Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
dded7d7c2f166be66cb21624a1fafe38.jpg

Merkel rózsaszín regénye

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A címe: Angela, egy szeretetéhes hölgy tanulóévei. A címlapon medálba foglalva a német kancellár képe látható.

Transzelbánia királya, Erik - mint mondják, Fromageur márki udvarházában – kisgyermekeket is felfal, ha úgy látja jónak, ami a márki és szomorú hitvese lojalitásán éppúgy nem változtat, mint az ellustult parasztokén vagy a merev, minden parancsot végrehajtó hivatalnokokén.

A márki legidősebb gyermeke, Angela éles eszű, minden iránt érdeklődő leányka, aki különféle kalandokba bonyolódik, és az intrikákat éppúgy élvezi, mint a kémiát, az orosz nyelvet vagy a szerelmi bonyodalmakat. Erik király bukásával és egy tengerentúli gyarmatra való száműzetésével Elmut, az új király környezetébe kerülő Angela miniszterséget tanul, és miután a király a lányává fogadja, megnyílik előtte a trónhoz vezető út.

Vidám pikareszk Merkelről, akit nemrég még a világ legelső asszonyának és ötödik leghatalmasabb emberének nevezett az amerikai Forbes magazin. A szerző, Stefan Gärtner sokáig a Titanic nevű német szatirikus újságnak, a párizsi Charlie Hebdo testvérlapjának szerkesztője volt, és megírta Keresztutak egy őrült országon át címmel a mai Németország „néprajzát” is. (A Titanic elővigyázatos: a kereszténységet és a pápát durván gúnyolja, de Mohameddel csínján bánik.) Az Angela rafinált propagandamű a kancellár mellett, aki fizikus kollégái és egykori baráti köre szerint inkább illett volna a zöldek, mint a kereszténydemokraták közé, és felfedezője a politikussá válás útján az a Wolfgang Schnur volt, aki az első és utolsó NDK-beli szabad választásokon volt Stasi-munkatársként bukott le: ezt pedig Merkel közölte a nagy nyilvánossággal. (S nagy szerepe volt Helmut Kohl lemondásában is, aki visszaemlékezéseiben nem minden neheztelés nélkül beszélt arról, hogyan tanította új munkatársnőjét diplomáciai vacsorákon „késsel-villával” enni.)

Az iszlám Németország része. A menekültek befogadásának nincs határa. Mindegy nekem, hogy van-e felelősségem a menekültáradatban. Ismerős merkeli mondatok. Az utolsót a pártja zajos padkopogtatással fogadta, és a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer úgy vélte, hogy a kancellár „egy másik Németország víziójában” cselekszik. Még pontosabb Tania Kambouri, a bochumi rendőrség harminckét éves komisszárjának látlelete: „Elveszítjük az ellenőrzési jogot az utca fölött”.

A görög gyökerekkel rendelkező Kambouri a Németország kék fényben című könyvében nyíltan beszél a moszlimok és a kelet-európaiak bűnözéséről és agresszivitásáról. Egyre többen mondanak Mutti, anyuci helyett Altét, öreganyót, ha Merkel szóba kerül. Vagy inkább keresztanyát? Ellentmondást nem tűrő kormányzatot alakított ki, és aki az eurómentési program vagy a menedékjog bírálatában túl messzire ment, annak fel kellett állnia hivatalából – állítja Gertrud Höhler professzor, Kohl egykori tanácsadója. A keresztanya vagy miképp építi át Angela Merkel Németországot című munkájában olyan tekintélyuralmi rendszerről beszél, amely ez idáig a szövetségi köztársaságban ismeretlen volt. S mivel Merkel ideológia nélküli politikus, bármilyen irányban dönthet: döntései mögött nincs személyes hitvallás.

Új 1618, új harmincéves háború kezdődött - írja Martin Levi van Creveld, a jeruzsálemi egyetem hadtörténész professzora a Junge Freiheitben, s szerinte az Európába való tömeges menekülés már e háborúnak a része. A prágai defenesztráció - két császárhű nemes kidobása a Hradzsin ablakából - nem maradt megtorlás nélkül. De a helyi lázadás a Habsburgok ellen láncreakcióként rántotta magával az európai népeket, magyarok, oszmánok, spanyolok, dánok, svédek és franciák bonyolódtak bele a nagy vallásháborúba, és 1648-ra a német császárság lakosságának harmada elpusztult.

Az uralkodó a mi esetünkben Aszad elnök – így Creveld –, és az ellene felkelt csoportok lokális harca ugyanúgy láncreakciót váltott ki a világban, mint négyszáz évvel ezelőtt az uralkodót megtagadó cseh rendeké. Az amerikaiak által kiképzett lázadók végül kapcsolatot találtak az Iszlám Állammal, a Hezbollah pedig Aszad meghosszabbított karja lett. (S Iráné is Izraellel szemben.) Az eredetileg nyugati demokráciáért síkra szálló fegyveresek éppúgy csődöt mondtak Amerika kezében, mint az Vietnamban, Libanonban és Afganisztánban is történt.

Amerika semmit sem tanult, és intrikái miatt megindult a felkelés a független Kurdisztánért, amelyet a törökök nem nézhettek tétlenül, de a kurdok mellett Obama kedvéért az Iszlám Állam állásait is megbombázták. S míg az oroszok elsősorban az Aszad elleni felkelőket célozzák, a szaúdiak minden Aszad elleni erőt pénzzel támogatnak: imádják a vallásháborút. Az izraeliek szeretnék kiverni területükről a palesztinokat, és ez magával hozza a Jordánia és Libanon elleni konfliktust. És így tovább – mondja az új harmincéves háború kezdeteit teljes sötétségében felvázoló Creveld, aki a női nem kegyetlenkedéseinek is szánt egy sok vitát kiváltó könyvet. (Például amikor nők férfiakat erőszakolnak meg.) Hogy ebben a háborúban morálisan kinek lesz igaza, azt Izrael fogja meghatározni – teszi hozzá gúnyosan. És itt a merkeli rózsaszín regényt félretehetjük, hogy elővegyük Brechttől a Kurázsi mamát.

Tamáska Péter - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7731) Nézőpont (1) Autómánia (61) Egészség (50) Vetítő (30) Történelem (18) Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Sport (729) Tv fotel (65) Mozaik (83) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Heti lámpás (322) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Jobbegyenes (2825)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>