Ma 2022 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
1f3cb320cf03dd58e13ff4ca17ffd05b.jpg

Írből írva #1 - Rendőrségi zaklatás és gondolatcsápjai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Beköszöntő - A Flag Magazin főszerkesztője jó ideje noszogat, hogy küldjek tudósításokat írföldről. Még csak pár hónapja tartózkodom itt, jelenleg a rengeteg új és szokatlan dolog befogadásának státuszában vagyok, a gondolataim még kicsit bizonytalanok. Kezdésnek mégsem valami műanyag, könnyű témát választottam. 

Az eset ma reggel robbant ki Írországban. Az itteni rendőrség őrizetbe vett két (más források szerint három) nőt egy Shell vállalat elleni tüntetésen. Autójukban az örsre szállították őket, az egyiküket egy órai benttartás után elengedték, ő a főszereplő. Azért tették mindezt, mert felmerült a gyanú, hogy a nők illegálisan tartózkodnak az országban és nem voltak hajlandóak megmutatni az igazolványukat. Az eset során két lényeges mozzanat történt. Az első: az autóban az egyik rendőrtiszt szó szerint ezt mondta a rádióba: "A nő visszautasította, hogy megadja a nevét és címét, ezért le lesz tartóztatva. És deportálva. És erőszakolva (nevetés)" Ezután még viccelődnek ezzel, körbejárják az erőszakolós témát. A másik fontos mozzanat, hogy az elengedett nő kamerája videofelvételre volt állítva és a lencsevédő ugyan rajta volt, de az egész beszélgetést rögzítette. Így ma reggel eljárás indult a rendőrök ellen, mert a felvétel kikerült, megtalálható a neten.
 

 
Az eset annyira friss, hogy végkifejlet még messze van, ezért tanulságokat is csak óvatosan szabad levonni. Messzire szeretném elkerülni a Zsanettes témát. Könnyű labda lecsapása lenne, ha azon okoskodnék, hogy "ha Zsanettnek is lett volna bekapcsolt diktafonja". A bulvár szintjénél sokkal mélyebb ennek az ügynek a merítése. Egyrészt világosan látszik, hogy a "befogadó ír nemzet" csak Európa felé mutatja ezt az arcát. A tengeren túliakkal kifejezetten keményen lépnek fel. Itt komolyan gondolják, hogy ahogy Amerika bánik velünk, úgy bánunk mi is velük. Vízumkötelesség, kemény bevándorlási feltételek és lekezelő magatartás. Ez várja itt az amerikai kontinensről érkezőket. Erről hallotam korábban, de most a felvett beszélgetésből egyértelműen kiderült. A rendőrök csúfoldónak, hogy a nő bizonyára "Yank" vagy kanadai.

 
 
Érdemes elgondolkodni továbbá a rendőrségbe vetett bizalmon. Mint minden ehhez hasonló esetben az átlagemberben megszakad valami. Hogyan tegyem a biztonságomat ezentúl e kezükbe? - vetül fel a kérdés. Természetesen ez régi kérdés. Válaszok is akadnak "nem szabad általánosítani", "ők is emberek". Egy intézmény hírét, becsületét mégis porig tudják rombolni az ilyen esetek.

 
Ami mellett még nem érdemes elsiteni, az adatrögzítés mindennapossága. Már évek óta hangoztatja egy nagyon pici kisebbség, hogy "emberek, tessék odafigyelni, mikor mit cselekszünk!" Ha nem a jólneveltség miatt, hát vezéreljen a félelem. Nem lehet büntetlenül a holokauszt áldozataival viccelni a Terror háza mellett és nem lehet viccből osztálytársat, tanárt verni. Kamerák, mikrofonok vannak mindenütt. Telefonokban, laptopokban, köztereken. Sajnos a többség még a mai napig nem vette ezt tudomásul. Ez nem a nagy testvér ideje, hanem egy globális valóságshow. Sosem tudhatja az ember, mikor veszik fel, ezért viselkedjen mindig úgy, mintha a tévében szerepelni.

 
Az utolsó tanulság, hogy az itteni média sem megy a szomszédba egy mondat szövegkörnyezetből történő kiragadásáért a hírérték erősítése érdekében. Az ugyanis igaz, hogy az egyik rendőrtiszt azt mondja "Mutasd az igazolványod, vagy megerőszakollak", ezt azonban a másik rendőrnek mondja viccelve és nem az őrizetbe vett nőnek. Amit még elhallgat az itteni - nevezzük így: nem igényes - média, hogy a felvételt rögzítő nő és az, akinek a kárára vicceltek, nem ugyanaz a személy. Ezt csak a helyhiány, az eset leírásának rövidítése céljából hozta így pár internetes oldal.
 

 
Ha valaki most kérdezné meg, hogyan érzem magam Írországban, azt felelném: "mint otthon".
 
 
Papp Attila

 
Ír info: A ír rendőrök golyóálló védruhában és láthatósági mellényben járnak. A hátukon és a rendőrségi járműveken (autók, motorok, kerékpárok) a GARDA felirat látható. Ez azonban a nyelvben az egyes számot jelenti. A "rendőrök" helyesen fordítva GARDAÍ. Az átlagemberek részéről komoly tiszteletet érzek a Garda irányában.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (142) Mozaik (83) Kultúra (6) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Gazdaság (669) Életmód (1) Politika (1581) Történelem (15) Belföld (8) Sport (729) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2483) Vetítő (30) Egészség (50) Nagyvilág (1304) Mondom a magamét (6463) Heti lámpás (260) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (516)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>