Ma 2023 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Levél a közvélemény kutatóknak

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Hagyjanak fel eddigi gyakorlatukkal!

A pártpreferenciákról tisztán és ne maszatolva!

Medián, Tárki, Závecz és társai

Uraim!

Intézeteik igen hosszú ideje egy ostoba, adataik felhasználását erősen megnehezítő, a lényeget sokszor elfedő gyakorlatot folytatnak.

Szemben a világon máshol működő társaikkal, a pártpreferenciákról készült felméréseik adatainál nem csak hogy egy felesleges kategóriát használnak, melyet más országokban nem használnak, de azt még fölé helyezik annak a másik kategóriának, amely egyértelműen bemutatja, melyik párt milyen arányban vezet.

Az önök teljesen felesleges és hangsúlyosan kezelt kategóriája a pártok támogatottsága „a teljes népesség körében”.

A szerencsétlen hazai sajtó az ezen kategóriában tálalt,  nekik átadott felmérési adatokat hűségesen nem csak közlik, de önöket kutyahűséggel követve, azt szintén első helyre teszik, nem egy esetben a másik, lényeges információt hordozó kategóriát elhanyagolva.

Sőt, nem egyszer önök csak e kategóriában, azaz a pártok népszerűsége „a teljes népesség körében” kategóriában közölnek adatokat, illetve végeznek felmérést.  E kategóriában azután mindig találunk egy hatalmas százaléknyi választ, amelyek forrásait önök „egyéb/nem tudja/nem válaszol/ nem szavazó” módon határoznak meg.

Más országokban a nyilvánosságot kizárólag – ahogyan önök itt szintén kacifántosan fogalmaznak –  „a választani tudó biztos szavazók”  körében végzett felmérés érdekli. Ott, ahol az egyes pártokra jutó szavazati arányokat összeadva százat vagy közel százat kapunk.

Csak két minapi példa a sok százezerből:

a német Focus hetilap legújabb felmérése ]]>a német pártok népszerűségéről]]> és egy friss osztrák felmérés a december 4-i osztrák elnökválasztás indulói]]> iránti szimpátiáról]]>.  (Kattintsanak rájuk.)

Ha a németeket, osztrákokat, franciákat, amerikaiakat, indonézeket nem érdeklik azok, akik nem akarnak szavazni, nem tudják, hány óra és egyéb, minek őket csak nálunk szerepeltetni?

Erre persze mondhatnak sok mindent, de az empírián alapuló tényt cáfolni nem tudják.

Persze jöhetnek azzal, hogy mit ért mindehhez egy amatőr.

Mivel önök nagyon odavannak a Wikipédiáért, idézem, mennyire hülyének tartja a magyarországi közvélemény kutatási gyakorlatot annak angol szócikke, amelyet kifejetve a „Közvéleménykutatás a következő magyar parlamenti választás” (Opinion polling for the next Hungarian parliamentary election) címszó alatt találják.

A szócikk eleje táján találjnak egy módszertani megjegyzést, amely így hangzik: „A magyarországi közvélemény kutatók általában külön közlik az adatokat a politikai pártok támogatására a szavazásra jogosultak között (amely általában jelentős százalékot tartalmaz a „nem tudja/nincs preferenciájára vonatkozóan), és az „aktiív” vagy „biztos” szavazók közötti politikai pártok támogatására vonatkozóan.

Ehhez még csatoltak egy metodológiai lábjegyzetet, amely részletesen igyekszik magyarázni a maguk konfúzus marhaságait, amelyek mindennapi gyakorlatuk.

Működésük egyébként különben is igen sok téren gyanús. Attól kezdve, amikor Göncz Árpádot hozták ki éveken át a legrokonszenvesebb magyar politikusnak olyan százalékkal, ami szinte a teljes lakosságot magában foglalta. Akkor, amikor sem abban az időben, sem most élő jobboldali – a magyarok zöme – emberrel nem találkoztam, akinek a volt államelnök rokonszenves lett volna.

Úgyhogy gondolkodjanak el, hagyják abba ezt az ostoba kategóriát és a jövőben csak a szavazni az adott pillanatban elmenni szándékozók válaszait dolgozzák fel és ezt a kategóriát vessék oda a sajtónak.

Ha nem hiszik, hogy igazam van, tegyenek – hogy olcsón megússzák, ha már nem megrendelt a felmérés – száz ember elé először a maguk két kategóriás, utána pedig csak egy egy kategóriás felmérést és kérdezzék meg, melyiket találták számukra érdekes információt hordozónak.

Ezt persze végezzék el titokban, nehogy megszégyenüljenek.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Nagyvilág (1306) Kultúra (6) Jobbegyenes (2577) Politika (1581) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6707) Autómánia (61) Gazdaság (676) Mozaik (83) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (518) Heti lámpás (261) Gasztronómia (539) Belföld (8)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>