Ma 2024 július 15. Henrik, Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
Székely autonómia avagy: hogyan leszünk közelebb az autonómiához

Székely autonómia avagy: hogyan leszünk közelebb az autonómiához

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Egy kőkemény vád utóélete...

Gyöngyösi Márton kőkemény váddal illeti a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Izsák Balázst a székely autonómia ügyében minap közzétett közlemény miatt.

Nem kevesebbel vádolja, mint hogy az ő munkája nemcsak kontraproduktív, éppen az ellenkezőjét éri el mint amit hirdet, de hogy alapjaiban dilettáns a Székely Nemzeti Tanács politikája. De nézzük, mit is kifogásol Gyöngyösi Márton?

Izsák Balázs azt írta: „Hihetetlen és elfogadhatatlan, hogy a 21. században a börtönt találja Spanyolország is és Románia is az egy tömbben élő nemzeti közösség legitim törekvéseire adandó megtorló válaszként.” Továbbá ezt is: „legyen szó akár államon belüli önrendelkezésről, vagy akár függetlenségről, az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.”

Ezeket a mondatokat idézi Gyöngyösi Ciceroval is versengő vádiratában. Azonban kiderül, s nem is az írása végén, hogy neki nemcsak a deklarációkkal, közleményekkel van baja, hanem még az őrtüzekkel is, de alapjában véve a magyar kormánnyal mindenestül, s különösen a hatalmon lévő Fidesszel.

Leginkább az bántja, hogy Izsák le merte írni a függetlenség szót. Azonnal tovább ragozza a gondolatot, mintha a jelen történelmi helyzatben felelős politikusként bárki Székelyföld Romániából való kiszakadásáról beszélne. Senki sem tartja példaképnek a katalánokat.

Gyöngyösi egyszer felrója a spanyol párhuzamot, holott az a bebörtönzött magyar fiúkra vonatkozott, másszor meg éppen a politikus kompromisszum-készségét kárhoztatja. Csak én érzem ezt önellentmondásnak, vagy rosszul értelmezem?

Mit lehet erre mondani, ha feltételezzük a jó szándékot, bár a szöveget olvasva, nem tekinthetünk el a hatástól, ami mindebből következik, s amivel ő vádolja a legitim romániai magyar politikust: nem más ez, mint bajkeverés, a választási kampányban legrosszabbkor időzített bomlasztás.

Azt vélelmezem, hogy Gyöngyösi Márton vádiratára ez áll: szerzőjük álláspontját tükrözi, nem az igazságot!

Patakfalvy Katalin

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Heti lámpás (322) Mozaik (83) Kultúra (9) Történelem (18) Életmód (1) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Jobbegyenes (2824) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Mozi világ (440) Belföld (11) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7712)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>