Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 139. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Trump: “Ha elnök leszek, börtönben leszel, Hillary”.

]]>TOWNHALL]]>

Trump: Ha elnök leszek, börtönben lesz(el), Hillary címmel ír  a republikánus Trump mellett álló, vezető konzervatív amerikai publicistákat közlő vélemény- és hírportál az elnökjelöltek vitájáról. Trump ott kijelentette, „Ami miatt bocsánatot kell kérnie, az a 33 000 email, amit kitörölt és eltüntetett és az a két doboz, amit elvittek irodájából és nincs meg…Ha nyerek, főügyészemet utasítom, jelöljön ki külön ügyészt, aki megvizsgálja helyzetét, mivel soha nem volt annyi hazugság, annyi megtévesztés, soha nem volt még ilyen, és lesz külön ügyész…Fél tőlem elnökként, mert börtönben lesz.”

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

A lap így vonja meg beszámolóját és elemzését az elnökjelöltek vitájáról cikke utolsó mondatában:  „Ha azonban ennek a vitának a legfontosabb parancsa Trump számára az volt, hogy túlélje az ellene irányuló támadásokat és ismét talpra álljon, akkor úgy tűnik, ezt elérte.”

]]>SPUTNIK]]>

Vitalij Csurkin Oroszország ENSZ-nagykövete a Szíria kapcsán ott kirobbant vitában bírálta Nagy-Britanniát, amiért „az az egész világon a csőcseléket támogatja”, mint a terroristákat, és felszólította Londont, „hagyjon fel gyarmati szokásaival és azzal, hogy szuverén országok belügyeibe avatkozik”. „Hagyja békén a világot, mert akkor a világ számos térségében normális lesz a helyzet”, tette hozzá.

POLITICO REGGELI ÖSSZEFOGLALÓ EMAILJE

Az amerikai lap európai kiadása szokásos reggeli kör-emailjében  Ryan Heath (az Európai Bizottság volt szóvivője, előtte a BBC újságírója) a Népszabadság bezárását sorrendben a 28-ik témaként ismerteti, összefoglalva két mondattal magának a Politico-nak az arról szóló cikkét, majd néhány sorral lejjebb a volt egyetemi tanár Eva S. Balogh-ot idézi, aki a Hungarian Spectrum névvel megjelenő blogjában ezt írta: „A Népszabadság bezárásának semmi köze a gazdasághoz. Az csúf politikai manőver, amelyet egy demokráciának már nem nevezhető ország szélsőjobboldali, diktatórikus vezetője hajtott végre”. A témát Vásárhelyi Mária médiaszociológusnak az EU-nak adresszált ezen véleményével zárja: „Ha az EU nem finanszírozta volna Orbán diktatúrájának felépítését és működtetését, már az egész építmény összeomlott volna. Nem érdekes, mennyire fájdalmas rámutatni, de a Népszabadság – a sajtószabadság egyik utolsó bástyája – elpusztítását azon hatalmas pénzösszeggel vásárolta meg, amit önök beöntöttek az országba, és amelyet most egy bűnöző állam bűnöző oligarchái használtak fel”. (A Pesti Hírlap 1994-es megfojtása a sajtószabadságért a ma a mellükről inget és blúzt letépőkből, csakúgy mint a teljes nyugati médiából egy hangot nem váltott ki, mint ahogyan a mai médiahelyzetnél fényévekkel súlyosabb  MSZP-SZDSZ médiahegemóniát létrehozó koalíciónak a sajtószabadságot tovább korlátozó lépései sem, ami bizonyítja, a mai tiltakozásuk őszinteségi alapja egyenlő a zéróval.)

]]>DER STANDARD]]>

A magyarországi sajtószabadságot már nem egyszer elsirató Gregor Mayer „A sajtószabadság sírjánál” címmel ír a Népszabadság „szétveréséről”. Cikkét így fejezi be. „Már elég baj az, hogy Orbán úgy beszél, mint Heinz-Christian Strache FPÖ-főnök; hogy Sebastian Kurz külügyminiszter Orbánt dicséri – és talán szívesen is cselekedne úgy. De a demokrácia leglényegéről van szó, ha az osztrák ’rendszer’ képviselői, mint a VCP-főnök Pecina /Heinrich Pecina befektető bankár, a Vienna Capital Partners cégtulajdonosa, aki két éven át a Népszabadság tulajdonosa volt/ Orbánnak a sajtószabadság sírásójaként szolgálnak.”

]]>KRONE]]>

Hatune Dogan, az osztrák sajtóban „a mai Teréz anya” néven emlegetett szír-ortodox apáca évtizedek óta számos muzulmán országban segít a keresztény és jazidi rászorulókon. Most keményen brálta az európai menekültpolitikát és az iszlámot. Kijelentette: „Európa a farkasokat beengedte, a bárányok meg kinn vannak. Nem hiszem, hogy bárki, aki a Koránt szerint él, normális lehet számunkra”. A farkasok alatt, magyarázza az osztrák lap, az apáca azokat érti, akik megengedhetik maguknak, hogy embercsempészeknek fizessenek és Európába érkezzenek, miközben a nőket semmibe vevő Korán szerint élnek.

]]>NYA TIDER]]>

Ian Wachtmeister, a Svéd Demokraták nevű radikális párt tanácsadója, korábbi svéd parlamenti képviselő a portálnak nyilatkozva elmondta, Svédország háborúban áll. Égnek a városnegyedek, támadják a biztonsági személyzetet és iszlamisták terrorcselekményeket követnek el. Polgárháború kellős közepén vagyunk és háborúban állunk az iszlámmal, mondta. „Hozzátette: a média és politikusaink hazudnak”.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

A nyugati kormányoknak (kivételesen) igen kínos jelentést hozott létre az ENSZ, amelyben azt állapítja meg, hogy az USA és az EU által foganatosított Szíria elleni szankciók mindenek előtt a polgári lakosság ellen irányulnak. Ezek következtében a segélyszállítmányok igen korlátozottan juthatnak el Szíriába. A Nyugat és Perzsa-öbölbeli szövetségesei által viselt háború, az ottani zsoldosok támogatása, kommentálja a cikk a jelentést, drámai helyzetet hoztak létre. Az öbölbeli országok Szíriából egy második Afganisztánt akarnak csinálni. Az ENSZ-jelentés megállapítja, hogy az USA szankciói az EU szankcióknál szigorúbbak.

*             *             *

Az USA gazdasága ]]>útban a recesszió]]> felé” címmel a cikk azt írja, az elmúlt hónapokban sokasodtak a jelek, hogy az Egyesült Államok rosszabbodik a gazdasági helyzet és a kilátások, ami segítheti a republikánus elnökjelöltet. Egyre nagyobb a fizetőképtelenné vált vállalkozások száma. További jelek is arra mutatnak, hogy recesszió fenyeget.

]]>MIDDLE EAST ONLINE]]>

Nem elég, hogy Szaúd-Arábia Jement bombázza, most már kolerajárvány is kitört, ad hírt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének és gyermekvédő UNICEF szervezetének figyelmeztető  jelentéséről a közel-keleti szakportál. A járvány jemeni gyerekek millióit fenyegeti.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

A Deutsche Bank a következő Lehman Brothers: távoli, de nem elképzelhetetlen címmel ír arról a lap, hogy a német pénzügyi hatalom jelképének számító, Európa negyedik legnagyobb bankja elleni 14 milliárd dolláros pénzbüntetés fenyegetése elegendő volt a piaci pánik megindulására, vagyis arra, hogy a Deutsche Bank a Lehman Brothers-hez hasonlóan összeomlik és globális pénzügyi válságot hoz létre. A büntetést az amerikai igazságügyi minisztérium akarja kiszabni a Deutsche Bankra a 2008-as válság előtt a jelzálog alapú értékpapírok „csomagolásában” elkövetett csalárd gyakorlata miatt.

]]>NEUE ZÜRCHER ZEITUNG]]>

Aggódik a vezető svájci lap: a DPA német hírügynökségre támaszkodva számol be arról, hogy Csehországban a helyi és szenátusi választásokon „Előretörnek a populisták”, mint a jelentés címe hirdeti. A „liberális-populista” ANO mozgalom nyerte e választások első fordulóját: az Andrej Babis pénzügyminiszter pártja szombaton 13 térségből 9-ben győzött és megszerezte a szavazatok 21 százalékát. Bohuslav Sobotka miniszterelnök szociáldemokratái 15,3 %-ot szereztek.

]]>KURIER]]>

Iráni gyökerű muzulmán lesz Németország következő elnöke? címmel ír az osztrák bulvárlap arról, hogy miután Joachim Gauck jelenlegi elnök bejelentette, már nem kíván elnök lenni, keresik az utódját. E keresésben merült fel a 48 éves Navid Kermani neve, akit Sigmar Gabriel SPD-pártvezér „alkalmasnak” találta. Kermani író és orientalista. Iráni bevándorlók gyerekeként már Németországban született.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Heti lámpás (254) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Kultúra (6) Mondom a magamét (5225) Gazdaság (657) Sport (729) Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Életmód (1) Belföld (6) Tv fotel (65) Vetítő (37) Jobbegyenes (2006) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>