Ma 2021 március 08. Zoltán napja van. Holnap Franciska, Fanni napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 140. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A „felkelés” szót „ellenforradalomra” hamisította a Klubrádió...

]]>DIE WELT]]>

A „felkelés” szót „ellenforradalomra” hamisította a Klubrádió a reggeli hétórás híreket követő nemzetközi lapszemléjében a szemlét készítő Szelestey Lajos. A Welt cikke arról szól, hogy Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnök is részt vesz a Bajorországban október 17-én, a magyar forradalom 60-ik évfordulója alkalmával rendezendő ünnepségen. A lap a két politikus találkozóját „kényesnek” nevezi német belpolitikai szempontból. Az „ellenforradalom” kifejezés a Klubrádió archívumában a műsor 06:59:00 részére kattintva a 13 perc 00 másodpercében hallható. Bolgár György, a Klubrádió „arca” 2016. szeptember 10-én, az adó Hetes Stúdió műsorában nevezte „ellenforradalomnak” a magyar forradalmat, illetve szabadságharcot. Ha ilyen brutális hamisításra kerülne sor a magyar történelem valamilyen sorsdöntő eseménye kapcsán a jobboldal részéről, a balliberális sajtó azt címoldalán hozná, erről szólna hetekig a média és a politika. Az elmúlt 26 év tapasztalata alapján ugyanakkor a jobboldali sajtóval és a jobboldali politikusokkal kapcsolatban illúziót nem érdemes táplálni. A balliberális sajtót és politikusokat a magyar forradalom ellenforradalomra hamisítása nem fogja zavarni.

]]>ICELANDIC MONITOR]]> ÉS ]]>YOUR NEWSWIRE]]>

Izlandon a legfelsőbb bíróság helyben hagyott egy ítéletet, amelynek eredményeként összesen 46 év börtönnel sújtanak hét vezető bankárt egy tavaly áprilisban megkezdődött perben. A vádlottakat a 2008-as válságban összeomlott Kaupthing óriásbankot az összeomlását megelőző piaci manipulációjában találták bűnösnek. A Your Newswire kommentárjában megjegyzi, Izlandon – eltérően Európa többi országától és az USA-tól, ahol a bankárok kisebb pénzbüntetéssel úszták meg azt, amit tettek – a nép nyomására a bíróságok ugyanazon törvényeket alkalmazták bankárokra, mint mindenki másra és a válságot követően már korábban is ítéltek börtönre vezető bankárokat és bankvezéreket. A Kaupthing hatalmas nemzetközi bank volt, rejkjaviki (Izland fővárosa) székhellyel.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Ragályként terjed Dániában az autógyújtogatás”, írja a lap beszámolva arról, hogy a dánokat riasztó szokatlan vandalizmusnak az év eleje óta eddig legalább 185 autó esett áldozatául. A gyújtogatók beverik a szélvédőt vagy az ablakot, majd benzint öntenek a kocsiba és felgyújtják. A cikk birkózik az „egyrészt-másrészt” gondolatokkal és idézetekkel, nem döntve el, hogy a tettesek – mint fogalmaz – a szélsőjobboldali ellenséges reagálások miatt frusztrált migránsok lehetnek, vagy maguk a szélsőjobboldaliak. A rendőrség korábban elfogott egy 17 éves tettest, de róla nem adott ki személyleírást.

]]>RT]]>

A kínai külügyminisztérium hivatalosan támogatását fejezte ki Oroszországnak „a legfontosabb globális ügyekben” elfoglalt álláspontjai terén, beleértve a szíriai és az afganisztáni konfliktust. A kijelentést tevő kínai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, a két ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaiként szoros kapcsolatokat tart fenn.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Miután Varsó elutasította, hogy az Airbus Caracal katonai helikoptereit vásárolja meg, Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter hétfőn bejelentette, kormánya az amerikai Black Hawk helikopterek vásárlása mellett döntött. A héten tárgyalnak a vételről az amerikai Lockheed Martin céggel. Az első gépek még az év vége előtt megérkeznek.

]]>BROOKINGS INSTITUTION]]>

A világ vezető agytrösztjének tekintett amerikai Brookings ismerteti az általa kiadott könyvet arról, hogy milyen öt „mega-változás” fogja alapjaiban megrázni a világot. Az első: a robotok átveszik a munkahelyeket. A robotok ára az elmúlt években jelentősen csökkent és Ázsia nem egy kulcsfontosságú iparában a robotok ára és az olcsó munkaerő költsége megközelítette egymást. A második az lesz, hogy az emberek horizontja kitágul, amikor felfedezik, van élet a Földön kívül. A harmadik az emelkedő tengerszintek. A negyedik az, hogy Európa politikailag jobbra fordul és aláássa a demokráciát. Az ötödik pedig, állítja a liberális agytröszt, hogy Iránnak atombombája lesz.

POLITICO KÖR-EMAIL

Az amerikai lap európai kiadásának reggeli kör-emailje felteszi a kérdést: vajon hány állandó litván tudósító dolgozik Brüsszelben? A válasz: „Nulla. Mit árul el ez arról, hogy a litván sajtót mennyire érdekli Brüsszel? A kérdés maga a válasz…”. A kommentár hozzáteszi, szégyen, hogy az emberek életét befolyásoló oly sok döntés nem jelenik meg a sajtóban. A médiatulajdonosoknak, beleértve az állami médiát, messzebbre kellene látniuk, mint a közvetlen profit. „Láttam, milyen következményekkel jár, amikor Brüsszelt hibáztatják és vádolják”, írja Ryan Health szerkesztő, aki korábban az Európai Bizottság szóvivője volt.

]]>DEUTSCHE WELLE]]>

Az antidemokrata Orbán Európát veszélyezteti” címmel kommentálja a német közszolgálati (ismételjük: közszolgálati) adó a Népszabadság kormányzati bezárását.

]]>HANDELSBLATT]]>

Médiatemető Magyarország” címmel ír a vezető német kereskedelmi lap arról, hogy „a magyar kormányfő likvidálja a sajtószabadságot egy EU-tagországban”.

]]>BUZZFEED]]>

Az amerikai internetes médiavállalat honlapja Kutyuskák és antiszemitizmus  Magyarország szélsőjobboldalának erősödésében címet adta annak az igen terjedelmes cikkének, amelynek alapja Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselővel folytatott interjú.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Flag gondolja (33) Történelem (14) Heti lámpás (252) Nagyvilág (1454) Jobbegyenes (1976) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5147) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1577) Mozaik (83) Vetítő (37) Belföld (6) Sport (729) Mozi világ (440) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Gazdaság (657) Autómánia (61) Tereb (140) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>