Ma 2021 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
Grand Palace és a Smaragd Buddha temploma

Grand Palace és a Smaragd Buddha temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Grand Palace és a Smaragd Buddha temploma  a világ egyik legjelentősebb  és legszebb szent helye. Nincs több ehhez hasonló a világon. Bangkokban a Chao Phraya folyó szomszédságában várja a látogatókat.  Grand Palace


A Grand Palace, a Királyi Palota a neve ellenére több épületet foglal magába.A több hektárnyi területet csaknem két kilométer hosszú, fehér csipkézett fal veszi körül. A Smaragd Buddha - templom a komplexum bal oldali szegletében áll,egy görögkereszt alakú fallal körbe véve, hatalmas épületek, tornyok, óriási szobrok árnyékában.
 

A palota építését 1782-ben a Chakri- dinasztia kezdte el, aztán az őket követő uralkodók saját elképzeléseiknek megfelelően építették tovább. V.Rama a Viktória korabeli stílust választotta,hagyományos, görbülő thai tetővel.


 

A Smaragd Buddha temploma előtt két nagy, zöld,fehér, piros, hatalmas szobor áll. Ők a Jaskák, a Buddha által megtérített démonok, a templom őrzői.


 

A téglalap alakú szentély 70 méter hosszú,30 méter széles. I. Rama parancsára építették, hogy otthont adjon a Smaragd Buddhának. A szobrot először 1436-ban említi írásos emlék. Úgy vélik,hogy Chiang Raiban élő kézművesek készítették.
A Smaragd Buddha  kb. 60 centiméternyi. Egy 11 méter magas, aranyozott oltáron foglal  helyet, melyet  kilenc rétegű  szertartási ernyő koronáz.Csodatevő, misztikus erőt tulajdonítanak ennek a kis szobornak. Olyan nagy tiszteletnek örvend, hogy maga a király öltözteti át minden évszak kezdetekor ünnepélyes keretek között.

Forró évszakban gyémántokkal kirakott aranyruhát visel.                                                                  
 

Az esős évszakban aranyozott köntöst.


A hideg évszak idején pedig lakkozott, tömör aranyköpenyt ad rá a király.


A szentély bejáratánál mindenkinek le kell vetnie a cipőjét.

A templom és valamennyi épület, szobor dúsan aranyozott,a tetőcserepek fényesek, színesek,  az oszlopok mozaikokkal kirakottak.


A szentélytől nem messze áll a Sri Ratana Chedi. IV. Rama uralkodása alatt épült, hogy otthont adjon Buddha egyik szent erelyéjének,mellcsontja egy darabjának.Nem lehet ide bemenni a látogatóknak.A Pha Mondop nem messze áll a Buddha ereklyét őrző cheditől.Ez a buddista írások könyvtára. Ebbe idegenek nem léphetnek be.


,


A könytár mellett pedig a Royal Pantheon épülete:


És még néhány szépség a Smaragd Buddha-szentély környékéről: 

vilagjaro.hu

Hozzászólások

hakapeszi maki
2016-01-28 13:27
Buzi-meleg!Ha majd a szavaknak nem lesz jelentése,fölöslegessé válik a beszéd és a beszélő szerszám ,végre néma szerszám lesz!A vlah-oláhból is román lett kb. kétszáz éve és mi lett a vége?Újabb" rómaiak" jönnek felpározzák a mágggyár lotyókat,oszt jó van.Vége!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Heti lámpás (254) Nagyvilág (1454) Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (6) Gasztronómia (539) Életmód (1) Politika (1578) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Jobbegyenes (2008) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gazdaság (657) Autómánia (61) Mondom a magamét (5229) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (140) Vetítő (37) Tv fotel (65) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>