Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
Lovas István: Soros mellett a Guardian – Budapestről

Lovas István: Soros mellett a Guardian – Budapestről

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Hogy miért gondolom így? Elmondom.

]]>THE GUARDIAN]]>

Lehet, hogy ismét egy hivatalból rettegő külföldi tudósító fészkelte be magát Duna-parti fővárosunkba. Ami azt is jelentheti, hogy néhány évtizedig itt reked, mert ezek annyira imádnak rettegni.

Akiről szó van, úgy hívják, Shaun Walker. Budapestről Londonba küldött tudósításának ezt a címet adta lapja: „Hasznos boxzsák”: Miért fordult Orbán Viktor George Soros ellen?

Az összefoglaló így hangzik: „Vannak olyan félelmek, amelyek szerint a szélsőjobboldalt felbátorítja a Magyarországon született milliárdos elleni kampány. Shaun Walker jelenti Budapestről”.
Nos, ez a Shaun Walker a nagyon népszerű és egykor tényleg a tárgyilagosságáért is olvasásra érdemes lapnak a moszkvai tudósítója. Jobban mondva, minden bizonnyal már nem az és ez az első cikke, amit tőlünk küldött. Netán már hivatalosan is budapesti tudósítóként. 

Hogy miért gondolom így? 
Elmondom. 

Június 2-án egy magyarul beszélő hölgy azzal hívott fel, hogy a Guardian szeretne velem egy interjút készíteni. 
Mivel a naivitás ágyát kinőttem és ismerem a Guardiant, volt egy olyan érzésem, hogy itt a kormánynak mennének neki, ha elmondanám a véleményemet az itt folyó dolgokról, de azonnal és kedvesen igent mondtam. A hölggyel megbeszéltünk egy időpontot, és azt mondta, egy-két perc múlva visszahív, miután a megállapodott helyet és időt egyezteti Shaun Walkerrel. 

Kedves hangon mondtam neki, hogy még mielőtt letenné a telefont, nekem is van egy kérésem. Hogy én pedig Walker úrral szeretnék egy interjút készíteni. Mivel ismerem a nyugati liberális újságírók gyávaságát, tudtam, a találkozóból semmi nem lesz. 
Úgy is lett.
Shaun hölgyeménye azóta is hív. 

Ellenőriztem az egyébként fiatal figurát és láttam, hogy a Guardian moszkvai tudósítója. 
Most meg azt látom, hogy Budapestről tudósít. 

Ezért gondolom, hogy netán megkezdte itteni munkáját és csatlakozni fog a többi nyugati rettegőhöz, akik közül nem egy már 1990 óta innen kiáltja nyugati irányba mindazt, amit a kevés kézben lévő médiumok tulajdonosai elvárnak tőlük. 

Walker riportját azzal kezdi, hogy 1989-ben Soros fizette Orbán Viktor nagy-britanniai ösztöndíját. Majd később azt jelenti, hogy ma pedig ezt a Sorost össze-vissza támadják. Az ellene fordulás a 2015-ös migránsválság idején kezdődött, és az őt körülvevő vita egyre erősödik. 

Az ember az ilyen médiumok Orbán-tárgyú írásainál már türelmetlenül várja, mikor bukkan fel a vezényszó, az „antiszemitizmus”, hogy az olvasókat a kötelezően elvárt irányba fordítsa. Ez az öt nyomtatott oldalnál kicsit hosszabb cikk harmadik oldalának végén bukik elő. Aki a kifejezés szállítója, az Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Európai Politikai Intézet igazgatója. Ő arról biztosította a kifejezés kimondásáért neki nyilván oly’ hálás Walkert, hogy a Fidesz Soros-ellenes kampányában „nyílt antiszemita felhangok” vannak. 

Ami egyébként totális marhaság. 

Walker ezután több bekezdésben antiszemitázgat, majd meglátogatja a Demokratát, Bencsik András főszerkesztőt idézve azzal, hogy ő Sorost „olyan veszélyes embernek tekinti, aki destabilizálja Magyarországot”, elsősorban a migrációhoz való hozzáállásával. 
Shaun elmondja, hogy Bencsik András irodája falán kardok meg hasonlók mellett ott függenek államférfiak fotói. 

Andrást idézve záródik a cikk emígyen: „Az álarc mögött egy másik ember húzódik meg egy olyan céllal, amelyről nem tudjuk, hogy micsoda. Valamilyen tervet főzött ki, de senki nem tudja, mit”. 

A cikk összefoglalója szerint az ilyen szövegek felbátorítják a szélsőjobbot. 

Elmondaná valaki, hogy a csattanóként idézett előbbi mondatban mi van, amitől egy szélsőjobboldali felbátorodik? 

Lovas István - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (704) Autómánia (61) Tv fotel (65) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7536) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Vetítő (30) Kultúra (7) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Politika (1582) Jobbegyenes (2786) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Belföld (10) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>