Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
214737a0059c7bb823fad953752c906d.jpg

Kritika - Lopott idő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Közhelyszámba megy, az idő pénz. De mi történik akkor, ha a pénz maga az idő? Avagy fizess azzal, amid van, amíg van, az időddel. Andrew Niccol rendező-forgatókönyvírótól nem áll messze a társadalomkritika. Kiélezett helyzeteket teremt igazságtalan világaiban.

A Gattaca (1997) a genetikailag tökéletes társadalom ellen lázadó természetes úton született (s így „selejtes”) ember küzdelmét mutatja be. A Truman-show (1998) a jelen valóság-show-kkal tűzdelt mindennapjairól fest félelmeses jövőképet vígjátéki keretek között.

A Lopott idő (In Time) c. film a közeli jövőbe kalauzol bennünket. Egy olyan világban, ahol a pénz, a legnagyobb érték, (szó szerint) élet és halál ura az Idő, illetve azok, akik uralják. Az emberek 25 éves korukig (szinte) gondtalanul élhetnek. 25. születésnapjukon kapnak egy évet és az idő elkezd fogyni. Vészesen fogyni, hiszen mindenért fizetni kell.  ha utazni akarnak, vagy inni egy kávét. Idővel kell fizetni a lakbérért, a számlákért, a boltban. S a fizetés is idő. Idő, amiből persze mindig kevés van.
A rendszer nagyon egyszerűen működik: mindenki karjába beépítve egy számláló, mely mutatja a másodperceket, perceket, órákat, napokat, éveket. 25 évesen mindenki kap egy évet. ha elfogy, mint egy infarktus, egy másodperc alatt vége, meghal… Így az emberek egyetlen törekvése, hogy időt szerezzenek. Vagy kemény munkával, vagy rablással…vagy egyszerűen csak gazdagnak kell lenni.
Mert ez a világ (is) igazságtalan. Van, akinek rengeteg ideje van (időmilliomos) és van, akinek mindig csak egy napja van hátra, egyik-napról a másikra él.
Ki tudja, mióta működik a rendszer. New-Greenwich a gazdagok falanszterként védett városrésze. S körötte a gettó, ahol az erőszak és a kilátástalanság az úr. a rendet az időrendészek felügyelik. Hogy az idő ne kerüljön illetéktelen kezekbe.  Majd egy porszem kerül a gépezetbe. Egy milliomos, (Matt Borner) aki már nyolcvan éve huszonöt éves megelégelte a hosszú és gondtalan életet. Elajándékozza az életét egy nincstelennek (Justin Timberlake – Barátság extrákkal, Rossz tanár), aki elkezdi jól használni az időt.
Vele tart egy milliomos csemete, (Amanda Syefried), nyakában az időrendész (Cillian Murphy – eredet. Leány gyöngy fülbevalóval).
 
Társadalomkritika, vagy akciófilm a Lopott idő? Akciófilmként leköt, de közben enged gondolkodni, mennyire drága is az idő számunkra…
 
 
Bár a film a (közel) jövőben játszódik, nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy ma is az időnkkel fizetünk mindenért. Hiszen dolgozunk, s a munkáért kapott pénzből fizetjük a számlákat, lakáshitelt, szórakozunk, élünk.  S a fizetésünket, a megkeresett pénzt le lehet fordítani arra, hogy mennyi pénzt is ér egy órányi, percnyi munkánk.
 
Az egyik jelenetben méltatlankodik valaki, hogy négy percbe kerül egy kávé? Nos, ha a magyar átlagkeresetekre vetítjük le, mi rosszabb helyzetben vagyunk, mint a filmbéli gettó. Egy kávéért nagyjából negyed órát kell dolgozni…
 
Hogy mi lesz a történet vége? ha van egy kis ideje, kedves olvasó, nézze meg a filmet. Nem fog csalódni…
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Tereb (146) Heti lámpás (322) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Gazdaság (713) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2825) Mozaik (83) Mondom a magamét (7731) Nézőpont (1) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Egészség (50) Életmód (1) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>