Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
Borrellt megsütötte a nap

Borrellt megsütötte a nap

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Összekeveredett az uniós vezető fejében a forró nyár, a hideg tél és a kevés gáz.

 

Sok badarságot hallottunk már az elmúlt hónapokban egyes nyugat-európai politikusoktól, akik az energiaválság következményeinek enyhítésére egészen unortodox tanácsokkal traktálták a polgárokat. A gyertyalángnál melegedéstől a mosás helyett ruhaszellőztetésen át a gyors, hideg vizes zuhanyzásig repkedtek a jobbnál jobb ötletek. Ugyanakkor márciusban még magabiztos arccal hangoztatták főként a német vezetők, hogy orosz gáz nélkül is megoldják. A „wir schaffen das” fordulatot ismerjük, már a migrációs válság idején is ezt mantrázták naponta, hogy aztán a kíméletlen valóság kijózanító hatására kénytelenek legyenek beismerni, hogy semmit sem oldottak meg.

De most Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője új dimenziót világított meg számunkra, csak hogy érzékeljük, mit jelent az igazi haladó, felvilágosult baloldali szellemiség. A spanyol szocialista politikus egy külpolitikai és biztonsági témájú parlamentközi konferencián Prágában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Európát nem fenyegeti télen a fagyhalál veszélye a csökkenő orosz gázszállítás miatt, mert forró volt a nyár. A Ria Novosztyi helyszíni tudósítása szerint szó szerint ezt mondta az uniós vezető: – Európa nem fagy meg, minden idők legmelegebb nyarát éltük át. Tehát nem arról van szó, hogy halálra fagyunk.

 Azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak meg kell szabadulnia az orosz energiaforrásoktól való függőségétől, bármi áron.

 

Azt, hogy milyen összefüggésben van a forró nyár, a hideg tél és a kevés gáz, nem fejtette ki az uniós vezető, de talán jobb is így. Ha mindenáron logikát, ok-okozati összefüggést szeretnénk keresni ebben a zagyvaságban, esetleg arra akart utalni, hogy a nyári hőség miatt nem kellett olyan sok energiát fogyasztani, mint máskor, ezért több gáz maradt tartalékban. De ennek sincs semmi értelme, hiszen fűteni akkor sem kell, ha csak 25 fokos csúcshőmérsékletek vannak a nyári napokon. A 40 fok közeli extrém kánikula viszont erősen növelte a klímaberendezések használatát, ami extra villamosenergia-fogyasztást generált, tehát innen nézve is badarság, amit Borrell mondott.

Ilyenkor szokás idézni Shakespeare Hamletjéből Polonius főkamarást: „Őrült beszéd, őrült beszéd, de van benne rendszer.” Ám Borrell szavaiban még csak rendszer sincs. És talán ez ma a legnagyobb „gáz” Brüsszelben.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: Europress/AFP/John Thys)

Kis Ferenc - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7571) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (707) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Belföld (11) Történelem (18) Mozaik (83) Sport (729) Politika (1582) Egészség (50) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2794) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>