Ép elmével nem vitatható, hogy a választók tegnapi egyértelmű, megfellebbezhetetlen döntése nagy, Európában szokatlan arányú győzelem a Fidesz–KDNP-nek, függetlenül attól, hogy végül megszerezte-e az újabb kétharmados felhatalmazást.
Ez azt is jelenti, hogy először kapott lehetőséget 1990 óta a folytatásra egy jobboldali kormány. Valóban nagy jövő kapujához érkezett az ország: az Orbán Viktor vezette politikai közösség – kinek melyik tetszik – megvédheti, végigviheti, beteljesítheti, megszilárdíthatja, tökéletesítheti, javítgathatja azt az új gazdasági, társadalmi rendszert, amelyet az elmúlt négy év nagyszabású átalakítómunkájával létrehozott.

A magyar társadalom ezúttal nem akarta, hogy leomoljon, amit a kormány eddig felépített, inkább megelőlegezett, pontosabban megújított bizalommal várja a folytatást. Talán mert bízik abban, hogy otthonossá varázsolható a rohamléptekben felhúzott ház. Az, hogy a részvétel nem volt túl magas, azt jelzi, hogy még azok között sem kerekedett felül a protesthangulat, a kormányváltó indulat, akik nem hívei a Fidesznek. Egy olyan, konfliktusokkal terhelt négy év után, mint ami mögöttünk áll, ez komoly elismerés a kormánynak.

Nem von le semmit a Fidesz–KDNP érdemeiből, mégis illik rögzítenünk: győzelme mértékében meghatározó szerepet játszott a magát kormányváltóként hirdető ellenzék gyenge teljesítménye. 2010-es megsemmisítő vereségükből némi hezitálás után a balliberálisok azt a tanulságot vonták le, hogy ugyanazzal a tartalommal és jórészt ugyanazokkal az arcokkal érdemes újra megpróbálniuk. (Ha megvan a kétharmad, akkor azt immár másodszor kínálta tálcán gyűlölt ellenségének a baloldal sírásója, a fékezhetetlen aktivitású őszödi szónok.) Kudarcuk borítékolható volt, bár arra talán kevesen számítottak, hogy a Jobbik ennyire megszorítja őket. A radikálisok izmos listás eredménye alighanem a választásokról szóló nemzetközi tudósítások kiemelt témája lesz. A Jobbik erősödése figyelmeztetés a győzelmét ünneplő kormánynak: a közbiztonság javítása érdekében további erőfeszítésekre van szükség. Azzal, hogy bejutott a parlamentbe, az LMP újabb esélyt kapott arra, hogy az ellenzéken belüli erőviszonyok átrendezésével nemcsak hiteles, hanem erős versenytársa is legyen legközelebb a jobboldalnak.

A kormánypártok győzelme elég nagy ahhoz, hogy komolytalanná tegyen minden olyan próbálkozást, amely visszaélésekkel, trükközésekkel magyarázza az eredményt, amely megpróbálja megkérdőjelezni a választás tisztaságát. Erre, vagyis Magyarország destabilizálására voltak forgatókönyvek, így az ország választókerületeit mutató térképet narancssárgára festő, határozott választói döntés nagy veszedelemtől óvott meg mindannyiunkat. Azok az elemzők, akik korábban konszolidálhatatlannak nevezték az orbáni rendszert, tegnap csattanós választ kaptak: a választók döntése az új alkotmányos berendezkedést is legitimálta.

Nincs akadálya annak, hogy Orbán Viktor harmadik kormánya mielőbb megalakuljon, és folytassa a megkezdett munkát. Feladatból, felelősségből nem lesz kevesebb, mint az eltelt négy évben.

Szerető Szabolcs - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>