Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
8d4cab1e267b056e852ea2bcf83b1066.jpg

A csepeli kettős gyilkosság - tényfeltáró cikksorozat II. rész

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

2009. január 7-én este egy csepeli iskolában brutális kegyetlenséggel lőttek agyon két embert. Az egyik áldozat Takács József, a helyi önkormányzat MSZP-s képviselője, a másik Papp László, egy fiatal tanárember volt. A Magyarországon addig példa nélküli iskolai gyilkosság az egész országot megrázta.

II. Sikkasztás és „fekete doboz”

]]>]]>

Kun Tamás és Deme Gábor 2009. december 30-án a Fővárosi Bíróságon - “fekete kasszára”, fiktív számlákra hivatkozva hosszabbították meg Deme előzetes letartóztatását (fotó: Blikk)

Január 8-án a rendőrség sajtótájékoztatót tartott, melyben közölték, hogy a két gyilkossággal a pár nappal korábban elbocsátott biztonsági őrt (Kun Tamást) és az ugyancsak kirúgott igazgatót (Deme Gábort) gyanúsítják. Az első hírek szerint az igazgató 3-4 millió forint összegben sikkaszthatott az iskolából, és a gyilkosságnak is ehhez lehetett köze.

Tényfeltáró sorozatunk második részében a sikkasztás és a pénzügyi vita részleteibe próbálunk betekinteni.

A végösszeg több mint ötmillió

A Deme Gábor előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról szóló legutóbbi, 2009. december 30-i döntés indokai között volt a fekete kasszából történő foglalkoztatás, melyet fiktív számlákkal fedeztek. Erre az alábbiakban külön már nem térünk ki, csak a Takács József által tételesen kimutatott hiányra koncentrálunk. Egyben feltételezzük, hogy az intézményvezető az iskola “rendes” működésén belüli, általa is ismert pénzmozgásokat - tartozzanak azok akár fekete-foglalkoztatáshoz és a fedezésükhöz készült fiktív számlákhoz is -, nem írta Deme Gábor számlájára. Ha azonban már leírtuk a Fővárosi Bíróság indokát, meg kell jegyeznünk, hogy szerkesztőségünk véleménye szerint nem ez volt az előzetes letartóztatás meghosszabbításának valódi oka. A valódi okot szerintünk taktikai okokból nem árulták el.

A Csepel.info szerkesztőségéhez eljuttatott és Takács József által készített, december 31-én lezárt kimutatás szerint 2008 májusától július 25-ig négy olyan készpénzes kifizetése volt az iskolának a BaFi Bau Kft. felé, melyekről a kiadási bizonylat hiányzott, pedig együttes értékük elérte a 2,3 millió forintot.

Takács József szerint a Deme Gábor beltag és a vele akkor már hét éve együtt élő élettársa, K. Ildikó kültag által jegyzett EU-toll Bt. 2008. áprilisától augusztusig öt olyan számlát állított ki az iskola részére, melyeket - immáron az iskola képviseletében - az intézményvezető tudta nélkül ugyanők befogadtak, lekönyveltek majd kifizették saját maguknak. Ezeknek a számláknak az együttes összege 1.160.000 forint volt.

]]>]]>

Az ]]>alapítványi iskola és környéke a Norc.hu-n]]>:  fiktív számlák, sikkasztás, fekete-kassza - kik tudtak még róla?

De voltak még ennél is korábbi „ügyek”. Deme Gábor Takács Józsefet megkerülve már 2007. februárjában olyan kiküldetési rendelvényeket állított ki a hivatali, üzleti utazások költségtérítéséhez 930.796 forint értékben, amelyek egyébként nem szerepeltek az iskola programjában. A rendelvények hat személynek, Deme Gábor és az élettársa mellett többek között éppen Takács Józsefnek és a szintén áldozattá vált Papp Lászlónak szóltak, azokról azonban a kifizetési pénztárbizonylat és persze az érintettek aláírása is hiányzott (K. Ildikónak még gépkocsija és jogosítványa sem volt). Ezek a kiküldetések tehát a valóságban nem történtek meg, Deméék csak az érte járó pénzt vehették fel. Takács József ezt alátámasztva meg is megjegyzi, hogy abban a 10 napos időszakban, amikor a kifizetési kimutatás szerint ő maga volt kiküldetésben, és amelyre 157.154 forintot vettek fel, önkormányzati testületi ülés volt, amelyen részt is vett.

Takács József feljegyzéseiből kitűnik: a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2008-ban beszedett és szintén lába kelt 517.250 forint beiratkozási és tankönyv-hozzájárulási pénzekkel együtt összesen 5.338.046 forintról folyt vita, melyet a későbbi áldozat gyanúja szerint Deme Gábor élettársával együtt a saját részükre tulajdonítottak el. Takács Józsefnek már nem volt lehetősége meghatározni, hogy az iskola házipénztárából szintén hiányzó, 2007-2008-ban kapott, le sem könyvelt támogatások összege mennyi lehetett.

A Mátyás Király Iskola fekete doboza

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában történt sikkasztás azonban csak egy lehetett a Ruttner György, Deme Gábor ügyvédje által is többször emlegetett elszámolási vita tételeiben. Az alapítványi iskolának például nem volt saját tornaterme. Erre a célra alkalmas volt azonban az önkormányzati fenntartású Mátyás Király iskola tornasátra, amelyet az alapítványi iskola heti rendszerességgel, több órában vett igénybe.

Méghozzá feketén.

2009-ben, már a kettős gyilkosság után több bejelentés alapján merült fel a gyanúja annak, hogy a Mátyás iskola igazgatója a tornasátrat rendszeresen szerződések és hivatalos számlák nélkül adja bérbe. A Fidesz-KDNP szerint Zanati Béla, az oktatási bizottság MSZP-s elnöke és Tóth Mihály MSZP-s polgármester egészen addig a szőnyeg alá söpörték az erről szóló bejelentéseket, amíg azok végül az ellenzéki párt tudomására jutottak. Az ellenzéki frakció viszont ekkor kikényszerítette a „tornatermi ügy” hivatalos kivizsgálását.

Az erre felállított ad-hoc bizottság előtt aztán kiderült, hogy egyik intézmény könyvelésében sem volt nyoma a tornaóráknak illetve a bérleti díjnak. Információink szerint az alapítványi iskola „feketebérletét” Takács József és Deme Gábor tárgyalták le zárt ajtók mögött a Mátyás Király iskola igazgatóasszonyával. Ezt követően már csak Deme Gábor jelent meg havi rendszerességgel az önkormányzati iskolában, ahol ismét minden alkalommal zárt ajtók mögé vonultak. A találkozók után a tornaórák zavartalanul folytak tovább.

Lapunk úgy tudja, hogy azokat a pénzeket, amelyeket így „szedett be” be az igazgató asszony vagy valamelyik beosztottja, egy fekete színű dobozban gyűjtötték, amelyet az iskolában is csak „fekete doboznak” hívtak egymás között. Ez a név találónak tűnik, hiszen az évek alatt oda befolyt sok millió forint további sorsa hivatalosan soha nem volt nyomon követhető. Még ma is csak találgatni lehet az összeg valódi nagyságáról: az ad-hoc bizottság számára sem derült ki ugyanis annak összege.

A vizsgálóbizottság zárójelentését nem egységesen fogadták el a képviselők, mivel abban a Fidesz-KDNP szerint Tóth Mihály MSZP-s pártelnök-polgármester szerepe teljesen ki lett hagyva, arra való hivatkozással, hogy ő mint polgármester, sőt, mint az MSZP elnöke - és tegyük hozzá az előző cikkünkből, hogy mint Kosik Györggyel és Takács Józseffel heti kártyapartikon egyeztető jóbarát -, semmit nem tudhatott ezekről az ügyekről, de még arról sem, hogy az MSZP-hez oly közel álló alapítványi iskola tanóráit önkormányzati intézményben tartják meg.

Ami az ad-hoc bizottság jelentéséből a csepeli önkormányzatnál megszokott cenzúra után megmaradt, az önkormányzat honlapján ]]>ma is ]]>]]>olvasható]]>. (Persze a cenzúrának köszönhetően ember legyen a talpán, aki abból egy értelmes következtetést ki tud olvasni.)

Annak ellenére, hogy jelenleg ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a Mátyás Király iskolai fekete dobozának ügyében, a Fidesz szerint mégis megkérdőjelezhető a vizsgáló bizottság munkájának hitelessége. Az ellenzéki képviselők szerint a bizottság MSZP-s delegáltjai teljesen összezárva védték pártelnökük ártatlanságát, ráadásul a bizottság MSZP-s delegáltjai között volt Gulyás Gábor is, aki a kérdéses időszakban az alapítványi iskola alkalmazásában állt, miután az ügyvédi kamarából kizárták.

Sumákolás, tévedés vagy érthetetlen jószándék?

Mint azt cikkünk elején jeleztük, a gyilkosság utáni napokban megjelent első hírek még arról szóltak, hogy Deme 3-4 millió forintot sikkaszthatott az iskolából. Úgy érezzük joggal merül fel bennünk a kérdés: hogyan adhattak meg az érintettek ilyen összeget, ha Takács József december 31-én, az általunk ismert utolsó és végzetes találkozás előtt egy héttel már több mint ötmillió forintos hiányt mutatott ki, amelyet az alapítvány és a kuratórium tagjai, vezetői is ismertek?

Ha ezt be is tudjuk a gyilkosság utáni sokkhatásnak vagy esetleg az ügyben eljáró rendőrség tévedésének, akkor is értetlenül állunk a következő előtt. Január 13-án, amikor a sikkasztás vélhető összegét már a december 31-i kimutatás szerint becsülte meg Kosik György, a Bors így ír egy vele készített interjúban: “Takács József és Kosik akkor azt hitte: Gábor a szerelemtől őrült meg. Addigi élettársát, Ildikót - aki egyébként szintén az iskolában dolgozik - elhagyta egy nyíregyházi lányért. - Arra gondoltunk, a sok utazásra kellett neki a pénz - emlékezett vissza Kosik.” A Bors még visszatér a gazdasági vezető K. Ildikóra egy fél mondat erejéig: “nemcsak a két áldozat és a két tettes, hanem Takács József lánya Mónika, és információnk szerint D. Gábor egykori kedvese, Ildikó is felmondott állásából.”

Deme Gábor hét évig élt együtt K. Ildikóval, Takács szerint együtt is sikkasztottak: Ildikót valahogy mégis elfelejtették

Az interjú készítésekor kevesen kételkedtek abban, hogy Deme a kettős gyilkosság kitervelője vagy felbujtója volt, a sikkasztás leleplezése pedig a mészárlás közvetlen oka lehetett. Hogyan lehetséges, hogy K. Ildikó bűnéről - akit Takács József december 31-i összesítésében egyértelműen Deme társának nevez az iskolai hűtlen kezelésben és sikkasztásban - Kosik, akinek a kegyetlenül agyonlőtt intézményvezető több évtizedes barátja és üzlettársa volt, ilyen könnyen megfeledkezett?

A cikksorozatunk 3. részében egy rejtélyes iskolai betörésről, egy rejtélyes internetes betörésről és a kettős gyilkosság körülményeiről írunk.

Csepel.info

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7671) Autómánia (61) Tereb (146) Életmód (1) Politika (1582) Mozaik (83) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Egészség (50) Heti lámpás (320) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2819) Gazdaság (711) Nézőpont (1) Kultúra (9) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>