Ma 2023 szeptember 28. Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.
lovas-istvan-fill-850x370.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 161. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Brookings: Összeomlással fenyeget a liberális világrend.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Donald Trumpot választották elnöknek az establishment megdöbbentő visszautasításával címmel ír a lap a republikánus elnök megválasztásáról az Egyesült Államok 45-ik elnökének.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Donald Trump populista hullámon lovagol címmel hirdeti az omlásban lévő Wall Street lapja a győzelmet.

]]>BROOKINGS INSTITUTION]]>

48 órával az új világválság előtt címmel írt cikk olvasható a vezető amerikai liberális agytröszt honlapján ilyen nevek kíséretében: Putyin, Basar Asszad. És egy súlyos mondat: „Rövid időn belül a liberális világrend már nem fog létezni.” A cikk vége: óriási küzdelemre kerül sor a katonai és a külpolitikai establishmenten belül, miközben az USA szövetségesei túlórában dolgoznak azon, hogy az átmenetben meggyőzzék Trumpot, ne az általa jelzett utat válassza. Zárómondat: „A fősodratúak Trumpot arra akarják majd rávenni, hogy bízza rájuk külpolitikáját, az igazhívők vagy csúszómászói magas posztokat akarnak majd megkaparintani azzal, hogy ők váltják valóra Trump vízióját. Trump világnézete olyan, hogy a fősodratúaknak lesz  jóval nehezebb a dolga”.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

Trump diadalmaskodik címet választotta a fővárosi lap.

]]>THE LOS ANGELES TIMES]]>

A vezető kaliforniai lap címe: Trump megdöbbentő váratlansággal győzte le Clintont.

]]>THE NEW YORK DAILY NEWS]]>

A félbulvár lap sajnálattal közli, hogy Madonna visszavonta múlt hónapi ígéretét, amely szerint orálisan kielégíti azt, aki Hillaryra szavaz. Még hozzá is tette: „márpedig azt jól csinálom”.  Gersh Kuntzman, a lap egyik újságírója elment Madonna manhattani házához, hogy követelje a díjat, de a portás kinevette, amikor a kaputelefonba elmondta, miért jött. Azt mondta, sajnálja, de ez irányú információt nem kapott a ház úrnőjétől.

RUSSIA TODAY

A globális orosz tévéállomás több csatornán közvetített egyik választási adása órákon át mutatta a New York-i Times squaren az eredményekre várakozó tömeget, amelynek igen nagy része erősen csalódottnak látszott. Ugyanakkor egy csoport „Feketék Trumpért” és egy másik „Nők Trumpért” táblával vonult fel.

]]>EUOBSERVER]]>

A vezető brüsszeli hírportál címében ezt jósolja: Trump győzelme kockáztatja az EU-USA kapcsolatok korszakának végét.

]]>SPIEGEL ONLINE]]>

Zsákutcában a demokrácia Amerikában, írja a még tegnap délután a legolvasottabb német hírportálon elemzését a cikkíró ezzel kezdve: „Nem akarom elhinni – és ujjaim remegnek, ahogyan ezt gépelem -, de félek attól, hogy Donald Trumpot választják az Egyesült Államok elnökének. Kulcsmondat: Ronald Reagan 1980-as győzelme óta, az elmúlt 35 évben „a konzervatív szindikátus szisztematikusan törekedett arra, hogy elpusztítsa a liberális demokrácia alapjait, a gazdaságot, az önzést és mindenek előtt a szociál-darwinizmust emelve mindenek fölé.

SPIEGEL

A 8.46-kor kiküldött reggeli szerkesztőségi kör-email így kezdődik: „Amerika választott és bekövetkezett az, amit sokan a végéig elképzelhetetlennek tartottak: az Egyesült Államok 45-ik elnökét Donald Trumpnak hívják (vastagon szedve az eredetiben). A világ legnagyobb és legrégibb demokráciája egy rasszistát és sovinisztát választott a világ leghatalmasabb emberének. Amerika nem a józan ész és a tisztességesség mellett, hanem a szégyentelenség és hazugság mellett döntött. A változás iránti vágy, a washingtoni politikai establishmenttel szembeni gyűlölet olyan nagy volt, hogy az amerikaiak a Fehér Házban inkább egy kiszámíthatatlan uszítót választottak, mintsem egy nőt, aki ezt az establishmentet képviseli”. 

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

Nagy kétségbeesés Trump győzelme után: „bebrexiteltünk” címmel írja gyászjelentését a vezető német lap.

]]>BMTV]]>

A legnézettebb francia hírtévé gyakran változó címmel számolt be az amerikai elnökválasztásról. Hajnali négykor ezzel a címmel: „Trump vezet; könnyek Hillary Clinton főhadiszállásán”.

]]>LE MONDE]]>

Amerikai választások: a világ pénzpiacai destabilizálódtak címmel ír Trump elnökké választásáról a vezető francia lap.

]]>SÜDDEUTSCHE ZEITUNG]]>

Az éjszaka, amely a világot a feje tetejére állította címmel ír a balliberális német lap a témában.

]]>EURACTIV]]>

A világ bizonytalanná válik, ahogyan a ’populista’ Trump nyeri az amerikai választásokat címmel vonja meg a mérlegét a történteknek a brüsszeli szakportál. A cikkben van Putyin, van Marine Le Pen.

]]>HAARETZ]]>

Főcím 8:25-kor: Trump megrázta a világot azzal, hogy az ingadozó államokat bevette; Clinton nem mondja el ma éjjel vereségét elismerő beszédét (a „ma éjjel” az USA keleti partjára vonatkozik).

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Republikánus kézben marad a szenátus címmel ír az eredményről.

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG

A vezető svájci lap vezető hírben közli, hogy A republikánusok megtartják kongresszusi többségüket.

]]>POLITICO]]>

Miért tévedett mindenki akkorát? címmel az amerikai portál „A felmérések és az előrejelző modellek egyike sem tudta megjósolni Trump erejét” alcímmel igyekezik felsorolni az okokat a kudarcra. Az egyik nyilatkozó szerint a közvéleménykutatók hitelességének vesztesége óriási. A rossz előrejelzésekre felsorolt okok némelyike: az emberek nem mondták, hogy Trumpra fognak szavazni, az FBI vizsgálat bejelentése Clintonné ügyében, stb. dadogás.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

A vezető amerikai lap Az orosz televízióban a Clinton-Trump verseny mindent elborít címmel ír rosszalló hangon arról, hogy ott milyen érdeklődést mutatnak az elnökválasztás iránt. (Miután Washington minden mögött Putyint-összeesküvést látott.)

]]>RUSSIA TODAY]]>

Trump győzelmi esélyeinek váratlan növekedése hatására a kanadai kormány hivatalos bevándorlási honlapja a hirtelen túlterheltség miatt összeomlott.

]]>FORWARD]]>

Az antiszemitizmus kijött a csatornából és négy másfajta mód, ahogyan a 2016-os választás felrázta az amerikai zsidó politikát címen az amerikai zsidóság vezető lapja még a választások megindulása előtt megjelent cikkében ír arról, hogy az USA-ban a bigottságnak és antiszemitizmusnak már nincsenek következményei.

„ARCHÍV” (nov. 4-i)

]]>CNN]]>

A Clintonnét támogató Jay-Z és Beyoncé, a két Grammy-díjas nemzetközi szupersztár ingyenes koncertet adott Clevelandben. A CNN meg sem említette – noha a videón látható -, hogy alig voltak az óriási koncertteremben, ahol hatalmasakat clintonoztak a színpadon.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Egészség (50) Irodalmi kávéház (529) Heti lámpás (276) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1309) Autómánia (61) Mondom a magamét (7100) Politika (1581) Gazdaság (689) Vetítő (30) Jobbegyenes (2682) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Tereb (145) Flag gondolja (34) Sport (729) Történelem (16) Mozi világ (440) Belföld (10) Életmód (1) Mozaik (83) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>