Ma 2021 augusztus 03. Hermina napja van. Holnap Domonkos, Dominika napja lesz.
eb5fab9fbb6e674eea9e4cfeb74b69c5.jpg

Megosztott baloldal?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt négy (meg négy) évben is láthattuk, hogy a baloldali politikusok legfeljebb csak szájkaratéznak, de amikor szavazni kell, akkor összezárnak a sorok.

Jó érzésű baloldali politikus az ún. öszödi beszéd után felállt volna és otthagyja az egész díszes társaságot. Ehelyett? Zárták a sorokat és a nagy színész mögé álltak. Nehezen tudunk szabadulni a gondolattól. A baloldali politikusok elsősorban egzisztenciális okból politizálnak: tömjük meg jól a zsebünket, s a választók csak akkor fontosak, ha éppen választani készülnek...

 
 
De nyolc év szabad rablása után úgy tűnik, más világ jön 2010-ben. Lehet, nem tejel a BKV-sem, előfordulhat, hogy néhány csuklón kattan még a bilincs. Egy országgyűlési képviselői mentelmi jog akár aranyat is érhet. Nagy így a tülekedés azért a kevés helyért. Mert a legbigottabb szocialista szavazónak is le kell számolnia az illúzióval, hogy 2010-ben esetleg Mesterházy-kormány alakulna. (Bár hozzá kell tennünk, 2002-ben sem hittük el, hogy a fincsi koktélok kedvelője lesz a miniszterelnök, ahogy 2006-ban is hihetetlennek tűnt, hogy az öszödi böszme alakíthat újra kormányt.)
 
A szocialisták megújulást ígértek. Ehelyett az országos lista első helyein (értsd befutó helyek, hiszen ha csak a rokonok és üzletfelek szavaznak rájuk, néhány tucatnyi képviselőjük akkor is bejut a Parlamentbe) Lendvai, Kovács László, Gyurcsány Ferenc... Micsoda megújulás...
 
S Szili Katalin, az örökös szocialista ellenzéki megunta ezt a brancsot. Vagy csak színjáték ez is? Esetleg saját politikai túlélése a tét? A hírek arról szóltak, hogy Szili Katalin nehezményezte, hogy Gyurcsány Ferenc a lista negyedik helyére került. No persze, a nagy játékos szereti kavarni a kártyalapokat. S ehhez be kell jutnia a Parlamentbe. Szili Katalin pedig annyira megsértődött, hogy nem fogadta el a lista ötödik és a második helyét sem.
 
 
Arról is mesélnek, hogy esetleg más baloldali csoportosulással indulna a választáson. Ezt is megérjük? A baloldal elkezd osztódni? No nem a „klasszikus” munkáspárt-szocialista párt felállásról van szó. A munkáspárt (melyből így is kettő van) mostanában csak a „futottak még” kategóriát birtokolja. Talán a nagy baloldali megújító, Schmuck Andor lesz a befutó, aki hol Új Baloldalt vizionál, hol a Tisztelet Társaságában látja a politikai túlélés esélyeit?
 
Mindenesetre jobboldaliként nem esünk kétségbe, ha a masszív és megvezetett baloldali szavazók a demokrácia és pluralizmus jegyében több esélytelen jelölt között is aprózhatják a szavazataikat. Kárörvendés? Semmiképp... Csak reménykedés... Hogy végre eltűnnek a balszélen...
 
A Fidesz lesz a következő választások nyertese? Nos, biztosan... Bár a baloldalnak bizonyára lesz még néhány titkos ötlete a következő hónapokban, mely a sok bizonytalan szavazót megingatja. A Fidesz kétharmados többségre készül. Talán nem koppannak...
 
 
Mindenesetre a baloldalnak nagy arcul csapás lesz, ha esetleg nem a második, hanem a harmadik helyen futnak be. Bár ha több jobbikos képviselő ül majd a Parlamentben, mint szocialista, majd lesz nagy sírás-rívás Budapesttől Brüsszelig, hogy mekkora fasiszta veszély van Magyarországon. S láttuk, hogy az ezredforduló táján a demokratikusan megválasztott Haider párt ellen is mekkora felzúdulás volt Európa szerte.
 
Lesznek még meglepetések...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Gazdaság (660) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Egészség (50) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5471) Autómánia (61) Jobbegyenes (2085) Életmód (1) Történelem (14) Irodalmi kávéház (505) Tereb (138) Nagyvilág (1456) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Politika (1578) Heti lámpás (255) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Vetítő (30) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>