Ma 2024 május 13. Szervác, Imola napja van. Holnap Bonifác napja lesz.
4d71219956c15a66e5004271447e7b43.jpg

Magyarországi választások –2010 – milyen gazdaságra lenne szükség?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jelenleg egyre inkább úgy tűnik, hogy kicsiny országunk (hiszen vezetőink mertek kicsik lenni) csak azért létezik még, mert a multinacionális tőkének szüksége van egyrészt felvevőpiacra, másrészt droidokra, akik dolgoznak.

Válság van. Halljuk unos-untalan. S mi történik Amerikában? Dollár százmilliárdokkal támogatták a bankokat, akik tavaly is rekord összegű prémiumokat osztattak ki vezetőiknek. Hogy is van ez? A pénzt elvesszük a kedves adófizetőktől és megdotáljuk a gazdag bankárokat?

Nálunk (kis ország, más szokások) inkább az állami kifizető helyek működnek (lásd Zuschlag – ügy, BKV-végkielégítések). Egyes számítások szerint Magyarországon a korrupció évente legalább 4 ezer milliárd (!) Ft kárt okoz. Vajon mennyi embernek lehetne ebből munkahelyet teremteni?
 
 
Vajon meddig tombolhat még a globalizmus? Valóban kínai mézre, fokhagymára van szükségünk, vagy esetleg próbáljuk helyben megtermelni? Láthattuk, hogy az elmúlt nyolc év nem volt más, mint a gátlástalan globális piac(?) gazdaság(?) – mondhatnánk szabadrablásnak is? – tobzódása. A jelenlegi balliberális kormányzat kétely nélkül kiszolgálja ezeket az igényeket.
 
Persze jön a Fidesz és lesz változás. Lesz változás? Reménykedjünk...
 
Mire lenne szükség?
 
A Jobbik szerint ún. ökoszociális nemzetgazdaságra. Jól hangzik. Miről is van szó?
 
A gazdaságnak úgy kellene működnie, hogy megmaradjon (sok esetben újra létrejöjjön) az emberhez méltó környezet (öko-), az emberhez méltó élet (szociális) és a magyarság (nemzet).
 
Jelenleg láthatjuk, hogy klímaváltozás ide, vagy oda, a környezetvédelem sokadlagos tényező. Gazdaságunknak, társadalmunknak nem a GDP állandó növekedési bűvöletében kellene élni, hanem fenntarthatónak kellene lennie. Nem csak a saját, de gyermekeink és unokáink érdekében is.
 
Egy olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, mely képes lenne támogatni, sőt, megvédeni a magyar ipart, a magyar termelőket, a kereskedelmet, a magyar árut és a magyar piacokat. Ezt úgy lehet megoldani, ha az állam megőrizi a stratégiai nemzeti vagyont, a földet, a vizet, a földgázt, az erdőket. Nem elkótyavetyéli, elmutyizza, bagóért eladja és a privatizációs bevételből is a gigantikus államadósságot (javarészt a kamatokat) törleszti...
 
 
Még a jelenleg tomboló klímaváltozás ellenére is lehetne egy erős mezőgazdaságunk, az erre épülő élelmiszeripar. Magyarország igazi önfenntartó bio-ország lehetne. Igazi kánaánja lehetnénk a gyógyturizmusnak. S van még van néhány kitörési pont. Előnyünk, (ami sok szempontból a hátrányunk is), hogy határainkon túl is magyarok élnek. Így képesek lehetnénk gazdaságilag (is) a Kárpát-medencében gondolkodni. 
 
Szükség van munkahelyekre. Ehhez a kis- és középvállalkozások támogatására. Nem a növekvő adóprésre, hanem gondoskodó államra.
 
2010 áprilisában választunk. Nem csak négy évre, hanem a jövőnket is megalapozhatjuk...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Heti lámpás (313) Mozaik (83) Sport (729) Politika (1582) Mondom a magamét (7595) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2802) Történelem (18) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gazdaság (708) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>