Ma 2021 szeptember 20. Friderika napja van. Holnap Máté, Mirella napja lesz.
Egy lány a hetedikből

Egy lány a hetedikből

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A közhely szerint minden sikeres férfi mögött van egy erős nő.

Milyen szerepet vállal férje mellett az amerikai és az orosz first lady?

Kik azok, akik Barack Obama július eleji moszkvai látogatásán az amerikai és az orosz elnök mögött álltak?

Úgy néznek ki, mint egy szovjet hűtőszekrény! – suttogták a hátuk mögött a kommunista pártvezetők feleségeiről. Aztán Gucci táskájával megjelent Helsinkiben Raisza Gorbacsova, s megtörte az orosz first ladykről kialakított lehangoló véleményt.

Az igazi váltásra azonban sokáig kellett várni. A férje oldalán mindenhol megjelenő, ezzel történelmet író Raiszát ismét szürke, senki által nem ismert feleségek követték, s Borisz Jelcin hitvese, Naina is inkább az otthon ülő családanya benyomását keltette, bár kilépett a világ elé.
Vlagyimir Putyin felesége, Ljudmila még mindig inkább átmenet a korábbi szovjet asszonyok és Raisza Gorbacsova között. Viszonylag élénk társadalmi életet élt, sokat tett például az orosz nyelv népszerűsítéséért, emlékezetesebb közszerepléseit azonban egy kézen meg lehet számolni. Inkább a férje iránt lojális, a háttérben meghúzódó, visszafogott feleség benyomását kelti.
Jóval aktívabb és színesebb egyéniség nála az új first lady, a divat ügyét és az egyház sorsát egyaránt a szívén viselő, igazi nagyvilági hölgy benyomását keltő, 43 éves Szvetlana Medvegyeva.

Férje elnökké választása előtt rendszeresen részt vett külföldi orosz művészeti és divatbemutatók szervezésében, de otthonosan mozog a szociális területen is. A még II. Alekszij pátriárka által létrehozott, az Új Orosz Nemzedék Lelki és Erkölcsi Kultúrája elnevezésű alapítvány elnöke, jótékonysági tevékenysége elismeréseként pedig magas egyházi kitüntetésben részesült.
Az energikus asszony élénk társasági életet él, Moszkvába költözésük, 1999 óta az estélyek népszerű szereplője, baráti köréhez tartozik a neves divattervező, Valentyin Judaskin, az orosz díva, Alla Pugacsova és az Oscar-díjas filmrendező, Nyikita Mihalkov felesége, Tatyjana is. A divatlapok nemcsak női bájait ismerik el, de a legelegánsabban öltözködő hölgyek közé sorolják.

A Medvegyev házaspár több mint 35 éve ismeri egymást, s húsz éve élnek együtt. Egyetlen gyermekük, a 13 éves Ilja legszívesebben a számítógép előtt tölti szabad idejét vagy focizik. Szvetlana Linnyik és Dmitrij Medvegyev a Leningrád melletti Kupcsino iskolájának párhuzamos osztályába jártak. Az elegáns szőke lány hetedikes volt, amikor elcsavarta az éltanulók közé tartozó Gyima fejét. „Szveta az egyik legszebb lány volt az iskolában. Igazi öntudatos egyéniség, aki mindig büszke volt önmagára” – emlékezik rá matematikatanára, Irina Grigorovszkaja. Szvetlana számviteli főiskolát végzett, szakmájában azonban nem sokáig dolgozott. Az 1989-ben összeházasodott fiatal pár kezdetben Medvegyev szüleivel együtt lakott egy 40 négyzetméteres lakásban.


Talán épp az ambiciózus Szvetlana lendítette tovább férjét a kezdeti nehézségeken. Az elnöki párt jól ismerők szerint a dekoratív s egyben intelligens aszszonynak nagy szerepe van abban, hogy a leningrádi egyetemen jogot tanító Medvegyev az orosz politikai élet csúcsára jutott. A nyitott, a társasági életben otthonosan mozgó, élénk, energikus Szvetlana Medvegyeva tudatosan egyengette férje karrierjét, építgette kapcsolatait, amelyek révén az akadémiai körökből kitörve az üzleti szférába léphetett. A kilencvenes évek közepén Dmitrij Medvegyev már egy faipari kombinát élén áll. Közben a szentpétervári polgármesteri hivatalban kapcsolatba került Vlagyimir Putyinnal.
Sokak szerint Szvetlana a család erős embere, aki biztos hátteret nyújt férje előmeneteléhez. Jelentős hatással van Medvegyevre. Ő fordította a pravoszláv hit felé, s keltette fel érdeklődését a jóga iránt is. Amikor férjéről olyan megjegyzéseket hallott, hogy úgy néz ki, mint aki éjjel-nappal a könyvtárban ül, rávette Medvegyevet a rendszeres sportolásra. A jóga mellett így az elnök edzőterembe jár, s napi kétszer egy kilométert úszik. A felesleges kilók hamar eltűntek. Egy idei, a politikai befolyást, az ismertséget, a karizmát, a szaktudást és a kreativitást figyelembe vevő szavazás alapján Szvetlana Medvegyeva vezeti a legsikeresebb üzletasszonyok listáját.

A voksolásban részt vevő szakemberek szerint a Michelle Obamáéhoz hasonlóan erős jelleme és intellektusa már most befolyásos politikai szereplővé emelték.
S ha igaz, amit Kiprian atya, a Szent Tyihonról elnevezett moszkvai pravoszláv egyetem dékánja mondott róla – „ha ez az energikus asszony valamibe belefog, azt biztosan jól csinálja” –, akkor a továbbiakban is érdemes lesz odafigyelni az orosz first ladyre.

Stier Gábor, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2114) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mozaik (83) Politika (1578) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Nagyvilág (1458) Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Heti lámpás (255) Tereb (138) Szépségápolás (15) Sport (729) Mondom a magamét (5579) Kultúra (6) Egészség (50) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>