Ma 2024 július 15. Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Új Európa Mbappétól és társaitól

Új Európa Mbappétól és társaitól

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Példátlan a bevándorlás Macron elnöksége alatt, a Nemzeti Tömörülés egyre erősödik.

Hosszú sorban afrikai arcokat mutatott a kamera, amikor felcsendült a Marseillaise, a francia himnusz a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A franciák a portugálok elleni negyeddöntős kezdő tizenegyéből mind­össze két fő, ]]> Antoine Griezmann ]]>és Théo Hernández képviselte a nem afrikai származá­súakat, ahogy a spanyolokkal szemben elveszített elődöntőben is ketten voltak ilyenek (Hernández mellett Adrien Rabiot). Félreértés ne essék: minden francia válogatott focista esetében kiváló képességű, nagyszerű sportolóról van szó, a legtöbbjükről mi csak álmodhatunk, akár a válogatottban, akár klubcsapatainkban. De ettől még megállja helyét a kérdés: valóban a messzi földről érkezettek Euró­pája épül? Vagy inkább a saját leszármazottainknak tartanánk-e meg a földrészünket?

A kérdés kényes, a franciáknál is vitatkoznak rajta. Az idősebbek emlékezhetnek, hogy éppen negyven évvel ezelőtt, az ­1984-es Eb-döntőben egyetlen afrikai származású futballista játszott a spanyolok ellen győztes francia válogatottban: Jean Tigana. 

Alaposan megváltozott azóta az immár csaknem hetvenmilliós francia társadalom. Mintegy 14 millióan közülük első- vagy másodgenerációs bevándorlók, ráadásul igen egyenlőtlen eloszlásban. 

Bondy, ez az ötvenezres, szegénynek számító Párizs környéki előváros például a futballrajongók körében kifejezetten ismert. Itt nőtt fel a franciák legnagyobb jelenlegi sztárja, a kameruni és algériai szülőktől származó ]]> Kylian Mbappé.]]> A válogatottban szintén alapembernek számító, kameruni–libanoni származású William Saliba és Randal Kolo Muani – kongói bevándorlók gyermeke – pedig mindketten ott is látták meg a napvilágot.

Éric Zemmour, a Visszahódítás nevű jobboldali párt elnöke feltette a kérdést: 

vajon a japán futballválogatottban nem keltene-e feltűnést tíz fekete játékos? Avagy a szenegáliban nyolc fehér? Szerinte a franciák mostani összetétele nem tükrözi az ország történelmét, és Zemmour, aki a 2022-es francia elnökválasztáson hét százalékot, mintegy 2,5 millió voksot kapott, nem érti: ha lehet arról beszélni, hogy a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében (Sciences Po) túl sok a fehér, akkor miért nem lehet arról, hogy a futballcsapatban pedig túl sok a fekete?

Már persze a kérdés felvetőit lépten-nyomon elérő rasszizmusvád nélkül, illetve anélkül, hogy a nagy népességcserét – miszerint az őshonos európai népek helyét bevándorlók foglalják el – automatikusan az összeesküvés-elméletek közé sorolnák a közbeszédben. Nemcsak rasszizmusvád, de feljelentés is született például tavaly az FC Metz klubjának hivatalos csapatfotójából, miután internetes hozzászólásokban leafrikaizták a játékosokat. A lotaringiai főváros székesegyháza előtt készült felvételen egyébként nemcsak az látszik jól, hogy a labdarúgók szinte kivétel nélkül feketék, hanem az is, hogy a klubvezetés tagjai – Bölöni László akkori vezetőedzővel együtt – viszont fehérek.

Mondani sem kell, nem minden bevándorlógyerekből lesz élsportoló, ahogyan persze terrorista, papgyilkos és erőszaktevő sem. A legtöbben a csendes középszert képviselik. Mégis, összességében a bevándorlásról a franciáknak az első két helyen a törvénytelen migráció, illetve a bevándorlás társadalmi költségei jutnak eszükbe az Ifop közvélemény-kutató tavaly őszi felmérése szerint. Nemcsak a jobboldali szimpatizánsok, de a polgárok összessége is a jobboldal vezető politikusaiban bízik meg a leginkább, ha a bevándorlásról esik szó. Elsősorban Marine Le Penben – érdekes módon még a szocialista szavazók harminc, illetve a szélsőbaloldaliak tíz százaléka is így vélekedett.

A franciák nagy többsége szerint túl sok a bevándorló az országban, és bírálják a kormány politikáját. A bevándorlás üteme rendkívül felgyorsult Emmanuel Macron 2017 óta tartó elnöksége alatt. Ezt állapította meg a francia Bevándorlási és Demográfiai Megfigyelőközpont idén januári jelentése is. „Megállapíthatjuk, hogy a bevándorlás soha nem volt olyan jelentős, mint a Macron-elnökség alatt. Átlagban 274 ezer fő, azaz Bordeaux lakosságának megfelelő népesség jutott minden évben legális francia tartózkodási engedélyhez.” Döntő többségüket természetesen a fejlődő országokból érkezők teszik ki. A Macron elnöksége alatt éves átlagban kiadott tartózkodási engedélyek száma 2007-hez, Jacques Chirac elnökségének végéhez képest 88 százalékkal, 2012-höz, Nicolas Sarkozy elnökségének végéhez számítva 53 százalékkal, 2017-hez, Francois Hollande ötéves mandátumának zárásához viszonyítva pedig 29 százalékkal nőtt.

Macron jobboldali publicisták szerint a régi Franciaország első számú sírásója. 2027-ben tehát a jelen ütem mellett úgy adhatja át az ­Élysée-palotát, hogy

elnökségének évtizede alatt csaknem hárommillió bevándorlót engedett be. 

Mindehhez hozzá kell számolni a bevándorlók és az őshonos franciák termékenységi rátája közötti különbséget. Az észak-afrikai születésű franciaországi nők esetében ez 2,5, a fekete-afrikai születésűeknél 3,3, a francia földön születetteknél pedig 1,7.

A kérdés az, meddig viseli el mindezt a francia társadalom.

Helyszíni beszámolók szerint most, a párizsi olimpia megnyitója előtt a francia fővárosban a szabad ég alatt élő bevándorlók – jellemzően afrikaiak – váltak kellemetlenné. Buszokkal szállítják el őket máshová, hogy ne legyenek szem előtt, amikor Párizs a nyári játékokkal is azt akarja mutatni a világnak, amit a tegnapi nemzeti ünneppel: a grandeurt és a gloire-t, a nagyságot és a dicsőséget. Jú­nius végén Marine Le Pen és a bevándorlásellenes jobboldal meghatározó pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) vezette szövetség 10,6 millió szavazattal (33,15 százalékkal) az ország legtámogatottabb politikai ereje lett. Más kérdés, hogy a többi párt összefogása és visszaléptetések miatt ez a második választási fordulót követően végül a harmadik helyhez elegendő a nemzetgyűlésben; ennyi múlik azon, hogy milyen rendszerben bonyolítják le a választásokat. (Az ugyanazokban a napokban tartott, szintén kizárólag egyéni választókörzetekre épülő, de egyfordulós brit választásokon a Munkáspárt a francia RN-hez képest alig nagyobb támogatottsággal, 33,7 százalékkal „földcsuszamlásszerű” győzelmet arathatott.)

A tendencia mindenesetre világos. 1981-ben, a „fehér” francia labdarúgó-válogatott negyven évvel ezelőtti Eb-győzelmét megelőző nemzetgyűlési választásokon az akkoriban páriának számító Nemzeti Front, amelyet mások mellett Marine Le Pen apja, Jean-Marie Le Pen alapított, mindössze 44 ezer szavazatot kapott. Öt évre rá már 2,7 milliót (9,65 százalék), 2012-ben 3,65 milliót (13,6 százalék.) Utódpártja, az RN ezt tornázta fel a mostani tízmilliós szintre. Az elnökválasztásokon Marine Le Pen több mint megduplázta apja legjobb eredményét; legutóbb, 2022-ben Macron ellen a második fordulóban 13,3 millió vokssal 41,46 százalékot ért el. 

Ez már nem „pária” eredmény, nem a „szélsőjobboldal” előretörése, hanem minden száz szavazópolgárból több mint negyvennek az akarata – a francia elitek és a média általános és szüntelen ellenszelétől hátráltatva. 

Harminc uniós képviselőjével az RN az új euró­pai frakció, a Fidesz, a cseh ANO és az osztrák Szabadságpárt alapította Patrióták Európáért vezető ereje lesz, a képviselőcsoport vezetője pedig az RN elnöke, Jordan Bardella.

A baloldal sem rest. A francia választásokon (mandátumszámban) az első helyen végzett, szocialisták, zöldek és kommunisták alkotta Új Népfront most éppen a klímamenekültek franciaországi befogadását szorgalmazza. A fogalom persze nem ránk vonatkozik, akik Magyarországon is szenvedünk a rendkívüli hőségtől, hanem akiknek a megmaradását veszélyezteti a szélsőségessé váló éghajlat.

Tegyünk időutazást, nézzük, mi lesz a helyzet mondjuk Nigériában! Az előrejelzések szerint Afrika legnépesebb országának lakossága a jelenlegi 230 millióról az évszázad végére 546 millióra nő. 2080-ig egy klímakockázat-elemzés szerint Nigéria átlaghőmérséklete 3,9 Celsius-fokkal is nőhet 1990-hez képest, az országot egyszerre fenyegeti majd szélsőséges szárazság és áradások. A rendkívül forró napok száma évi kilencvennel nő, a hőség miatt elhunytak száma megötszöröződik. A népességrobbanáshoz igazított ivóvízhiány az ezredfordulóhoz képest a háromnegyedével (!) nő. Lesz így klímamenekült bőven, jut nemcsak Franciaországba, de egész Európába! A futballválogatottaknál fehérkvótát vezethetnek be.

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Autómánia (61) Sport (729) Heti lámpás (322) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Jobbegyenes (2824) Mozaik (83) Politika (1582) Egészség (50) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Mondom a magamét (7712) Életmód (1) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Mozi világ (440) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>