Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
79f2b55a805fb6abeaeae6877d791660.jpg

Mit is ér egy baloldali miniszterelnök-jelölt? Vol.2.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Előre lehetett sejteni, hogy az eltérő személyi ambíciók mellett az eddiginél lényegesen kevesebb felosztható parlamenti helyről nehéz lesz megegyeznie Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak.

A legszükségesebb minimumon alapuló látszatmegállapodással viszont minimálisra csökkent a baloldal esélye a kormányváltásra.

Le kell az elején szögezni, hogy a helyzet egyértelmű nyertese az a Fidesz, amelynek egy megcsorbult hitelességű ellenzékkel kell jövőre szembenéznie. Jelenleg nem látszik olyan körülmény, ami reálisan megakadályozhatná a kormánypártot az újrázásban.

A két baloldali pártvezető helyzetét vizsgálva úgy tűnik, Bajnai Gordon helyzete nehéz ugyan, de nem „reménytelen”: amennyiben együtt tudja tartani egyébként heterogén szervezetét, ellenzékben lesz ideje felépíteni azt. Jelenleg két út áll előtte, mindkettő 1994-ből: a Fideszé és az SZDSZ-é. Előbbi egy pólusképző erővé vált kispárti mivoltából, utóbbi azonban a szocialisták csatolt bajtársa (bajkeverője?) lett. Jelenleg az utóbbi látszik valószínűnek, de sok függ attól, hogy az MSZP hogyan szerepel és megroppan-e egy esetleges újabb súlyos vereségtől.

Mesterházy helyzete is inkább kérdéses, mivel így szinte biztossá vált egy második választási vereség számára. A baloldal első számú pártjának ugyan ő lesz a miniszterelnök-jelöltje, ez azonban ]]>kétes értékű]]> jelen körülmények között. Ráadásul ettől a tehertől nem is szabadulhat, hiszen óriási a nyomás a pártja részéről, „hogy Horn Gyula után újra a párt embere induljon kormányfőnek”.

A két párt közti verseny aligha fog eldőlni a választási eredményekkel. Egyfelől nem is az lesz a döntő, hogy kinek a listájára mennyi szavazat érkezik, hanem az, hogy az előzetes elvárásokhoz képest hogyan teljesítenek. Példának okáért az MSZP-ben alighanem nagy csalódást okozna, ha az Együtt 2014 megszorongatná őket a második helyért, még ha a szocialisták is lennének a legnagyobb ellenzéki erő továbbra is. Ugyanakkor ez mindenképp csak a következő négy év rivalizálását fogja megalapozni.

Kérdés még, hogy pontosan mire megy az MSZP és az Együtt 2014 a megpecsételt „félmegállapodással”. Ha ugyanis a választók a kampányban is azzal szembesülnek, hogy a két párt és a két politikus ennyire csak egymással van elfoglalva, akkor aligha jut majd idő olyan víziók kifejtésére, amivel szavazatokat lehetne nyerni. A „veszekedő baloldal” képét így semmi esetre sem érdemes idő előtt elfelejteni.

Végül ejtsünk néhány szót arról, hogy milyen hatással lehet mindez az LMP-re. A zöldpárt előnyből indul, hiszen távol tudta tartani magát az iszapbirkózástól. Kérdés viszont, hogy a párt hogyan kívánja megszólítani minél nagyobb számban azokat a választókat, akik a veszekedő baloldalban alternatívátlanságot látnak, de a kormánypártra vagy a Jobbikra sem szívesen adnák voksukat 2014-ben.

mno.hu - Veisz Márton

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Tereb (146) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Belföld (10) Életmód (1) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Jobbegyenes (2778) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (310) Sport (729) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Mozaik (83) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>