Ma 2024 július 22. Magdolna napja van. Holnap Lenke napja lesz.
A huszadik századi történelem a baloldalé?

A huszadik századi történelem a baloldalé?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Mert ők mindent jobban tudnak, sőt, mindent tudnak.

Ezt sugallják, mert ők mindent jobban tudnak, sőt, mindent tudnak. Mindent is. Így van ez a történelemmel is: ők pontosan tudják, hogy mi és miért történt.

A szuperobjektív marxista Eörsi László történetmesélő a Mérce nevű valóságátértelmező kommunista portálon, a Köztársaság téri ostromról írva gúnyos mosollyal állapítja meg – hisz ez a kutatási területe –, hogy a jobboldaliak mennyire érzelemvezéreltek az ’56-os forradalom értelmezésében. Szerinte méltatlanul adózunk elismeréssel „képzelt” hősöknek, bezzeg ő hideg fejjel képes elemezni a történéseket és lerántja a leplet a mitizált hősökről, akik – szerinte – sok esetben egyszerű fegyverrejtegető, köztörvényes utcagyerekek voltak.

Az ’56-os forradalom továbbra is értelmezési viták kereszttüzében áll. A főleg világnézeti alapú értelmezéseknek két fő ütközési pontja van: azon megy a vita, hogy egyik vagy másik politikai oldal (alapvetően jobboldal és baloldal) ki akarja magának sajátítani a forradalom eredményeit és mítoszát.

A másik törésvonal pedig az a tipikus kommunista megközelítés, ami az áldozatokkal együtt akarja eltemetni a forradalmat, hogy az számukra valami múzeumban mutogatható fosszília legyen, körülbelül annyi érzelmi és ideológiai töltettel, mint egy őshüllő megkövesedett széklete. Ennek a megközelítésnek fontos eleme, hogy az áldozatok szerintük ennyi év távlatából már egyenlőek. Mindegy, hogy azok ávós pribékek, pesti srácok, köztörvényes bűnözők voltak-e, nem lehet már különbséget tenni köztük, hisz minden relatív, úgyhogy inkább hagyjuk is őket, emlékezzünk rájuk ugyanolyan tárgyilagos távolságtartással. Az országosan ismert politikusok meg aztán még összetettebbek.

Ez a gusztustalan egyfelől-másfelől relativizáló megközelítés imponáló lehet, amikor valaki abban az intellektuális szerepben tetszelegne, hogy ő alapos forráskutatással képes feltárni az események pontos menetét és a szereplők tetteit, motivációit. Ő aztán hideg fejjel távolságot tart mindenfajta érzelmi megközelítéstől. Bezzeg a reménytelen jobboldaliak, akik ezzel szemben hamisítják a történelmet, hogy maguknak hősöket kreáljanak.

De ugyan miért ne adhatnánk magán túlmutató értelmet egy-egy eseménynek, akár szimbolikussá téve egyes szereplőit?

Miért kell, hogy az egész huszadik századi történelmünk a szakértő történetírás álcája mögött a kommunista fondorlatokról szóljon? Már eleve az a kiindulópont is visszataszítóan önhitt, hogy azt állítja egy baloldali történész, hogy ő szellemi kiválóságának és alapos munkájának köszönhetően képes kizárni minden téves értelmezést és tökéletesen rekonstruálni az eseményeket.

Ha a végletekig próbáljuk elemezni ’56-ot és tényleg ki akarjuk zárni azt, hogy alapvetően egy jó oldal és egy rossz oldal harcolt egymással, akkor mindent relatívvá teszünk. Ha felmentik a diktatúra védelmében gyilkolókat, és mindent megtesznek azért, hogy lerántantsák a leplet a túlmisztifikál forradalmárokról, akkor annak csak az lehet az eredménye, hogy megszűnik minden viszonyítási pont és nem lesz helyes vagy helytelen.

Az értékek ilyenfajta összemosása alapvető érdeke a kommunistáknak a mai napig, erről szól a fantasztikus Szabad október nevű fesztivál is.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Egészség (50) Sport (729) Autómánia (61) Heti lámpás (322) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Belföld (11) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Életmód (1) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7725) Jobbegyenes (2825) Gasztronómia (539) Gazdaság (713) Vetítő (30) Kultúra (9) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>