Ma 2020 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
Lovas István: A Tesco (is) bármit megtehet nálunk?

Lovas István: A Tesco (is) bármit megtehet nálunk?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

21 év kellett ahhoz, hogy térségünkben felébredjen egy fogyasztók pártján álló szervezet és összehasonlítás céljából megvizsgálja több nyugat- és „kelet-európai” országban (ahogyan Nyugaton nevezik térségünket Lengyelországtól Észtországig) az azonos csomagolású termékek minőségét.

Ez 2011 májusában történt. A többek között vegyelemzett Jacobs Krönung és a Tchibo kávé, a Nescafé Gold, a Coca-Cola és más termékek minősége „sajnálatosan nagy különbségeket mutatott”, fogalmazott a pozsonyi szervezet. Hozzátette: „megdöbbentő különbségek mutatkoztak mind az árakban, mind a minőségben”.

A különbség ostora nyilván rajtunk csattant, míg például az Ausztriában és Németországban vásárolt termékek között „szinte semmilyen különbség nem volt”. Magyarország, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában a Coca-Colát kristálycukor helyett folyékony glükózzal édesítik.

A mindenkor a multik pártján álló neoliberálisokon kívül ezt minden tisztességes ember undorral fogadja.

Csakhogy mindez folytatódik.

A Tesco – amellyel kormányunk elsőként kötött stratégiai szerződést a nálunk működő multik közül – azon szupermarketek egyike, amely nem merne úgy viselkedni más országokban lévő boltjai esetében, mint Magyarország. Az pedig még bátorítja is, hogy nem igen akarunk tiltakozni. Hogy miért? Ki érti? Pedig belőlünk él a brit multi és nem megfordítva.

Bicskei szupermarketében például délután igen sokszor egyszerű citromot sem talált a munkából odasiető vevő. A polcok fölött pedig nincs tájékoztató felirat, hogy ott milyen fajtájú árucikkek találhatóak, azaz az ott dolgozókat kell erről megkérdezni.

Néhány hete ez ügyben a Tesco központjának érkezett egy kérdőre vonó fogyasztói kérdés. Azóta citrom van, de felirat még nincs, holott a válaszban erre ígéretet adtak.

De menjünk tovább.

Aki késő este keresi fel a hatalmas budaörsi Tescót, tapasztalhatja, hogy középen, a gigantikus „TESCO” felirat alatt bejáraton – ahová először a Costas kávézóba jut – nem mehet be, mert az zárva van. Utána hiába keresi a „Tesco bejárat” feliratot, noha az épületre helyezett cégfeliratokon minden nagyobb üzlet neve ott látható.

A Tescoba igyekvő a középtől mehet száz métert balra, vagy jobbra a bejáratot keresve, hogy ott – ha jobbra megy – a H&M neonfelirat alatti folyóson bejusson az épületkomplexumba.

Ha vásárlása után a pénztárakat elhagyva ki akar jutni, jobbra fordulva meglátja az egyik folyosó végén látható „Exit” neonfeliratot. Miután a vécéket elhagyva odasétál, meglátja a kijárati ajtóra helyezett cédulaszerű papíron a feliratot: „Vészkijárat”.

Vajon miért nem ez, magyarul látható a távolból? Vagy ha feltétlenül csak az angolul értőket akarja a Tesco tájékoztatni, hol hagyhatják el az épületet, miért nem írja ki az angolul is félrevezető információ helyett, hogy „Emergency Exit”, vagyis vészkijárat?

Nyilván arra számít, hogy nem fogunk tiltakozni. Sokunkat nem zavar ez sem, mint a törvényileg is tiltott vörös csillaggal a címkéjén ellátott Heineken sör vásárlása.

A belőlünk élő és bennünket becsapó, semmibe vevő multikkal szemben meg kellene szűnnie türelmünknek. Mindenért kérdőre kell vonni őket. Azért is, hogy megtanulják, a „kelet-európaiak” nem ignorálható senkik.

Lovas István - ]]>http://lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1907) Rejtőzködő magyarország (171) Mondom a magamét (4937) Mozaik (83) Politika (1571) Kultúra (6) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Heti lámpás (246) Történelem (14) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (492) Életmód (1) Nagyvilág (1452) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Tereb (140) Egészség (50) Belföld (5) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Sport (729) Gazdaság (655) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>