Ma 2024 július 29. Márta, Flóra napja van. Holnap Judit, Xénia napja lesz.
882b697a3292f3f11c14212596149a34.jpg

Medgyessy megint átfogalmaz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel” – nyilatkozta még miniszterelnökként Medgyessy Péter 2004 augusztusában a Népszabadságnak.

Történelemformáló mondat volt, még akkor is, a rossz irányba fordította el a magyar históriát.

Noha Medgyessy bődületes sok hibát követett el, utódja rombolt is.

Mindenesetre a mondat megjelent nyomtatásban, és hatás fejtett ki. Néhány nap múlva a korrupcióval megvádolt SZDSZ – mint koalíciós párt – kiselejtezte Medgyessyt , és a Hazugságkirályt emelte trónra. Borzalmas következményekkel.

Ám a mondat elhangzott, emlékezetbe vésődött.

Pár nap múlva Medgyessy az akkor első helyen nézett állami televízióban Friderikusz Sándornak a következőt nyilatkozta: nem emlékszik már rá, mit mondott az újságírónak: „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, vagy zavaros ügyekkel”...

Az index.hu mind máig így őrzi a szöveget:

„Arra a kérdésre ­– olvasható a 2004.08.22. 21:53-kor megjelent diskurzus -, hogy mit értett a Népszabadságnak adott nyilatkozatában azon, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, Medgyessy azt mondta: ’Korrupciós ügyek vagy zavaros ügyek? Nem merünk őszintén fogalmazni, mert a magyar közélet nem szereti az egyenes és világos beszédet.’"

A volt miniszterelnök most újabb verzióval állt elő.

A 24.hu-ban szeptember 29-én megjelent interjújában az újságírói kérdésekre válaszolva átfogalmaz: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.”

Ez a módosítás nem föltétlenül memóriazavar eredménye.

Medgyessy Péter pár nappal a Népszabadság-interjú után még nem emlékezett erre az „is”-re. Akkor arra nem emlékezett, hogy „korrupciós ügyeket” vagy „zavaros ügyeket” mondott. Nyitva hagyta mindkettőt, hiszen az újságíró magnóján megvolt az igazi változat.

Most már a „korrupciós” szót egyértelműen megerősíti.

Augusztus 22-én, 2004-ben azaz 11 évvel ezelőtt még abban nem volt biztos, hogy „korrupciós”-t, vagy „zavaros”-t mondott. Bő évtized eltelte után már biztos a „korrupciós”-ban, és elveti a „zavaros”-t. De memóriájában talált egy „is”-t.

Lényeges, hogy mi kényszeríthette Medgyessyt az SZDSZ mosogatására.

A 73 éves ember, föltehetően kiváló egzisztenciális körülmények között él. Tizenegy évvel a történelmi jelentőségű mondat nyilvánosságra kerülése után valami miatt mégis át „kellett” fogalmaznia azt. Valami erre késztette.

Kevéssé valószínű, hogy csak pszichés ok volt erre.

Noha korrupcióval teli párt azóta a felszínen megsemmisült, a mélyben nagyon is jelen van. Egykori vezetőinek egy része páholyból nézi az eseményeket… Igyekeznek a jövő építőmestereként pozíciókat magasítani.

És valami azt súgta Medgyessynek: volt ott egy „is”.

Egy „is”, amelyre két nappal kimondása után még nem emlékezett. „Friderikusznak arra a felvetésére, hogy a Demszky és a Wekler ügyekre gondolt-e, Medgyessy nem felelt” – olvasható az index.hu 2004.08.22. 21:53 időpontban közzé tett szövegében.

Igen, az internet memóriája működik.

Medgyessy erre nem számított. Az ő politikai szocializációjának idejében még személyeket retusáltak ki fényképekről. Papírokat lehetett bezúzni. Főpapokat lehetett agymosásnak alávetni. Hogy csak a finomabb eljárásoknál maradjunk.

Akkor még könnyebb volt hazudni.

Kovács G. Tibor - gondola.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Mondom a magamét (7737) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Vetítő (30) Sport (729) Gasztronómia (539) Belföld (11) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Tereb (146) Politika (1582) Gazdaság (713) Életmód (1) Heti lámpás (322) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2825)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>