a háttérben a készülő uniós törvényeket.

Erősödő Orbán

Egy-egy ország befolyása lényegében azon múlik, hogyan tud együttműködni a tagállam vezetője és a nagykövet. A jelek szerint Magyarországon nem is olyan rosszul, de ez főleg Orbán Viktornak köszönhető. A 28 tagállamot és Törökországot elemző listán hazánk – azaz Orbán Viktor és Várhelyi Olivér párosa – a hatodik helyet szerezte meg a Politico szerint. Az első hely Németországnak jutott, a második az Egyesült Királyságé, a harmadik pedig Franciaországé. Magyarországot rajtuk kívül Olaszország és kakukktojásként Törökország előzi meg. Az utolsó hely Luxemburgnak és Horvátországnak jutott.

Stabil kormányzás, következetes álláspontok

A lista elkészítésében több kritériumot vizsgáltak. A vezetők esetében megnézték például, stabil-e a kormányzásuk, következetes álláspontot képviselnek-e, okoznak-e politikai problémát az unióban, vagy éppen uralják-e nyilatkozataikkal a csúcstalálkozókat. A nagyköveteknél azt nézték, konzultálnak-e velük a kollégáik, milyen korábbi tapasztalataik vannak, és milyen a kapcsolatuk a miniszterelnökkel.

Forrás: ]]>Origo]]>

]]>www.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Kultúra (7) Politika (1582) Tereb (146) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Életmód (1) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Gazdaság (704) Egészség (50) Jobbegyenes (2786) Sport (729) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Történelem (18) Autómánia (61) Mondom a magamét (7536) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>