Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
a43c9ad09f2045e746d8208c82198b9e.jpg

Neelie Kroes a Népszabadság külsős munkatársa?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Továbbra is veszélyben van a média szabadsága Magyarországon címmel jelent meg a még mindig csinos Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnökének írása a saját blogján. 

Angolul, július 28-án, reggel. És láss csodát! Az aznapi Népszabi is ]]>hozta]]> ugyanezt az írást, Veszélyben a sajtószabadság címmel. Jól követhető, magyarosított és érthető fordítással.

„A szabad és sokszínű média a szabad társadalom alapja, a demokratikus hagyomány biztosítéka. A magyarországi »reklámadó« azt mutatja, hogy továbbra is nagy veszélyben van” – írja Neelie, kinek szigorú tekintetéről mindig az alsó tagozatos tancsim, Nelli néni jut az eszembe. Aztán imigyen folytatja: „A következtetés nyilvánvaló. Az RTL egyike annak a kevés csatornának, ami nem a Fidesz-párti álláspontot hirdeti, nehéz azt gondolni, hogy bármi más lehetne a cél, mint kiűzni őket Magyarországról.”
 
 
Tehát aktuális belpolitikai kérdéseket feszeget. És persze lobbizik az RTL Klubért is egy kicsit.
 
Ejnye-bejnye Nelli néni! Hát szabad egy európai uniós biztosnak aktuálpolitikai kérdésekben véleményt nyilvánítania? Szabad egy elkötelezett balliberális ellenzéki lapban megrendelésre publikálnia (vagy csak egy itthon elkészített írást aláírnia)? Hisz a biztosok pártpolitika felett állnak, nem?
 
A publicisztika, illetve a blog bejegyzés megjelenésének gyanús időbeni egybeeséséből pedig arra kell következtetnünk, hogy itt bizony nemcsak a politikai hatáskör túllépésének hibája, hanem a bértollnokság bűne is megesett. Ugyanis lehetetlen, hogy a poszt és publicisztika megjelenésének időbeni egybeesése véletlen lenne; és hogy nem beszélték volna meg ezt az egészet előre. Mivel a Népszabi lapzártája vasárnap este 21-22 felé lehetett, illetve az írást még le is kellet fordítani, és ha tényleg Nelli néni is írta volna magától ezt a cikket, akkor is minimum egy-két nappal hamarabb el kellet volna küldenie a szerkesztőségnek, majd egyeztetni a megjelenésről.
 
Tehát vagy előzetes egyeztetés volt, vagy bértollnokság. Vagy mindkettő egyszerre. Egy biztos: nem úgy történt semmi sem, ahogy azt a Népszabi láttatni szeretné.
 
A kérdés csupán az (bár valószínűleg ezt sose tudjuk meg – hacsak az egyik szerkesztő kolléga részegen el nem pofázza valamelyik talponállóban), hogy először a blog született-e meg és fordították le magyarra, majd megbeszélték mindent előre; vagy minden fordítva történt. Azaz valaki megírta a magyar szöveget, aztán lefordította és elküldte Nelli néninek, mellékelve egy levelet, miszerint volna egy jó kis „médiaszabadságos” írás, csak alá kellene írni. Mert ha csak egy népszabis kolléga jegyzi ezt a cikket – akkor az nagyon keveseket hat meg minálunk; de ha a nagy befolyással rendelkező Nelli néni teszi meg – no, az már döfi!
 
Egyébként a Bilderberg-csoport találkozóinak gyakori vendéként is fel-felbukkanó politikusasszony nem először szúrt oda Magyarországnak. (Összeesküvés-elmélet, vigyázz, kész, rajt!) Számomra viszont már az is fura, hogy egy unijós biztos politikai blogot vezessen, de szíve-joga hozzá; az viszont mindenképpen gyanúra adhat okot, hogy a Nelli néni színtiszta politikai célzatú állásfoglalása igencsak rímel a hazai, hivatásos demokrácia-huhogók mondataira.
 
A blog (és a publicisztika) megjelenésének napján Nelli néni sajtósa, Ryan Heath azt mondta, hogy az írás semmilyen módon nem befolyásolja, hogy a bizottság tesz-e valamilyen lépést a reklámadóval összefüggésben. Mert Nelli néni célja csak annyi volt, hogy szerette volna bemutatni, hogy mi folyik Magyarországon. De ezen ők (azaz a bizottság) egyébként hivatalosan nem akarnak változtatni.

Akkor viszont mi ez az egész? Mi ez, ha nem egy tisztán politikai állásfoglalás, amelyet egyetlen biztos sem engedhetne meg valójában magának?
 
]]>www.tutiblog.com]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2788) Mozi világ (440) Tereb (146) Egészség (50) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Gazdaság (705) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Kultúra (7) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Vetítő (30) Politika (1582) Mondom a magamét (7546) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>