Ma 2021 szeptember 19. Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
da681fc87abf9c4f25e7439c77cdcdb9.jpg

Magyargyalázó Spíró a magyar érettségin

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy magyargyalázó írás szerzőjének, Spiró Györgynek a gondolatait kellett elemezniük az érettségizőknek az idei középszintű magyar írásbelin. 

Spiró György: Jönnek
Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok
megint, /
füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból, /
csönd van. Senki se pisszen.
Alantról /
kevéske hűlt költő csontujja int. /
Ó, ha gyilkolni szabadna újra, /
csámcsogva, hersegve szívnák
a vért – /
miért is? ki tudja. Trianonért? – /
mered pár utcanév pici csontujja. /
Ez olyan klima: itt folyton beborul, /
ez rendben van, de szégyen,
szégyen, szégyen, /
hogy mindenki kussol,
hogy mindenki fél, /
és nekünk kell jönnünk,
pár csenevésznek, /
hogy bebizonyitsuk: /
nemcsak a szemetek tudnak magyarul.
1984

Mozgó Világ (1987/4)

Egy magyargyalázó írás szerzőjének, Spiró Györgynek a gondolatait kellett elemezniük az érettségizőknek az idei középszintű magyar írásbelin. "Meg kell nézni, kik irányítják a magyar kultúrát és az oktatást" – javasolja Bíró Zoltán irodalomtörténész. Ha Magyar Bálint, Hiller István, nem szabad csodálkoznunk, hogy így fest az érettségi. Az irodalomtörténész hozzátette: tekintsük át, kik a magyar irodalom kedvencei Nyugaton. Az agyonmenedzselt Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péter. A lényeg az, hogy ne legyen közük ahhoz a néphez, amelynek a kenyerét eszik. A magyarság érzékenységét mélyen sértő verséről elhíresült Spiró György interjúrészlete nem okozott meglepetést a tegnapi magyarérettségi tételei között. Tavaly hasonló történt: akkor Ancsel Évának, a Kádár-rendszer egyik legfuttatottabb filozófusának írását kellett elemezniük az érettségizőknek. A szaktanárok edzettek.


 
MH-összeállítás

Hozzászólások

Lalipapa.
2016-01-28 13:27
Az igazság az rasszizmus? Olaszliszka nem volt az? Vagy az azóta történtek az nem rasszista történtek? Talán többet kellene olvasni Szabó Dezsőt, mert ha még a Polgárinak nevezett magazin is úgy kommentál, hogy e-nélkül pl a Magyar Hírlap megszünne? Nem értem a kedvenc napilapomat! Üdvözlettel dr Vá

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138) Kultúra (6) Tv fotel (65) Nagyvilág (1458) Jobbegyenes (2113) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Sport (729) Életmód (1) Irodalmi kávéház (505) Autómánia (61) Mozi világ (440) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5577) Történelem (14) Vetítő (30) Belföld (6) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>