Ma 2024 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
2d55240ee4d27bc2cef2e440e64f1308.jpg

Mesebeli Afrika - Guinea, Szomáliföld, Burundi: megvannak az eredmények

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár ezekben a napokban bőven van esemény a fekete kontinensen, amelyről fontos lenne írni és beszélni, mégis egy kötelezettségnek kell eleget tennem ezzel az írással, ugyanis nagyjából lezárult a múlt hétvégén lezajlott három választás, és megvannak az eredmények is.

A legegyszerűbb Burundiról beszélni, ahol konkrétan egyetlen jelölt volt az elnökválasztáson, az eddigi elnök, a lázadó vezérségből politikai csúcsra jutott Pierre Nkurunziza, aki az ellenzéki jelöltek bojkottjának köszönhetően már előzetesen megnyerte a szavazást. Ennek megfelelően a voksolás teljes érdektelenségbe fulladt, rendkívül alacsony volt a részvétel, de itt még lesz egy-két érdekes kör az eredmények elismerésének ügyében. ]]>Már most is erőszakos attrocitások jellemzik a légkört]]>, és ismerve a kis ország múltját és a csak 2009-ben lezárult alacsony intenzitású kormányellenes lázadást, nagyon kell figyelni Bujumburára.

]]>Szomáliföldön már sokkal kellemesebb volt a légkör]]>, ahol a szavazatok 50%-át megszerző ellenzéki vezető, Ahmed Mohamud Silanyo (ő a Kulmiye vezetője) nyert az eddigi elnökkel, Dahir Riyale Kahinnal szemben, aki csak 33%-ot kapott, míg a harmadikként befutó Faisal Ali Warabe szerezte meg a voksok maradékát. A szavazás végig békés volt és a megfigyelők szerint teljesen szabályos és demokratikus, és Afrikában oly meglepő módon a vesztes Kahin elismerte vereségét.

]]>somaliland election]]>

Attrocitások nem történtek, pedig a félelem megvolt az emberekben azután, hogy a kaotikus Szomália teljes uralmáért küzdő iszlám milícia, az al-Shabaab megfenyegette az országot a választások miatt. A Puntfölddel határos régiók némelyikében nem volt szavazás a biztonsági kockázatok miatt (ugyebár az egységes Szomáliáért küzdő Puntföld és Szomáliföld több terület miatt is vitában áll), amely okán már a mostani választást is elhalasztották korábban. Az elkövetkező hetekben tehát békés átmenet és hatalomváltás várható, az igazi feladat azonban majd csak utána jön a függetlenség elismerésével kampányoló Silanyo számára: eredményt elérni a tett ígéretei tekintetében.

A legnagyobb figyelem és médianyilvánosság mégis a természeti kincsei okán kulcsfontosságú nyugat-afrikai ország,]]> Guinea voksolását kísérte]]>, ahol a függetlenség óta az első igazán tisztességes és demokratikus választás volt várható előzetesen, köszönhetően a katonaság és az ország katonai vezetője, Sekouba Konaté hozzáállásának és támogató szemléletének. A múlt hétvégén zajlott szavazás alapvetően békés zajlott, az emberek rendkívül nagy számban járultak az urnák elé, hogy a 24 jelölt valamelyikére leadják voksukat.

]]>diallo]]>

Az eredményekkel azonban már voltak gondok, a felfokozott várakozás ellenére a független választási bizottság bejelentése szerint logisztikai és biztonsági problémák miatt az előzetes eredmények közlése a kitűzött szerdához képest csúszott. Ez persze azonnal felvetette a csalás lehetőségét az esélytelenebb jelöltek és támogatóik köreiben, rengeteg panasz érkezett visszaélésekről az ezeket konzekvensen cáfoló választási bizottsághoz. Ilyen vádak voltak például a szavazók megfélemlítése, eltűnt urnák, egyes szavazókörökben többszörös szavazások, de minden egyes panaszt megcáfoltak.

A nemzetközi közösség békés várakozásra és az eredmények demokratikus módon történő elfogadására szólított fel, egyben hangot adott elégedettségének a demokratikus átmenet pozitív fejleményei miatt. És akkor jöjjenek az annyira várt eredmények: ahogy azt az előzetes posztban már jósoltam, a választási bizottság előzetes eredményei szerint (ezt még majd pontosítják és megerősítik, de az alapvető helyzet már nem változik) a Lansana Conte-féle diktatúrában miniszterelnökként szolgáló Cellou Dalein Diallo nyert, miután a voksok közel 40%-át megszerezte.

Ő volt a 2009 szeptemberében történt, erőszakba torkolló conakry-i tömegtüntetés egyik fő szervezője és a katonai diktatúra egyik fő ellenzéke. Az összes eddigi guineai kormány ellen ellenzékiként küzdő nagy öreg, Alpha Condé lett a második a szavazatok 20%-ának megszerzésével, így miután egyetlen jelölt sem szerzett 50%-ot, július 18.-án az első két helyezett második fordulóban fog összecsapni Guinea elnöki székéért. Összességében tehát a guineai választások békésen és demokratikus úton zajlottak, a megfigyelők szerint néhány probléma felmerült, de az eredmények tisztaságához nem férhet kétség. A papírforma egyébként így már Diallo győzelmét ígéri, Condé számára az a kérdés, képes lesz-e a többi jelölt támogatói közül eleget maga mellé állítani, hogy nagy előnnyel vezető vetélytársa előnyét behozza. Érdekes lesz.


]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2761) Sport (729) Belföld (10) Mondom a magamét (7420) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (535) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Vetítő (30) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Történelem (17) Mozaik (83) Egészség (50) Kultúra (6) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (305) Gazdaság (698) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Politika (1582) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>