Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
983dd5d4f8ae677be1998559eb4ac167.jpg

Munkásőrből vallási vezető

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ehhez Párizs sem elegendő, ehhez a képtelenségek fővárosa kell. Eugène Ionesco távol tartotta volna magát az alak megformálásától, ha egyáltalán eszébe jutott volna.

Erre a képtelenségre azonban ő sem gondolt, noha a képtelenségek kiötölése volt szakmája, útja, művészete.

Munkásőrből vallási vezető – ehhez Bukarest kevés.

Ehhez Párizs sem elegendő, ehhez a képtelenségek fővárosa kell. Az a település, ahol maoistából lett liberális ragyoghat évtizedeken át. Ahol rasszista alapon államilag elrabolt villában élhet, s onnan járhat antirasszista tüntetésre svindler politikus.

Egyiket a pártnak adja, másikat a párja kapja.

Bravúros rím! Valószínűleg Kapuvári Béla alkotása, ő húzta fel a kiváló zenetörténésszel, Grabócz Miklóssal párban a remekművet, amely sok munkásőrünnepségen elsült: a Puskadalt.

Fegyverem – kedvelem.

Felvillanyozó rím a remeklésben. A jó és rossz időben összeszokott pár: a munkásőr és az ő fegyvere. A kép annyira fölemelő, hogy csak lelkesedni lehet érte. A Kádár-huszárok agya föl is izzott a költeménytől.

Pont a célba vág golyóm.

Ez már a szürke barátok férfias brutalitása. A zsírozott puska tölténye sem jobbra, sem balra nem hord. Középutas. Kétfrontos harcot vív. S nem hagyja cserben gazdáját, aki az egyik életét adná neki, ha hármat oszthatna szét.

Puska vagy – fruska vagy.

Ez már kissé pihentagyúra sikeredett rímecske. De híven mutatja a dolgozó nép játékos kedvét. A néphatalmat védő terrorosztag is lehet bohókás. A fegyver közelsége is megengedi néha a vidámságot.

Határt – halál!

Itt már komolyra fordul a szó. Mert a dolgozó nép védelmezői egyes kérdésekben nem ismernek tréfát. És ekkor félresiklott a poéta tolla, tudniillik szép hazánk szent határáról ír. Ezt fenyegeti a viszkető bőrű ellenség, amely lesben áll.

Csak parancsra, jelre vár.

Nem csoda, hogy a parancs elmaradt, hiszen bezsírozott puskákkal, párjuk helyett a Pártot választó, fegyverüket szívszerelmesükként szerető harcfiak fogadták volna őket. Olyanok, akik jól meg tudták különböztetni a puskát a fruskától.

Hej!

Erről a szellemi színvonalról szökkent magasba a vallási vezető. Az ég felé rugaszkodott. Munkásőr-tapasztalatával a vallást is megacélozta. A rendszerváltás 1990-ben kezdődött. Ma 2013-at írunk.

A Puskadal elsült. A rendszerváltás csütörtököt mondott. 

Kovács G. Tibor - gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Sport (729) Nézőpont (1) Autómánia (61) Heti lámpás (310) Életmód (1) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Mozaik (83) Jobbegyenes (2778) Egészség (50) Történelem (17) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7501) Mozi világ (440) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>