Ma 2022 augusztus 08. László napja van. Holnap Emőd napja lesz.
keresztenyek-keresztre-feszitese.jpg

Antidogma - A nyugati kereszténység alkonya

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A londoni Szent Mária Egyetem legújabb felmérése szerint Anglia és Wales lakosságának már csak kisebbsége (43,8 százaléka) vallja magát kereszténynek

a többség (48,5 százalék) vallástalan, a maradék pedig más vallások híve. Különösen az aktív vallásgyakorlás szempontjából van „rossz bőrben” a kereszténység, híveinek ugyanis alig egyharmada mondható rendszeres templomlátogatónak, és köztük is relatív többségben vannak az idősebb korosztály tagjai (jellemző módon a 65 éven felüli nők) és a színes bőrűek. Némi kételyt ébreszt a felmérés hitelességét illetően az a tény, hogy a megkérdezettek alig 7,7 százaléka mondja magát más vallások (főleg az iszlám) követőjének, holott a szigetország városaiban tapasztalható „utcakép” egészen más benyomást kelt.

Árulkodó jel ugyanakkor, hogy a harmadik világbeli honfoglalók által leginkább elözönlött londoni agglomeráció számít az ország legvallásosabb régiójának. (Contemporary Catholicism in England and Wales: A statistical report based on recent British Social Attitudes survey data, 2016. május) Skóciában valamivel jobban áll a kereszténység szénája. Ott a lakosság 52 százaléka ugyan vallástalan, viszont a 46 százalékuk – legalábbis névleg – valamelyik keresztény felekezethez tartozik, noha a kétharmaduk sohasem jár templomba. (Most people in Scotland „not religious”, bbc.com, 2016. április 3.)

Németországban megállíthatatlannak tűnik a kereszténység zsugorodása az istenhitet valló németek számának drámai csökkenése nyomán. A Chicagói Egyetem társadalomkutatói által készített felmérés szerint az egykori NDK számít a világ egyik legkevésbé vallásos területének, ahol a lakosság 52 százaléka ateista, és csak 8 százalék hisz egy személyes istenben. Az ország nyugati részén jobban tartja magát a vallás: ott a megkérdezettek 54 százaléka mondja magát istenhívőnek, a templomok azonban ezekben a tartományokban is többnyire konganak az ürességtől. Érdekes kontraszt, hogy míg a volt NSZK-ban a 68 éven felüliek 36 százaléka és a 28 éven aluliak 18 százaléka hisz istenben, addig a volt NDK-ban a 68 éven felüliek között alig 12 százalék mondja magát istenhívőnek, a 28 éven aluli fiatalok korosztályában pedig a megkérdezettek egyike sem hisz istenben. (East Germany world’s most Godless area, thelocal.de, 2012. április 20.) A jelenlegi tendenciák alapján a kereszténység a következő húsz év során Németországban is kisebbségbe fog kerülni. 2000 óta több mint 400 katolikus és több mint 100 protestáns templom zárta be kapuját, és a következő néhány évben 700 másik katolikus templomra is ugyanez a sors vár, hiszen a protestánsok alig négy százaléka számít rendszeres hitgyakorlónak, és a katolikusok körében is csak 12,3 százalék a rendszeres templomlátogatók aránya. (Christians „will be minority in Germany”, thelocal.de, 2013. szeptember 6.) A németeket a jelek szerint nem vonzza már a papi pálya sem, ennek következtében minden tizedik németországi katolikus pap bevándorló, a többségük Indiából. (Shrinking Catholic Church Import Priests, spiegel.de, 2013. november 22.)

A két legnagyobb németországi keresztény felekezet – mondhatni ökumenikusan – támogatja az Európa elleni muzulmán inváziót, így a helyi evangélikus egyház feje, Heinrich Bedford-Strohm püspök és a katolikus püspöki konferencia elnöke, Rein­hard Marx kardinális az egyik hétvégén meleg kézfogásokkal köszöntötte a kedves megszállókat a müncheni főpályaudvaron. A Der Spiegelnek nyilatkozva Marx „szégyennek” nevezte a „németországi idegengyűlöletet”, úgymond „fizikailag” érezve magát megsértve, amikor „embereket lát Hitler-köszöntéssel és náci szavakkal” (sic!). Mivel Németországban mind a karlendítés, mint a náci jelszavak szigorúan tiltottak, és még a szélsőjobboldali gyűléseken sem fordulnak elő szinte soha, a katolikus főpap nyilván azokat stigmatizálja a „Hitlergrüß” és „Naziparolen” kifejezésekkel, akik bármilyen módon, szóval vagy tettel, ellenállni merészelnek az iszlám európai terjeszkedésének. (Kardinal Marx und Landesbischof Bedford-Strohm begrüßen Flüchtlinge am Bahnhof, dbk.de, 2015. szeptember 5.)

Franciaországban is folytatódik a kereszténység hanyatlása. 1986-ban még a franciák 81 százaléka mondta magát katolikusnak, 2012-ben már csak 56 százalékuk. Ezzel párhuzamosan nőtt a más vallásúak, elsősorban az iszlám követőinek száma. A CSA Intézet hivatalos (de megbízhatónak semmiképpen sem mondható, mert minden bizonnyal jelentősen lefelé kerekített) adata szerint 2012-ben az ország népességének 6 százaléka vallotta magát muzulmánnak (független források azonban legalább ennek kétszeresére teszik Allah franciaországi híveinek az arányát). A katolicizmus olyan ütemben erodálódik, hogy néhány éven belül a katolikusok aránya a szimbolikus 50 százalékos küszöb alá fog esni Franciaországban is, és 20-30 év múlva valószínűleg a vallástalanok kerülnek majd többségbe. A 35 éven aluliak körében már jelenleg is ők alkotják a legnépesebb réteget, a 18-24 éves korcsoportban 47 százalékos arányszámmal. (Le catholicisme poursuit son érosion, lepoint.fr, 2013. március 30.) A katolikus egyház franciaországi agonizálása a papság létszámában is tetten érhető. Az utóbbi fél évszázad folyamán több mint negyvenezerről alig tizenötezerre csökkent a plébánosok száma, minden másodikuk 75 éven felüli, és az utánpótlásuk sem tűnik biztosítottnak: az ezredforduló óta évente kevesebb mint száz papot szentelnek fel. (La mort lente de l’église catholique, slate.fr, 2010. június. 27.)

Mindezen nem kell csodálkozni, hiszen amilyen a pásztor, olyan a nyáj, és a pápával ugyanaz a helyzet, mint Clintonnéval: a média imádja, a bázis utálja. „A bukás olyan látványos, amilyen meglepő. A Vatikán által minden év végén közzétett becslések szerint a különböző szentszéki események látogatottsága 2015-ben 3,2 millió főre esett az előző évi 5,9 millió főről” – sajnálkozik a francia katolikusok napilapja (La Croix, 2016. február 2.). A bevándorlás kérdésében a katolikus egyházfő köztudottan egy gyékényen árul George Sorossal, így Nyugat-Európában az iszlám csak kitölti azt a vákuumot, amit a kereszténység hagy maga után.

Gazdag István - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Történelem (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6233) Tereb (141) Mozi világ (440) Sport (729) Gazdaság (667) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2378) Szépségápolás (15) Egészség (50) Irodalmi kávéház (513) Heti lámpás (260) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1464) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Tv fotel (65) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>