Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
a84bdacc6135cc93dd362bfe642eb4ca.jpg

Borókai Gábor: Magyarként Európában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Forum Hungaricum központok megnyitását tervezi a Balassi Intézet mindazokban a külföldi városokban, ahol a magyar kultúrának dedikált helye van. Nem titkolt szándék, hogy az eddig jobbára értelmiségi közönséget célba vevő terek kinyíljanak a széles nyilvánosság előtt, {...}

{...}, és azokat is magukhoz vonzzák, akik a borászati, gasztronómiai csábításnak kevésbé tudnak ellenállni, mint a komolyzenei koncerteknek, felolvasóesteknek vagy kiállításoknak.

Tömegre (is) kell gyúrni. Magyarország imázsa vészesen megromlott az elmúlt években, hogy súlyosan eladósodtunk, szavunk hitelét veszítettük, majd meg nem értett - vagy nagyon is felfogott célú - függetlenségi harcaink miatt szigetelődtünk el.

Régen volt ekkora szüksége a homlokzat újravakolásának, arculatunk újraépítésének, az országunkról kialakult rossz sztereotípiák újraírásának. És ehhez érdemes a személyesség erejét használni. Ehhez nyitni kell. Kedvesen határozottnak és eredetinek lenni. Élhető ország benyomását kelteni. A legkiválóbb magyar termékeket felsorakoztatni. Minél több helyen, minél gazdagabb és minőségi kínálattal előrukkolni.

Akik elzarándokoltak az idei Gombold újra! - Divat a magyar rendezvényre a Millenáris parkba, pontosan érzékelhették, hogy itthon a magyar termékek iránti felfokozott kereslet immár a divatot is elérte. Már nemhogy ciki lenne a népi motívumok megjelenítése a ruhákon, ahogy a kilencvenes évek végén még általánosnak volt mondható, de egyenesen kívánatos. Mint ahogy az is, hogy a hagyomány találja meg XXI. századi kifejezési formáját. Azaz a tradicionális egyben korszerű is legyen.

A változáshoz szükséges lelki fordulaton túljutottunk. Az a korszak - nem kis mértékben a globális válságnak betudhatóan - véget ért, amely támogatta a feloldódást a világtrendekbe, amely kifejezetten üldözte és kigúnyolta a sajátosan magyart. Amely a külhonit istenítette, a hazait pedig oly mértékben minősítette le, hogy az állami közbeszerzéseken magyar cégek alig rúghattak labdába...

Ma az organikus fejlődés hirdetői kormányoznak Magyarországon. Ennek szellemében alkottak új alaptörvényt, feltett szándékuk visszaidézni az eltüntetett hagyományok legjavát, és előnyben részesíteni mindazokat a törekvéseket, amelyek nem csak piacként, profitszerző terepként tekintenek ránk.

A válságkor legnagyobb kihívása, hogy miként leszünk képesek felmutatni egyediségünket, hogyan őrizzük magyarságunkat úgy, hogy közben nem veszítjük el európaiságunkat.

Ebben a munkában kétségtelen szerep juthat a Forum Hungaricum központoknak, ételeinknek, italainknak, kultúránknak, benne a hazai divattervezőknek is. És persze kiemelt szerep kell hogy jusson az új köztársasági elnöknek is, akinek nemcsak a nemzeti egység hazai megtestesítése a dolga - hol az az egység, amely megtestesülhet? -, de az is, hogy külföldön érthetően megjelenítse az ország szándékait és érdekeit.

Ildomos lenne hát, hogy a parlament a jövő heti választáson ennek a kívánalomnak megfelelve hozza meg döntését.

hetivalasz.hu - Borókai Gábor

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Gazdaság (702) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Életmód (1) Szépségápolás (15) Történelem (17) Tv fotel (65) Tereb (146) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7501) Politika (1582) Kultúra (6) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>