Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
Macron bókolt Orbánnak

Macron bókolt Orbánnak

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

"Orbán ellenfél, de európai partner"

Az Európai Unió januárban kezdődő francia soros elnöksége az „európai stratégiai szuverenitás” meghatározását és egy, a határait ellenőrizni képes Európa létrehozását javasolja 

– jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő a francia soros elnökség prioritásairól tartott sajtótájékoztatóján. A köztársasági elnök egyórás beszéde után még egy órán át újságírói kérdésekre is válaszolt.

Az eseményen az elnök úgy fogalmazott: 

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a január 1-jétől június 30-ig tartó elnökség célját, az mondanám, hogy a határainkon belül együttműködő Európáról át kell térnünk egy, a világban erős, teljesen szuverén, a választásaiban szabad és a sorsát kézben tartó Európára. 

Emmanuel Macron a prioritások közül mindenek előtt a schengeni övezet reformját említette meg. Úgy fogalmazott: – A menedékjoggal történő visszaélés elkerülése érdekében olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni a határait. Majd hozzátette: ehhez Franciaország „Schengen politikai irányításának” a létrehozását javasolja az illetékes tagállami miniszterek rendszeres egyeztetésével, valamint olyan „szolidaritási támogatási mechanizmus” életbe léptetését, amely a Frontex bevonásával vészhelyzetben automatikusan segítséget nyújt egy tagállamnak a határai megvédéséhez.

Emmanuel Macron budapesti útjáról, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel és a V4-ek kormányfőivel való jövő hétfői találkozójáról újságírói kérdésre úgy válaszolt: 

a magyar kormányfő ugyan a politikai ellenfele, de egyben európai partnere is. 

Mint fogalmazott: – Bár lehetnek komoly nézeteltéréseink és vannak is, de az elkövetkező hónapokban az a kötelességünk, hogy lehetővé tegyük Európa előrehaladását – tette hozzá a köztársasági elnök, kifejezve reményét, hogy kompromisszumokat találnak a 27 tagországgal olyan témákban, mint például a szuverenitás.

Beszédében a francia elnök a maastrichti kritériumok által meghatározott költségvetési keretrendszer újragondolását javasolta. Hangsúlyozta azt is, hogy jól fizető munkahelyeket akar teremteni Európában, és kollektív erőfeszítésekre szólított fel a foglalkoztatás területén a munkanélküliség elleni küzdelem és a szociális modellek harmonizálása érdekében. Mint mondta, „az európai humanizmus nagy pillanatává” szeretné tenni ezt az elnökséget.

Harangozó Éva - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7571) Jobbegyenes (2794) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (7) Heti lámpás (312) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Politika (1582) Tereb (146) Szépségápolás (15) Gazdaság (707) Autómánia (61) Egészség (50) Belföld (11) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Történelem (18) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>