Ma 2021 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 102. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Kurz osztrák külügyminiszter megfenyegette Merkelt.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Ausztria megfenyegette Merkelt: a menekülteket Németországba küldi” címen a német portál idézi Sebastian Kurz osztrák külügyminisztert, aki kijelentette, az Európai Unió külső határainak fokozott védelme szükséges. A személyi okmányok nélkül érkező menekülteket az EU külső határain kívüli szigeteken kell elhelyezni, majd pedig biztos harmadik államokban lévő központokba visszaküldeni. „Az EU-nak sürgősen tanulnia kell olyan országoktól, mint Ausztrália”, fejtette ki a konzervatív politikus. Az ausztrál haditengerészet a menedékkérőket hajóval szállítja Csendes-óceáni szigetekre. Amit az emberjogi szervezetek bírálnak. Hozzátette, ha az EU-nak lenne erős határvédelme, nem lenne szüksége menekültegyezményt kötnie Törökországgal. Aki viszont azt állítja, hogy az EU külső határait nem kell védeni, azoknak logikusan követelniük kell a nemzeti határok visszaállítását. Ezzel kapcsolatban nem zárta ki azt, hogy Ausztria a menekülteket továbbküldi Németországba.

SPIEGEL ONLINE

A Nyugatra nézve önleleplező mondatot  tartalmaz a legnépszerűbb német hírportál főszerkesztőjének reggeli köremailje, amely azzal kezdődik, hogy a sok „breaking news” esemény közepette kevés szó esik „arról a gyilkos konfliktusról, amely felelős a világ oly sok aktuális problémáiról: a szíriai polgárháborúról. Azzal csaknem mindaz összefügg, ami bennünket éppen foglalkoztat, az Iszlám Állam terrorjától a menekültkérdésen és az Oroszországgal való konfliktuson át a törökországi eseményekig. Márpedig a konfliktus új szakaszba lépett. Az egyik oldalon az Asszad-rezsim  Irán és Oroszország által  támogatott csapatai, és a másik oldalon főként az iszlamista lázadók (így, „lázadók”, azaz nem terroristák)e napokban kíméletlen csatát vívnak a kettéosztott Aleppo városáért…Aleppó elvesztése mindkét oldal számára pusztító lenne, és ezért küzdenek oly elkeseredetten. Mi lesz ebből? Mint kollégám, Christoph Sydow Sydow fejezte ki most is érvényesen (a Spiegel újságíró augusztus 4-i cikkéről van szó)a Nyugat nem akar komolyan beavatkozni és Oroszország érdeke, hogy Asszad oldalán a háborút a végéig folytassa. És ezért Szíria belátható időn belül a Közel-Keleten az instabilitás nagy forrása marad.”

]]>PRESS TV]]>

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő a szíriai polgári lakosok ellen mérges gázt bevető takfiri terroristákat állatoknak nevezte, akiket az USA támogat, idézi Zaharovát az iráni globális televízió angol nyelvű portálja.

]]>PAUL CRAIG ROBERTS]]>

Paul Craig Roberts közgazdász professzor, a Wall Street Journal volt szerkesztője, a Reagan-kormány pénzügyi államtitkára cikkében arról ír, hogy Obama elnök sajtókonferenciáján Oroszországot és a szíriai kormányt, de nem az Iszlám Államot nevezte barbárnak. „Az üzenet egyértelmű: Washington még mindig meg akarja dönteni Asszadot és Szíriát egy másik Líbiává vagy Irakká alakítani, mely országok korábban stabilak és prosperálóak voltak, és ahol most folyamatosan háború dúl”. Emlékezetes, írja, hogy Washington Irak lerohanásakor azt hazudta, három-hat hét alatt „szabadságot és demokráciát” hoz Irakra. 13 évvel később Irak „a háború és pusztítás pokla”. De erről a sajtókonferencián egyetlen „sajtóprostituált” sem kérdezte Obamát. Arról sem kérdezték „e főhazugot”, hogy ha az oroszok és a szíriaiak néhány hónap alatt Szíria legnagyobb részéből kitakarították az Iszlám Államot, Washingtonnak miért nem sikerül ugyanez Irak esetében. Talán csak nem azért, hogy az IÁ segítsen neki Asszad kitakarításában Szíriából?” De azt sem kérdezték Obamától, hogy miért vannak az IÁ-nak amerikai fegyverei, vagy hogy Washington szövetségesei miért pénzelik az IÁ-ot azzal, hogy az Irakból általa ellopott olajat megvásárolják? „Minden erőszak a Közel-Keleten – az erőszak, amely megszámlálhatatlan életet oltott ki és mely nyomán több millió háborús menekült rohanja le Washington európai NATO vazallusait –  100 százalékban Washington hibája…De a sajtópuhányok ilyen kérdéseket nem mernek feltenni…Európa pedig azzal, hogy hű vazallusa Washingtonnak, halált és pusztítást hoz a világra.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Erdogan török államfő szóvivője kijelentette, hogy Törökország mostantól kezdve együttműködik Oroszországgal, hogy a szíriai konfliktust megoldja. E tekintetben Erdogan augusztus 9-i, holnapi  találkozója Putyin elnökkel fontos, jelenti a német portál.

]]>KRONEN ZEITUNG]]>

Alig hagy levegőt a Szabadság Pártnak (FPÖ) az osztrák kormány jobbra tolódásával, írja az osztrák félbulvárlap. Christian Kern osztrák kancellár a hét közepén azzal okozott meglepetést, hogy követelte, az EU szakítsa meg Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat. Heinz-Christian Strachénak, az FPÖ elnökének már nem maradt más hátra, mint az a szokatlan ellenzéki szerep, hogy védelmébe vegye a kormányt, amikor azt a törökök támadták. Strache csak annyit tudott hozzáfűzni, hogy örömet okoz neki, amikor „Kern másol engem”. Orbán Viktor meglátogatása után Kern azt mondta, hogy „Orbánra nem lett volna nagy hatással, ha megmondom neki, miként vezesse országát. Mindenkinek megvannak a maga érdekei, így az is, hogy a kölcsönös határbiztonság működjék”. Kern a konzervatív törökök bécsi tüntetései után kénytelen volt bevallani azt is, hogy „az integráció nyilván nem működött olyan jó, mint ahogyan azt jó ideje reméltük”. Doskozil belügyminiszter pedig szigorú biztonságpolitikát folytat, ami a („szélsőjobboldali”) FPÖ-nek alig enged levegővételt.

*             *             *

]]>Nem csökkenő]]> keménységgel folytatódik az Ankarából érkező verbális támadás az osztrák kormány ellen. Miután „Ahmet” Cavusoglu (helyesen: Mehmet Cavusoglu) török külügyminiszter néhány napja Ausztriát „a radikális rasszizmus fővárosának” nevezte, mostErdogan elnök tanácsadója, Burhan Kuzu küldte el Kern kancellárt melegebb éghajlatra: „Kopj le, hitetlen” szövegű twitter üzenetében.

]]>EURACTIV]]>

Az olasz legfelsőbb bíróság ma jelenti be, hogy megszervezhető az olasz alkotmány jelentős reformjáról szóló népszavazás. Renzi kormányfő bejelentette, ha veszít, lemond. A szavazás október 9-ére vagy november 6-ra várható. A brüsszeli portál szerint ez a referendum hasonló lesz a Brexithez abban az értelemben, hogy az olasz nép kifejezheti majd elégedetlenségét az uralkodó elittel szemben.

]]>UNZENSURIERT]]>

Az osztrák független portál ismerteti, hogy Immanuel Kant német filozófus egykori königsbergi (kalinyingrádi), lepusztult házának restaurálását Putyin orosz miniszterelnök a saját zsebéből fizeti ki. A helyreállítási költségek mintegy 650 ezer euróra rúgnak.

]]>SPUTNIK NEWS]]>

Jelena Isszinbajeva orosz rúdugrónő felháborítónak nevezte, hogy csak azért zárták ki az olimpiai játékokon való részvételből, mert két éve Oroszországban  él és edz, idézi őt az orosz hírügynökség német nyelvű portálja.

]]>PROJECT SYNDICATE]]>

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász az amerikai honlapon írt cikkében kifejti, a globalizáció eredményeként – mint 12 évvel ezelőtt megjelent könyvében már figyelmeztetett rá – növeli az emberek közötti jövedelemkülönbségeket. A tervezett USA-EU szabadkereskedelmi paktum (TTIP) e jövedelemkülönbségeket még csak növelné.

]]>RT]]>

Egy nyomorgó afgán apa hat éves kislányát egy kecskéért és némi élelemért eladta egy 55 éves muzulmán hitszónoknak, ami az afganisztáni törvényeket sérti, ugyanis azok szerint a lányok 16 éves koruk alatt nem házasodhatnak, idézi az orosz tévé angol nyelvű portálja a francia France24 tévéállomás jelentését.

]]>ANTIMEDIA]]>

Az eddig a republikánusokon csüngő neokonok őrjöngő dühvel hagyják el a pártot és állnak be a demokraták mögé, miután nem jött be jelöltjük és nem találtak Trump helyett mást elnökjelöltnek, írja a független amerikai portál. William Kristol, a neokonok pápája csapkod. A demokratapárti Clintonnéban háborús múltja miatt viszont megbíznak úgy, hogy elnökként a jövőben is szórni fogja a bombákat. A neokon teoretikus Robert Kagan (Victoria „baszd meg az EU-t” Nuland férje) pedig egyenesen toboroz az átállásra.

]]>TASS]]>

Az év eleje óta a tavalyihoz képest megkétszereződött a Krím-félszigetre látogató ukrán turisták száma és az elérte az 1,7 milliót, idézi az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja a félsziget idegenforgalmi miniszterét. Kijelentette, igen pozitív dolog ez, mert közelebb hozza a két népet és az ukrán turisták saját szemükkel láthatják, hogy a Krím-félszigeten a két évvel ezelőttihez képest milyen „kolosszális” változások történtek.

]]>TIMES OF ISRAEL]]>

Az Egyesült Államok elítélte Izraelt, amiért a Ben-Gurion reptéren az arab-amerikai állampolgárokat negatívan diszkriminálja.

*             *             *

]]>Rafi Ostroff izraeli rabbi felháborítónak]]> tartja, hogy az Auschwitz-Birkenau tábor előtt ismét vízpára szóró „zuhanyokat” állítottak fel egy évvel azután, hogy ezeket a kritika miatt eltávolították, ugyanis sokakban felidézi az egykori táborbeli gyilkos álzuhanyokat. A tábort üzemeltető viszont azt mondta,  hogy a táborba igyekvő látogatók hűsölhetnek egyet mielőtt oda belépnek és ezzel növelik is a látogatók számát.

]]>JTA]]>

A T’ruah: The Rabbinic Call for Human Rights nevű amerikai emberjogi rabbiszervezet tiltakozik, amiért a több mint félszáz szervezetet magába foglaló, a Fekete Életek Számítanak (FÉSZ) nevű mozgalom bírálta azt, hogy az Egyesült Államok Izraelnek és Egyiptomnak hatalmas összegű segélyt ad és azt, hogy Izrael népirtást végez a palesztinok körében. Nincs népirtásról szó, állítja a rabbi szervezet. A FÉSZ leszögezi: „Izrael apartheid állam, amelynek 50 törvénye diszkriminálja a palesztinokat”, jelenti a zsidó távirati iroda.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Gazdaság (657) Történelem (14) Gasztronómia (539) Heti lámpás (254) Belföld (6) Autómánia (61) Mozaik (83) Vetítő (37) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Nagyvilág (1454) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (140) Irodalmi kávéház (505) Egészség (50) Jobbegyenes (2008) Mondom a magamét (5232) Sport (729) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>