Ma 2023 december 07. Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
c5dd8423f9b306c653925f5fed5bab92.jpg

Kritika - Life of Pi

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Sony szlogenjének közvetlenül nincs köze a héten bemutatásra kerülő Life of Pi című mozihoz, mégis asszociálhatunk a film történetére, amely a következőt hivatott bemutatni: önmagában nem az számít, mit csinálsz, hanem, hogy csinálod-e és hiszel-e benne.

Make. Believe

Yann Martel 2001-es könyve alapján készült az adaptáció, a népszerű írás az elismert Man Booker Prize-t is megkapta.

Piscine Molitor Patel (Pi) az indiai Pondicherry-ben él családjával, ahol apja állatkertet üzemeltet. A sokszínű Indiában a legkülönbözőbb vallásokkal ismerkedik meg, és egyszerre lesz hindu, keresztény, és muszlim hívő (politeizmusának később fontos szerepe lesz). Gazdasági nehézségeik miatt a család azonban hajóra száll és Kanada felé veszi az irányt, ahol jó pénzért áruba szeretnék bocsájtani az állatokat. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor hajótörést szenvednek, de a katasztrófát csak Pi éli túl.

Hamarosan mentőcsónakba kerül egy zebrával, egy orangutánnal, egy hiénával és egy bengáli tigrissel. Pi interjú formájában meséli gyermekkorában elszenvedett hajótörését, amelyet flashback-szerű visszaemlékezésekként élhetünk át. Itt indul a kalandos, Bibliára emlékeztető túlélési eposz, tele reménnyel és több hónapos vergődéssel.

A rendező Ang Lee, aki a négy Oscar díjat elnyerő Tigris és Sárkánnyal (2000) már megmutatta a szemkápráztató tájak iránti vonzódását, majd a Túl a barátságon (2005) című filmje ismét nagy siker lett, és három Oscart is eredményezett. Szinte adja magát, hogy 3D-ben érdemes forgatni a történetet, mert a cselekmény nyolcvan százalékban a Csendes-óceánon játszódik, és ennek a technikának köszönhetően igazán látványosak a képkockák. Lee egy interjúban fejtette ki, hogy mennyire nehéz feladat egy olyan film forgatása, amely az óceánon játszódik, ráadásul állatokat és egy gyermek történetét mutatja be. Képzeljük csak el Pi csónakját és a tigrist, ahogyan magányosan sodródnak villámcsapások és orkánok között - az élethűség mellett mást nem is nagyon kívánhatunk. Érdekesség, hogy bár a vásznon felsorakoztatott állatok többsége CGI metódussal készült, négy valódi tigrist is használtak a forgatáson. A főszerepben Suraj Sharma ifjú indiai színészt láthatjuk, akinek ez az első filmszerepe. Jól megbirkózott a feladattal, mind életkorát, mind indiai származását tekintve, amolyan Gettómilliomos kaliberű teljesítményt nyújt.

Összességében: számos feltétel adott ahhoz, hogy akár Oscar-jelöltséget is kapjon a Life of Pi. A film lojális a regényhez és 3D szemüvegünk elé szép képi világot tár. Az óceánon csónakázó fiú meséje mélyrepülés a természet bugyraiba, tökéletes választás karácsonyra, reményt és hitet igéző fergeteges kaland. Pi nem véletlenül mondja, hogy „van egy történetem, amitől hinni fogsz Istenben”.

 Balázs Ádám Samu - A Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Belföld (10) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2724) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Gazdaság (694) Életmód (1) Tereb (146) Irodalmi kávéház (531) Történelem (16) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Heti lámpás (282) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Autómánia (61) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mondom a magamét (7254) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>