Ma 2021 május 14. Bonifác napja van. Holnap Zsófia, Szonja napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 53. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

4
Átlag: 4 (1 szavazat)

Erdogan: vagy a törökök vagy a migránsok mennek az EU-ba (Spiegel); Harvard joghallgató Cipi Livninek: “Maga miért olyan büdös?” (Haaretz)

A BBC tömjénezi a korrupt királyi családot (RT); csúcson az AfD (FAZ); drámaian csökken Németországban és az USA-ban a transzatlanti ker. szerződés támogatottsága (POLITICO); népirtásra készül Burundi?

DER SPIEGEL

Holnap látogat meg Merkel egy menekülttábort a török-szíriai határon. A kancellár fő problémája továbbra is Erdogan török elnök, aki mind erőteljesebben követeli, hogy a török állampolgárok vízummentesen léphessenek be az EU-ba, amire belpolitikai okok miatt van szüksége. „Erdogan üzenete Merkelnek: vagy a törökök jönnek az EU-ba, vagy a menekültek”. Így kezdi a német hetilap főszerkesztője ma reggeli köremailjét olvasóinak.

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

A vezető német lap ma reggel közölte a legújabb pártszimpátia felmérést, amely szerint a CDU és a CSU öt éve nem volt ilyen alacsony szinten. Az AfD (Alternatíva Németországnak) az ARD közszolgálati tévé szerint most először Kelet-Németországban elérte a 20 százalékot.

]]>RUSSIA TODAY]]>

A BBC-nek Erzsébet királynő 90-ik születésnapján sugárzott műsorainak semmi közük nem volt a valósághoz, közölte a királyságellenes Republic csoport, amely azzal vádolja a közszolgálati adót, hogy a király családot ajnározó ünneplésében figyelmen kívül hagyta a korrupciót. A BBC saját tárgyilagossági követelményei megkövetelik a „tisztességes, kiegyensúlyozott és arányos” tudósítást. Csakhogy az ünneplésből teljes mértékben kimaradt a királyi család korruptsága és visszaélése hatalmával. A Republic hozzáteszi, mind Nagy-Britanniában, mind külföldön folyamatban van a monarchia átértékelése, és egyre nagyobb figyelem fordul különösen Károly hercegnek a kormány minisztereinek küldött titkos leveleire. A BBC-nek ezt tükröznie kellett volna és bemutatnia a család szerepét és ügyeit. Helyette az adó ünnepli a monarchiát és marginalizálja a kritikus hangokat. A Republic elnöke, Graham Smith kijelentette: „A BBC kötelessége, hogy a királyi családot ne ünnepelje, hanem arról tudósítson…mely kötelességét teljes mértékben megszegte.” Az adófizetőknek 400 000 fontjába került az a jogi eljárás, amelynek révén kikényszerítették, hogy Charles hercegnek a kormányzati minisztereknek írt hírhedt „fekete pók” leveleit nyilvánosságra hozhassák. Ebből kiderült, hogy Károly a gyógyfüvektől kezdve az Irakban állomásoztatott brit katonákig mindenbe beavatkozott a kormányzás terén. A királynő és Károly herceg még a parlamenti beterjesztésük előtt megvétózhat olyan törvényjavaslatokat, amely befolyásolják érdekeiket. Ezt  a „királynői beleegyezés” vagy a „hercegi beleegyezés” néven ismert folyamat révén tehetik meg. Paul Flynn munkáspárti parlamenti képviselő Károly herceget „az ország főlobbistájának” nevezte, tudósít az angol nyelvű orosz tévéállomás.

*             *             *

A 9/11-es terrortámadásokat a leomlott Világkereskedelmi Központ épületében túlélő elmondta az adónak, hogy portás volt ott és a támadásokról készült kormányjelentés készítésénél igen hosszan hallgatták meg, de egyetlen sort nem vettek be tanúságtételéből. William Rodriguez az áldozatok rokonaival együtt 12 éve küzd azért, hogy a jelentés titkosított 28 oldalát hozzák nyilvánosságra. Egyebek közt ezt mondta: „Afganisztánba mentünk, hogy az al-Kaida ellen harcoljunk, amiért támogatták Bin Ladent. Akkor miért nem tesszük ugyanezt a szaúdikkal?”

]]>POLITICO]]>

„Németországban és az USA-ban drámaian csökken a TTIP támogatottsága” címen az amerikai portál európai kiadása a Bertelsmann Alapítvány új felmérését ismerteti, amely szerint a transzatlanti kereskedelmi egyezmény hasznában a németeknek már csak 17 százaléka hisz, az amerikaiaknak 18 százaléka. 2014-ben a németek 55, az amerikaiak 53 százaléka nyilatkozott ugyanerről pozitívan. A TTIP-ről Obama elnök és Merkel kancellár hétfőn tárgyal, amikor az amerikai elnök Hannoverbe utazik az ottani kereskedelmi vásárra.

*             *             *

Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata párti elnöke „Ez az, amikor az ember neki megy a téglafalnak” címmel megjelent keserű és dühödt hangú interjúját azzal kezdi, hogy „Ez nem az az időszak, amikor jó lenne a hangulatunk”. A terrorizmus fenyegetését, a menekültválságot, a Brexit miatti aggodalmat és a törésvonalak által jellemzett Európai Uniót emelte ki aggasztó témákként.  Ezután saját energiáját és tevékenységét dicsérte, mert oly sok mindent tett Európáért. Majd ezt mondta: „Politikai életemben ritkán tapasztaltam cinikusabb magatartást. Húsz tagország nem hajlandó helyt adni a menekülteknek, majd megfordulnak és bírálják az EU-t egy olyan válságért, amely nem is létezne, ha ezek a bírálók megteszik, amit megtehettek volna…” A fő cinikus a magyar miniszterelnök, akit aggasztóan hibás csak azzal elintézni, hogy „egy-két kerge-birka kétségbe vonja Európát”.  Ezután a nacionalizmus szörnyűségeiről beszél, kiemelve a lengyel és magyar „jobboldali nacionalista kormányokat”, melyek „egyáltalán nem érdekeltek az európai integráció növelésében”. Majd a CSU-t támadta, amiért az ellene van Merkel nyitott kapu politikájának.

]]>THE DAILY TELEGRAPH]]>

Obama amerikai elnök londoni megérkezése napján cikket jelentetett meg a brit lapban azzal, hogy barátként kéri a briteket, maradjanak az EU-ban, mert az az Egyesült Királyságot teszi még nagyobbá. Közben hangsúlyozta a TTIP kölcsönös előnyeit. A cikket ]]>kommentáló Politico ]]> megjegyezte, az amerikai elnök annak ellenére beavatkozott a brit belügyekbe, hogy a parlament több mint 100 tagja levélben szólította fel Obamát, azt ne tegye. Obama ma találkozik Cameron miniszterelnökkel és együtt ebédel Erzsébet királynővel is.

]]>HAARETZ]]>

A Harvard Egyetem jogi fakultásán tanuló diákok csoportjának vezetője bocsánatot kért, amiért azt kérdezte Cipi Livni izraeli törvényhozási képviselőtől, volt külügyminisztertől, hogy „miért olyan büdös”? A fakultás zsidó diákszövetsége egyértelműen antiszemita kérdésnek bélyegezte az érdeklődést és felemlítette „a büdös zsidó elavult és sértő kifejezését”.

]]>THE ECONOMIST]]>

„A burundi időzített bomba” címen a globális brit hetilap arra figyelmezteti a világot, hogy nagyon ideje odafigyelni Burundira, azon afrikai országra, amely szomszédos Ruandával, ahol a hutu többség irtózatos népirtást hajtott végre a tuszik ellen. Amikor egy hutu politikus kijelenti, ideje „szétporlasztani és kiirtani a csak meghalni jó lázadókat”, vagy amikor „csótányként” emlegeti őket, nehéz nem meghallani benne a korábbi tuszik lemészárlása előtti kódszavakat. Főként akkor, ha ez a politikus a burundi szenátus elnöke.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Jobbegyenes (2025) Mozaik (83) Mozi világ (440) Mondom a magamét (5292) Gazdaság (657) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (171) Flag gondolja (33) Történelem (14) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Életmód (1) Sport (729) Kultúra (6) Belföld (6) Heti lámpás (255) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Tereb (140) Autómánia (61) Nagyvilág (1454) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>