Ma 2023 november 29. Taksony napja van. Holnap András, Andor napja lesz.
Fókaírtás Namíbiában

Fókaírtás Namíbiában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mert mészárlás ez, nem holmi nemes vadászat...

Az I. Világháború előtt a délnyugat-afrikai területek Németországhoz tartoztak. Ez a mai Namíbia földje. Itt éltek (többek között) a hererók, akik megelégelve a gyarmatosítók agresszivitását, 1904-ben felkeltek az elnyomók ellen.

1904-1907 között: 65 ezer halott. 2009: 91 ezer halott. Helyszín: Namíbia. 

Megjegyezzük, hogy ekkor már délebbre túl vagyunk az angol-búr háborún. A britek Dél-Afrikát gyarmatosították, de már itt találták a holland telepesek leszármazottait, a búrokat. A kegyetlen háborúban az angolok „feltalálták” a koncentrációs tábort, ahova a búrok gyermekeit és asszonyait zárták. Az igazsághoz tartozik, hogy a búrok sem bántak kesztyűs kézzel az őslakos feketékkel.
 
 
 
 A németek ekkor még nem tanulták el a koncentrációs táborok hatékony szisztémáját, bár az angoloknak mint a totalitariánus német, mind a szovjet rezsim tökéletes tanítványának bizonyult néhány évtizeddel később. De vissza Namíbiához.
 
Németországból küldtek egy tábornokot, hogy verje le a lázadást. Ám a tábornok inkább ki akarta irtani az egész törzset. 65 ezer ember halt meg...
 
 
Ugorjunk az időben. 2009, de még mindig Namíbia. Ott ilyenkor tél van. S a parton gyülekeznek a fókák. Mi sem egyszerűbb, mint megtizedelni őket. Természetesen szigorú kvóták szerint.
 
Míg 2000-ben a namíbiai kormány 67 ezer fóka (javarészt fókabébi) mészárlását engedélyezte, az idén, július 1-én kezdő vadászszezonban már a namíbiai fókapopuláció mintegy tizedét, 85 ezer fókabébit és 6 ezer felnőtt állatot akarnak lemészárolni.
 
 
Mert mészárlás ez, nem holmi nemes vadászat... Bunkósbottal agyonverik az állatokat. Ez a legolcsóbb... Még egy párhuzam: Néhány éve, amikor Ruandában (szintén Afrika) a hutuk és a tuszik estek egymásnak. Pár hónap alatt meghalt 800 ezer ember. Szakértők szerint a bozótvágó kések hatékonyabbak és gyorsabbak voltak, mint a náci gázkamrák...
 
Genocídium (népirtás) Ruandában, a hererók földjén, vagy éppen a fókák között. A bunkósbot hatékonyabb, mint a puska... És olcsóbb...
 
Az Európai Unió idén májusban betiltotta a fókavadászatból származó termékek kereskedelmét. De a világ más tájain sokaknak nincsenek ilyen aggályaik. Mi lesz a bunkósbottal agyonvert namíbiai fókákból?
 
A szőrméjüket egy ausztrál cég vásárolja meg, a hímek heréi pedig Kínába kerülnek, ahol gyógyszerként használják. Természetvédő szervezetek most pénzt gyűjtenek, hogy a szőrme kereskedő céget ki tudják vásárolni tulajdonosaiktól. A cég ára csekély 14,2 millió dollár. Sok jóravaló ember van, aki adakozik jótékony célokra, de ebben az esetben nem értem a célt. Egyértelmű, hogy ha sikerülne a céget felvásárolni, természetvédő tulajdonosai beszüntetnék a tevékenységét. De mi akadályozná meg a meggazdagodott ex-tulajdonosokat, hogy ne hozzanak létre egy új céget?
 
 
Mert a fókamészárlás úgy tűnik, nagyon jó üzlet. S valószínűleg nem a brutális fókavadászok keresnek rengeteg pénzt.
 
Ui: Bár sok országban léteznek ilyen-olyan állatvédelmi törvények, globálisan nem szabályozza semmi, hogyan is kellene az embernek viszonyulnia az állatokhoz. Ezért is zajlik a Tíz millió aláírás az állatokért kampány. Még 2 esztendeig gyűjtjük az aláírásokat, melyhez on-line is lehet csatlakozni hogy létrejöhessen az Állati Jogok Egyetemes nyilatkozata.
 
De a fókákat addig is agyonverik...
 
Tíz millió aláírás az állatokért:
 
 
 
Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Mondom a magamét (7237) Tereb (146) Tv fotel (65) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (531) Mozaik (83) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Politika (1581) Életmód (1) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2719) Belföld (10) Gazdaság (693) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (279) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Sport (729) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>