Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
e7feb40f2ef79227f07801dea0fa345c.jpg

Kacsavadászok versus Liberálisok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szóval van ez a sorozat, a Duck Dynasty. Ez egy amolyan amcsi Győzike show azzal a különbséggel, hogy négy főhőse a louisianai mocsárvilágban élő ún. „swamp people”-ök közé tartozik, {...}

{...}ami annyiban különbözik a sokat emlegetett redneck-ektől, hogy nem az Appalache hegységben beltenyésznek, hanem a Mexikói-öböl és a Mississippi menti mocsarakban.

Ez a tény kb. megágyaz annak, hogy a krokodilokat kézigránáttal hatástalanító, szőrös motoros vidéki amcsik életébe nem azért tekint be 5 évad óta átlag 15 millió amerikai, hogy cizellált filozófiai vélekedéseket hallgasson, hanem hogy a Robertsonok meglehetősen egyszerű világát nézve merengjen saját szerencsés mivoltán.

Robertsonék meg hozzák a tuskó amcsi figurát rendesen és valljuk be nincs nehéz dolguk. Ilyen kocsmában bunyózós, kockás-inges, faék egyszerűségű népek ők, és mint ilyenek kb. az „amerikai jobbik” törzsszavazói közé tartozhatnának. Mivel ott ilyen nincs, ezért az úgynevezett „christian right” nevű, a többség szemében a KKK-s nagypapi emlékével ambivalens viszonyt ápoló, a négereket, melegeket, liberálisokat nem túlzottan kedvelő alfaját képezik a republikánusok masszív keménymagjának.

Ritkán tévednek Saint Louistól északabbra, tehát egy úgymond „partmenti” tévénézőnek kifejezetten egzotikusnak számítanak. Egy olyan Amerika polgárai ők, akiket többek közt a „fly over country” névvel is szoktak emlegetni, hisz a menő amcsik jóformán a repülőablakból látják ezeket a vidékeket a New York – Los Angeles-Chicago járatokon közlekedve. Meg szúnyogból is sok van.

Tehát tudnunk kell, hogy az A&E csatorna, ami amúgy a sorozatgyilkosokkal készített interjúiról is híres, nem árul zsákbamacskát, amikor a szórakoztatásnak ezt a meglehetősen alpári formáját választja arra, hogy zárójelbe tegye az olyan keleti-parti sztársorozatok nézettségi mutatóit, mint a Breaking Bad vagy a Mad Men vagy éppen pont a környéken játszódó True Blood.

Az amerikai nép pedig zabálja Robertsonékat, akik egy szoros kötelékeket ápoló, evangéliumi keresztény, patriarchális családban élik mindennapjaikat az Isten háta mögött valahol a Texas és Arkansas határolta részén az államnak egy West Monroe nevű párezres kisvároshoz tartozó tanyavilágban. Innen zúznak be csónakon kacsákat gyilkolni a mocsárba. Vannak menő járgányaik, és ZZ Top szakálluk, moci, pickuptruck, minden ami kell.


Nos történt az, hogy a papa, aki úgy néz ki mint Szürke Gandalf motoros kiadásban, az egyik interjúban kitért pár „kényes kérdésre”. A New York Times toplistájára felmászott white trash (egy újabb amcsi szó a prolira) megmondta a frankót.

Mindössze annyit kell tenned, hogy megnézed milyenek az olyan társadalmak, ahol nincs Jézus. Adok négy példát: nácik, nincs Jézus. Nézd meg a statisztikákat. Shitók? Ők kezdték ezt a Pearl Harbor dolgot. Van Jézus náluk? Nincs. Kommunisták? Nincs. Iszlamisták? Zéró. Ez csak négy csoport az elmúlt nyolcvan év ideológiái közül, ahol nem bukkant fel Jézus. Csak nézd meg a nyilvántartásokat, mennyi a gyilkosság ezek között, ebben a négy csoportban.”

Hoppá. De nem állt le a vén szivar, folytatta:
 
„Kezdjük a homoszexuális viselkedésnél, már csak a szónál elég kezdeni. Az állatokkal való fajtalankodás, vagy az, hogy egy pasas egyszer együtt alszik egy nővel, aztán egy másikkal, majd egy férfival, ne tévesszen meg senkit. Sem a házasságtörők, sem a bálványimádók, a férfi prostituáltak, a homoszexualitás elkövetői, a kapzsik, a részegek, a rágalmazók és a csalók - nem fogják örökölni Isten országát. Ne hagyd hát becsapni magad. Az nem igaz, hogy mi ítélkeznénk. Mi soha, de soha nem ítélünk el valakit, hogy ki megy a mennybe és ki a pokolba. Ez a Mindenható feladata. Nagyon szeretjük őket is, imádkozunk értük, és visszük nekik a jó hírt Jézusról. A homoszexuálisoknak, részegeknek, terroristáknak. Hagyjuk, hogy Isten rendezze le őket később. Érted amit mondok? "

Hát nem értette a GQ riportere. Valójában ugyanis Phil épp NEM volt homofób, hisz – mint mondja – imádkozik a melegekért. Gyakorlatilag ugyanazt mondta, habár nem éppen azzal a cizelláltsággal, mint az év emberének választott Ferenc pápa. De aztán a jó öreg Phil nem állt le ezután, pedig a New York Times toplistáján lévő celebként jobban tette volna.

„Nekem, mint férfinak, úgy tűnik, hogy a vagina kívánatosabb, mint egy férfi végbélnyílás. De ezt csak én gondolom.  Én csak arra gondolok: Több is van még ott! Nála több van, ő többet kínál! Úgy értem, nemár srácok! Érted, mit mondok? De hé, az a másik az bűn: Ez nem logikus, barátom. Ez egyszerűen nem logikus.”

Nem mintha amit ő mondana, az lenne, de hagyjuk. Gondolom arra gondolt, hogy egy nő nem pusztán egy vagina, hanem többet is tud adni a puszta, végbél nyílás adta testi örömöknél. De ez csupán egy, szintén az amerikai déli folklór részét képező Boogieman álláspontja. A lényeg, Phil papa nem csipázza a seggbekukit, biztos vizuális típus. De ha ez nem lett volna elég, Robertson fater kitért a „rasszista előítéletek” témakörre is.

„Soha, a szemem láttára soha nem ért rossz bánásmód egyetlen fekete embert sem. Egyszer sem. Ahol laktunk, mindenki gazdálkodott. A feketék is ott dolgoztak a gazdálkodóknál. Én ott kapáltam, a pamutot velük. Én közel vagyok a feketékhez, mert mi „fehér szemét” (white trash) vagyunk. Együtt mentünk a mezőn, ők meg énekeltek és boldogok voltak. Soha nem hallottam az egyiket sem, egy fekete embert sem, hogy azt mondaná: " Ezek az istenverte fehér emberek" - egy ilyen szót sem hallottam! Előjogok, szociális segély… ugyanmár. Azt kérdem én, boldogok voltak-e? Ők bizony azok voltak, boldogok voltak. Mindenki a gospelt énekelte (vidám vallásos ének  - aki nem tudná) senki sem énekelt blues-t (az ellenkezője: szomorú témájú amerikai fekete népdalok).”

Ennyi. Phil Robertson a képernyőről örökre letiltva. Másnap szedhette a cókmókot, fene az egészbe, menjél kacsát lődözni szakáll-makáll, nem kell nézettség, ha képes vagy „ilyen” véleményeket hangoztatni. Az amerikai liberális média rásütötte a megszokott bélyeget: elfogadhatatlan homofób és rasszista  és ilyen nézeteknek nincs helye egy prominsens országos csatornán.  Mondani se kell, az ember ezúttal Amerikában is a szokottnál hangosabban teszi fel a kérdést: milyen véleményeket? Rasszista? Aki együtt énekel a négerekkel? Homofób, aki imádkozik értük, bűnösökért? Phil Robertson ugyanis a maga bárdolatlan modorában (egy kézigránáttal kacsákra vadászó emberről beszélünk kérem!!) azokat a nézeteket mondta csak el, amik ezekben a körökben bevettek. Ezek a tények már a sorozat indulásakor köztudottak voltak, és nagy valószínűség szerint ott a „fly over country-k” környékén, a két Part közé szorult amerikai vidék lelki világában bevett nézetek. Emiatt is lehet, hogy sokan vannak Amerikában, akik szimpatikusabbnak találják az asztali áldást mondó patriarchát, mint a meth-labort üzemeltető libsi kémiatanárt. Ez az, ami miatt ők ilyen vicces nézettség-mágnesek tudnak lenni!

A politikai botrány persze dagad rendesen, hisz republikánus szenátorok (Sarah Palin például) és egyéb ismert nagyemberek álltak ki a család mellett. A csatorna visszakozik, hezitál, a család nyilatkozott, miszerint nem érti mi a gáz azzal, ha jó keresztényekként nekik van véleményük, egy, általuk kereszténynek vélt országban, ahol elvileg az alkotmány garantálja a vallás és szólás szabadságát.

Phil Robertson is rögtön reagált a letiltásra:

"Én magam a 60-as évek terméke vagyok. Az életem a szex, a drogok és rock and roll körül forgott egész addig, amíg el nem értem a mélypontot, és elfogadtam Jézust, mint az én személyes Megváltómat. A küldetésem ma az, hogy elmenjek és elmondjam az embereknek, hogy miért követem Krisztust és azt, amit a Biblia tanít. Ennek a tanításnak a része az is, hogy Isten azt szeretné, hogy a nők és a férfiak legyenek együtt. Én azonban soha nem kezelek valakit tiszteletlenül csak azért, mert más, mint én. Mindannyian a Mindenható, által és az ő képére vagyunk teremtve, és én imádom az egész emberiséget. Mindannyian jobban járunk, ha szeretjük Istent, és szeretjük egymást."

Most tehát kezd kialakulni a patthelyzet, miszerint rendes dolog-e az, hogy miközben mondjuk Miley Cyrus a seggét rázza főműsoridőben az amcsi tinik orrába „szólásszabadság” címszó alatt, addig Phil Robertsonnal takarodó van a képernyőről, mert azt mondta, hogy undorodik az análszextől.
 

Nem lenne korrekt elhallgatni azt, hogy azért a szemrebesgetés mellett lehetett az ügyben direkt provokáció is, ami azért annyira érdemben nem változtat a tényálláson. A Robertsonok amúgy a sorozattal elég jól jártak, hisz az elmúlt négy évben alatt a családi vállalkozás megháromszorozta bevételeit, és annyi kacsacsalogató sípot adtak el, amennyit még soha. Azt is be kell vallani, hogy Phil korábban már lebegtette, hogy kilép a sorozatból, mert már unja a felhajtást, ami körülveszi. Nyilatkozott olyant, hogy szívesebben irtaná a kacsákat mint Matula bácsi és Mad Max szerelemgyereke, de hát a celebvilág nem engedi, és folyton szerepelnie kell itt meg ott. Lehet tehát, hogy Phil Robertson direkt dobott követ az állóvízbe, és így remélt pontot tenni a csatornával való huzavona végére. Sejthette a következményeket, annál is inkább, mert a Duck Society-t készítő executive producerek egyike vállaltan homoszexuális. Viszont nem mondott semmi olyant, amit ne gondolt volna szívből, ami ellenkezett volna a nézeteivel, és amiért – valljuk be őszintén – ezt a reakciót méltán érdemelte volna meg. Hát elnézést kérek, megismételném, hogy Robertson papa, aki amúgy a ]]>Louisiana Steelers]]> nevű amerikai futball csapat quarterback-je, azaz irányítója volt fiatal korában, nem épp a magas intelligenciájáról és a kifinomult modoráról híres.

Az ugyanis, hogy valaki személyesen undorodik az melegszextől, teljesen természetes. A hosszas idézet, amit kapunk a fajtalankodókról pedig egyszerűen Szent Pál Galathákhoz írott levelének szabad idézése, ami egy amcsi kereszténytől nem akkora cucc, lévén kb. fejből tolják az Írást. De hozzá is tette az öreg, hogy ő nem ítéli el őket, lévén az Isten dolga, tehát kevés az esély arra, hogy a Robertsonék a burbontól részegen a pick-up truck platóján a shotgunnal behajtsanak West Monroe-ba, és felgyújtsák az ottani melegbárt, már ha van ott ilyen egyáltalán.

Ugyanígy csak a liberálisok keltette hamis ellentétek számára fájó, ha valaki közli, hogy miután a saját szemével még sosem látott szomorú négert, így nehéz elhinnie mindazt, amit a média sugall. Tehát a shotgun továbbra is a kacsaseggek szétlövésére lesz használva, semmi jó kis KKK-allűr, rasszizmus vagy ilyesmi, égő kereszt, hasonló. Valójában a legfelháborítóbb a nyilatkozatban, hogy igazából Amerika kiesebb vidékein élő farmerek, illetve a sok hasonló, a hollywoodi filmekben kizárólag rasszista alkoholista baromként ábrázolt ember egyszerű szívéből szólt.
 
Nem kell hát Magyarországon annyira besértődni, amikor a Nagykörúton túli világgal hadilábon álló, belvárosi liberálisok „mucsaiznak” és „balkánoznak”, hisz a maguk provinciális módján csak azt teszik, amit hasonszőrű new yorki elvtársaik a redneckekkel.
 
 
Azért tegyük hozzá: a Duck Society című sorozat, s ezáltal a Robertson család maga is elég combosan járult hozzá ahhoz, hogy a mocsárban lődöző white trash sztereotípiája Amerikában és világszerte megerősödjön. Ha „szerepben maradt volna” minden remek is lenne, virágozhatna tovább a kacsavadász-biznisz, de sajnos – szándékosan, vagy csupán a bárdolatlanságából adódóan – Phil megtörte a szerepet, és volt képe annak mutatni a vidéki Amerikát, amilyen az pőre valójában
 
De hisz ettől „reality” a valóságshow vagy nem? Ezek szerint Amerikában sem.

]]>www.tutiblog.com]]>

 

]]>www.flagmagazin.hu]]> - Egy JOBB magazin az ÉRTÉKEK mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Tv fotel (65) Egészség (50) Tereb (138) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2164) Mozaik (83) Autómánia (61) Nagyvilág (1463) Belföld (6) Gazdaság (662) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (508) Mondom a magamét (5736) Életmód (1) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>