Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
3af2328f93c513a4d6a61e20934d3374.jpg

Orális IMFormáció

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Valami különös véletlen folytán most már sorrendben harmadik írásomat vagyok kénytelen nagyjából ugyanazzal kezdeni. Hogy tudniillik, az ember öröktől fogva folytatja reménytelen (vagy legalábbis annak látszó) küzdelmét azért, hogy a körülötte kavargó jelenségvilág mögött (alatt, fölött stb.) meglássa a lényeget.

De mivel, mint tudjuk, nincsenek véletlenek, csupán egyelőre számunkra megismerhetetlen összefüggések, így nyilván jelez valamit, hogy egyre gyakrabban ütközünk bele ilyen megismerhetetlennek látszó jelenségnyalábokba.

A Nemzetközi Valutaalap roppant hatalmú vezérének gyors és brutális kivégzése mindenképpen figyelemre méltó, nem volna érdektelen, ha valamit megsejthetnénk a jelenség mögötti lényegről. Talán segíthet, hogy globális beszédhatalmi rendszer külhoni és ideiglenesen hazánk területén állomásozó reprezentánsai láthatólag sietve le is zárták a még el sem kezdődött történetet azzal, hogy ismét megmutatkozott, a nyugatias demokrácia a létező világok legjobbika, hiszen a rossz, bárki legyen is az, elnyeri méltó büntetését. És mint a népmesékben, itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi, járjon utána. Pontosabban (mint a régi viccben), aki nem hiszi, annak utánajárunk, ezért aztán azt ajánljuk, higgye el mindenki, akinek kedves az élete.



Természetesen soha nem tudhatjuk meg, hogy valójában mi zajlott le, csupán annyit, hogy az biztosan nem, amit a „hivatalos verzió” állít. A Reichstag felgyújtásától a Kennedy gyilkosságon át szeptember 11-ig és Bin Laden „kivégzéséig” mindig csupán egy hollywoodi „mesefilmet” mutatnak be nekünk. Vigasztalhat viszont a remény, hogy a későbbi következmények elkerülhetetlenül kirajzolják a hamis jelenségvilág alatti valóság lényegének mélyszerkezetét. Nyilván így lesz ez most is. Dominique Strauss-Kahn egyetlen pillanat alatt lezajló, látszólag legalábbis előzmény nélküli megsemmisítése sem marad következmények nélkül, és ezek a következmények sokat elárulhatnak a történés valóságos természetéről. Grósz Károly mesélte bukását követően, hogy Kádár bizalmasaként a hetvenes évek végén utána kellett néznie egy igen magas beosztású „elvtárs” nőügyének. Amikor megtette a „jelentését”, Kádár a következőket mondta neki: „Csalódtam magában, Grósz, teljesen félreértette a feladatot. Az, hogy az embereim nőznek, az számomra teljesen érdektelen. Engem az érdekelt volna, hogy ebből most ki, miért és hogyan csinált ügyet.”

A történet drámai módon világít rá arra a végzetes tévedésre, hogy Kádár korlátlan hatalommal rendelkezett, s ideje lenne tudatosítani a tabut, hogy ugyanolyan jelentéktelen bábfigura volt, mint az őt felváltó „demokratikus” rendszer (látszólagos) urai, a rendszerváltás rendszerének miniszterelnökei. Amikor ezek a bábuk egymást csépelik, nekünk nem rájuk, hanem a mindnyájukat mozgató „kézre” kellene figyelnünk. Ez azért igen nehéz, mert, ahogy mondani szokás, azt sem tudjuk, hogy mit nem tudunk. Persze ez nem ad felmentést e bábfigurák tetteire, mert nem feltétlen kötelező bábuként engedelmesen rásimulni a mutatványosbódé üzemeltetőinek kezére. Strauss-Kahn ugyan látszólag a „mozgató kezek” világához tartozott, ám éppen e feltevésről (amit alighanem ő maga is osztott) derült ki, hogy végzetes tévedés.

A legtalányosabb kérdés éppen az, hogy több évtizedes életút után miként lehetett olyan gyanútlan, hogy nem érezte a „globalogazdi” kivégzésére irányuló szándékait. Azt, hogy a kivégzése eszközeként használt „fegyver”, vagy inkább „bérgyilkos”, tökéletesen érdektelen „tárgy”, és a „szexuális erőszak” elcsépelt fedőtörténete unalmas közhely. Itt inkább az érdemel figyelmet, hogy miként tudják heteken át e zavarba ejtően ócska hatalmi giccs hamis lakkrétegét mint a világ leglényegesebb hírét tálalni a nagyközönségnek. Könnyen lehet, hogy az ilyen attrakciók egyik legfőbb célja valójában éppen ez, vagyis a „Vezettessed magadat szem-bekötve vakon, / Elfajult testvéridtől csinált áll-útakon” logikával leírható, évszázadok óta sejtett manipulatív gépezet tökéletesítése. A gazdinak egyre fontosabb lesz ez a vakon-vezetés, mert a mesterséges álvalóság-ipari művek manipulatív masinériája alatti valóságos való világban roppant dimenziójú tektonikai feszültségek növekednek egyre vészjóslóbban. És e feszültségek most már a világ irányítópultjánál is megmutatkoznak.



Strauss-Kahn tehát, noha az elmúlt negyven év során éppen elég iskolát kijárt, a jelek szerint nem érezte a gazdi kivégzésére irányuló akaratát, vagy ha érezte is, nem tett semmit, amivel mindezt kivédhette volna. Teljes gázzal, fékezés nélkül hajtott bele az amúgy ráadásul elég primitív csapdába, amelyben egyetlen pillanat alatt halálra zúzta magát.

A lényeg tehát az volna, hogy minél közelebb kerüljünk annak a megértéshez, hogy miért is kapja most a büntetést. Alighanem főben járó bűnt követett el, vagy esetleg készült elkövetni, mert származása, „pedigréje” annyira kifogástalan, hogy a kivégzés megalázó brutalitása egyébként nem lenne megmagyarázható. Strauss-Kahn egész életében pusztító erők kollaboránsa volt, világtérben odakint és az ösztönök sötétjében odabent egyaránt, így rászolgált a kivégzésre.

Mindössze az árnyékolja be kissé erkölcsi elégtételünket, hogy az övéi, akik most kivégzik, még nálánál is sokkal sötétebbek és pusztítóbbak.

Bogár László, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Vetítő (30) Életmód (1) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7501) Történelem (17) Sport (729) Politika (1582) Gazdaság (702) Tv fotel (65) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (310) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2778) Kultúra (6) Flag gondolja (36) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>