Ma 2024 május 12. Pongrác napja van. Holnap Szervác, Imola napja lesz.
1c80a086efac557f685390ca56d09af0.jpg

Képzavarók - Mi van a Ludwig-hisztéria mögött?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csaknem két hétig tartott a Ludwig Múzeum igazgatóválasztása miatt elkezdett múzeumfoglaló-tüntetés. Míg a tiltakozók kultúrharcot látnak, a valóságban nem tűnik olyan egyértelmű sikertörténetnek az eddigi igazgató öt éve, mint mondják.

Betelt a pohár! A Ludwig Múzeumot mától napi 24 órában nyitva tartjuk" - olvashatták a Nemzeti Színház előtt kezükbe nyomott szórólapon az Alföldi Róbert utolsó rendezésének premierjéről kitóduló nézők. A röplaposztók a Művészetek Palotájából sétáltak át a Nemzeti elé másfél nappal azután, hogy május 9-én, csütörtökön megszállták a Ludwig Múzeum lépcsőjét, tiltakozva az intézmény szerintük antidemokratikus igazgatóválasztása ellen. Az „Occupy Ludwig" megmozdulás több mint egy héten át tartott, matracok, hálózsákok lepték el a kultúrpalota lépcsőjét.

Az Alföldi-szimpátiatüntetésbe átcsapó Mephisto-bemutató közönsége fogékony lehetett a tüntetők jelszavaira, hiszen a Ludwig-saga hasonlít a Nemzeti igazgatóváltásához. Ezúttal Bencsik Barnabás eddigi igazgató helyezkedett bele a jobboldali kultúrpolitika áldozatának szerepébe. Pedig ő is ugyanúgy kitölthette mandátumát, ahogy Alföldi, csupán annyi történt, hogy a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság nem az ő kinevezését támogatta, hanem a Műcsarnok korábbi igazgatójáét, Fabényi Júliáét.

Pünkösd utáni kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben tudatta: Fabényi Júlia lesz a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. „A megadott határidőig két pályamunka érkezett be, a miniszter által létrehozott javaslattevő bizottság a két jelölt közül Fabényi Júlia pályázatát támogatta, a tárcavezető a bizottság javaslatát elfogadva döntött Fabényi kinevezése mellett" - írják. (Bencsik Barnabás vezetői megbízatása február 28-án járt le.)

A hetek óta folyó kampány mögött felfedezhető az a recept, amellyel tavaly Bozsik Yvette-et tántorították el attól, hogy átvegye a Trafó igazgató székét - akkor épp a Ludwig Múzeumban indult el a táncművészt az idegösszeomlás szélére sodró hadjárat. Bencsik regnálása példátlan sikertörténetként jelenik meg a mögötte felsorakozók érvelésében, pedig a látogatószám évek óta csökken, miközben a Műcsarnok elmúlt egy éves működése azt mutatja, hogy lehet kortárs képzőművészettel nézőt csalogatni.

 

Fabényi Júlia június 1-jétől veszi át a múzeum irányítását. Az MTI-nek elmondta: pályázatát rövidesen közzéteszi. „Saját magam felé az elvárás: jóból trendit" - foglalta össze az anyag lényegét, hozzátéve: a nemzetközi kortárs művészet legjavát szeretné bemutatni, fiatal jelenségeket ugyanúgy, mint később, komolyabb előkészítés után történelmi tendenciákat is. A távirati irodának adott nyilatkozatában elmondta: lényegesen radikálisabb kortárs képzőművészeti minőséget és ízlést képvisel, mint elődje, az irányváltás leginkább a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum művészeti koncepcióban lesz érzékelhető.

„Feltétlenül fel szeretném dolgozni többek között a hidegháború idejének művészetét a Ludwig-hálózaton belül" - említett példát. Kiállítási terveiről szólva egyelőre nem említett konkrétumokat. Mint mondta, osztrák és olasz művészeknek, valamint a hetvenes évek második felében színre lépett magyar alkotóknak is szeretne monografikus tárlatokat rendezni, de a kiállítási naptár ismertetése előtt még át kell tekintenie a múzeum már lekötött tárlatait. Az intézmény közép-európai fókuszát északi és déli irányban is kell terjeszteni, valamint Ausztriát is be kell ebbe vonni - fűzte hozzá.

 

Arról, hogy a Ludwig-botrányban milyen külföldi szálak jelennek meg, lapunk május 16-iki számában olvashatnak, ami teljes terjedelmében a ]]>Digitalstandon]]> keresztül is megvásárolható.

hetivalasz.hu - L.Z

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Mondom a magamét (7593) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (708) Sport (729) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Heti lámpás (313) Kultúra (9) Autómánia (61) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Vetítő (30) Történelem (18) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2801) Flag gondolja (36) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>