Ma 2024 augusztus 17. Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.
Lovas István: Küszöbön a háború

Lovas István: Küszöbön a háború

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Mekkán és Medinán kívül egyetlen helyet nem hagynának érintetlenül.

Hosszejn Dehgan iráni védelmi miniszter Szaúd-Arábiát vasárnap katonai csapással fenyegette meg, amely a királyságban „Mekkán és Medinán kívül egyetlen helyet nem hagyna érintetlenül”, ha a rijadi kormány „valami ostobaságot követ el”. Hozzátette: „Azt hiszik, hogy valamit el tudnak érni, mert van légierejük”.

Ezzel meglehetősen félreérthetetlenül utalt a szaúdi légierőre, amely Jemenben az USA és Nagy-Britannia támogatásával a polgári lakosságot és a jemeni huszi lázadókat bombázza.

Korábban Mohammed Bin Szalman, koronaherceg-helyettes Iránt azzal vádolta, hogy Szaúd-Arábiát célkeresztjébe állította.

„Tudjuk, hogy az iráni rezsimnek mi a fő célja. Nem fogunk várni addig, ameddig a csata Szaúd-Arábiába jön, hanem azon dolgozunk, hogy az Szaúd-Arábia helyett Iránban legyen”, mondta Bin Szalman.

A szunnita királyság és a síita vallási állam regionális versenytársak, amelyek a szíriai polgárháborúban különféle oldalakat támogatnak. Mekka és Medina az iszlám szent helyei.

Szaúd-Arábia és Irán közötti rivalizálás egyebek között energiapolitikai szempontú, írja független német]]> gazdasági-politikai hírportál. ]]>Mindkét állam olaj- és földgáz exportáló, és az energiaszektorban egymás versenytársai. Az Abu Dzabiban lévő Abu Dhabi Investment Authority nevű befektető hatóság adatai szerint Irán és Irak piaci részesedést vett el Szaúd-Arábiától az olajexport terén.

Irán az elleni irányuló szankciók 2016 januári részleges megszüntetése után kezdte meg termelésének növelését, miközben Szaúd-Arábia olajtermelését az OPEC tavaly novemberi ülése után napi 486 000 hordóval csökkentette. Ez Iránnak a globális olajpiacon előnyt biztosított.

Szaúd-Arábia a szaúdi óriás olajvállalat, az Aramco részbeni tőzsdére vitelével szándékoznak jelentős profitra szert tenni. Ennek során a királyság egy trükköt alkalmaz és az Aramco értékét két milliárd dollárban adta meg. Minél magasabbra emelik a cég értékét, annál nagyobbak lesznek a belőle származó nyereségek. Ugyanakkor független elemzők szerint a vállalatnak az értéke a Bin Szalman által megadott két milliárd dollárnál jóval alacsonyabb.

A konfliktus rendkívül veszélyes, mivel Donald Trump amerikai elnök Iránt nevezte főellenségnek.

Trump a Közel-Keleten széleskörű katonai szövetséget akar kiépíteni, amelynek legfontosabb oszlopa Izrael és Szaúd-Arábia. Trump szeme előtt egyfajta „öbölbeli NATO” képe lebeg. Ha egy ilyen szövetség valóban létrejönne, akkor annak készenléti kötelezettsége lenne és ennek megfelelően Izrael is bevonható egy szaúdi-iráni háborúba.

Netanjahu izraeli miniszter Iránt rendkívül veszélyesnek tartja és ellene van a Nyugat és Irán közötti kapcsolatok normalizálásának.

Lovas István -]]> www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Történelem (18) Gazdaság (714) Mondom a magamét (7774) Tereb (146) Belföld (11) Életmód (1) Mozaik (83) Autómánia (61) Mozi világ (440) Politika (1582) Heti lámpás (323) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2833) Gasztronómia (539) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>