Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
4c2ed67a5cba38ea879603107761cd6e.jpg

Kritika - Halálos iramban - Fast Five

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Porsche, szerelem, száguldás - énekelte Cserháti Zsuzsa, Charlieval a kultikus duettben még 1984-ben. Nos ez a három szó nagyszerűen példázza a héten mozikba kerülő Halálos iramban című sorozat ötödik epizódjának mondanivalóját.

A Halálos iramban-sorozat vonzerejét mindig is az emlékezetes karakterek, az elképesztő akciók és izgalmas történetek jelentették. Az első, 2001-ben bemutatott film átütő sikere után a kiugrott zsaru, Brian O’Conner új versenyző csapatot kapott a 2003-as, Halálosabb iramban (2 fast 2 Furious) című folytatásban. 2006-ban teljesen új szereplők mutatkoztak be a Halálos iramban – Tokiói hajsza (The Fast and the Furious: Tokyo Drift) című harmadik részben. Mindkét film hatalmas sikert aratott, ám Neal Moritz producer tudta, hogy ha a sorozat új csúcsokat akar dönteni, vissza kell térnie a gyökereihez, azaz a volt bűnöző és a kiugrott zsaru alvilági kalandjaihoz. Ez a két ellenfél egyformán rajong az autóversenyzésért – és ha némi fenntartással is, de tiszteli a másikat.

Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez és Jordana Brewster visszatérése a Halálos iram című negyedik részben találkozott a nézők elvárásaival, a film több mint 350 milliós összbevételt ért el.

Az ötödik epizód mind akcióban, mind látványban, mind pedig izgalmakban méltó folytatása a sorozatnak. Ha fogalmazhatok így, ez a rész lett a legütősebb mindközül. Ez azért is nagy szó, mert általában a több részes mozik esetében ez nem szokott így történni, inkább ellaposodik a történet mint, hogy új szinekkel bővöljön.

A történetről röviden...

A Halálos iramban: Ötödik sebességben Brian O’Conner (Paul Walker), az egykori zsaru és Dom Toretto (Vin Diesel), az egykori fegyenc szokatlan szerepben bukkan fel: a törvény másik oldalára keverednek Rio de Janeiróban. Amióta utoljára találkoztunk velük, Brian és Mia Toretto (Jordana Brewster) kiszabadították Domot a rabokat szállító buszból, és számos határon átszáguldottak az őket üldöző rendőrök elől. Rióban sarokba szorították őket: még egy utolsó nagy balhét kell megcsinálniuk ahhoz, hogy visszanyerjék szabadságukat. Mi a feladat? Barátaikból szupercsapatot kell összeállítaniuk, amellyel egy őrült akciót végrehajtva megszerzik a százmilliós zsákmányt. Dom és Brian tudja, csak akkor kerülhetnek ki szorult helyzetükből, ha elintézik a magát üzletembernek álcázó drogbárót (Joaquim de Almeida), aki meg akarja öletni őket. De nem ő az egyetlen, aki a trófeájukra pályázik.

Luke Hobbs (Dwayne Johnson), a rendíthetetlen szövetségi ügynök mindig elkapja, akinek a nyomában van. Amikor azzal bízzák meg, hogy fogja el Briant és Domot, egész csapatával üldözni kezdi őket. Ám amint keresztülvágják magukat Brazílián, rá kell jönnie, hogy a rosszfiúkat nem tudja megkülönböztetni a jóktól. Az ösztöneire kell hagyatkoznia, hogy becserkészhesse zsákmányát – mielőtt valaki más csap le rá.
 
Justi Lin rendező nagyszerűen mozgatja a karaktereket, s bár ő jegyzi a harmadik és a negyedik részt is, ez az epizód sikerült a legjobban.
 
Látványos autósüldözések, olykor a gravitációt és a valóságot felülíró zuhanások, robbantások jellemzik a filmet. Csodálatos autók, gyönyörű nők, Rio, mi kell még?
 
Talán egy kis színészi játék nem ártana, de ne legyünk telhetetlenek, hiszen a Fast Five azt nyújtja amiért beülünk rá a moziban.
 
 
Tökéletes szórakoztatást, fülledt erotikát, szerelmet, egymásnak feszülő izmokat, égett gumiszagot és benzingőzt. A magyar szinkron elsőrangú! Még arra is figyeltek az illetékesek, hogy egy kis humort csempésszenek a magyar változatba, de nem árulom el a poént, mindenki figyeljen!
 
Értékelés: 10/7
 
Nagyszerűen szórakoztam, kikapcsolódásnak elsőrangú, mély, magvas gondolatokat pedig nem is szabad elvárni egy ilyen jellegű akciófilmtől.

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2815) Tereb (146) Egészség (50) Belföld (11) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7657) Mozaik (83) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Politika (1582) Életmód (1) Heti lámpás (319) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>