Ma 2023 szeptember 27. Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.
f924a93b4c8a3ce64b3e3bfe8e4c47fa.jpg

Ez történt Hollywood-ban…XXVIII.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mielőtt még az új év filmjeivel foglalkoznánk, tekintsünk egy kicsit vissza a 2009-re. Nézzük melyek voltak a legjobbak, illetve böngésszük egy kicsit a bevételeket is. Ezek mellett pedig jöjjön egy ajánló is az év első hónapjára. 

Top 10 – 2009

Egy ilyen lista összeállítása mindig nagyon szubjektív, de én is összeraktam egy tízes listát azokból a filmekből, amik szerintem az előző évben a legjobbak voltak. Pontosítva és finomítva egy kicsit ezen, amik nekem a legjobban tetszettek. Ha átnéztétek nem az a kérdés, hogy mi hiányzik róla, vagy mi miért van rajta? Hanem az, hogy nektek mi volt a kedvencetek. Írjátok meg ha gondoljátok:
 
10. Kalandpark
 
Rögtön az első helyen egy olyan film, amiről nem is írtam, mégis nagy kedvenc lett. Első munka suli után, rengeteg élménnyel, jó zenével, jól összerakott romantikával.
 
9. Watchmen
 
Nem akartam lehagyni a listáról, még akkor sem, ha a képregényhez képest csalódás volt kicsit, de még így is nagy filmélmény.
 
8. Star Trek
 
A nyári blockbuster időszak nagy meglepetése volt számomra. A 2009-es Vasember lett ez.
 
7. Becstelen Brigantyk
 
Sokan szidták, nekem mégis az egyik kedvenc nyári filmem lett. Megérdemelt és biztos hely a kiemelt kedvencek között.
 
6. Gran Torino
 
Az első olyan film a listán, amit máshol már 2008-ban bemutattak. Szerepelt az Oscar jelöltek között. Nekem meg felkerült a legjobbak közé, érthető módon.
 
5. Avatar
 
A legnagyobb kérdés volt számomra, hogy felkerüljön a listára? És ha igen, akkor hova. Aztán rájöttem, hogy mivel itt most élményekről is beszélünk, mindenképpen helye van, hiszen nagy szórakozás volt ez.
 
4. Benjamin Button különös élete
 
A 6. helyezetthez hasonlóan, valójában ez is 2008-as film, ráadásul Oscar-on is nem kevés jelöléssel szerepelt, és akkor a többiről ne is beszéljünk. Én emlékszem, pont egy éve ilyenkor néztem meg, és jó kedvem lett tőle. Az élmény kitartott egészen mostanáig, jó visszaemlékezni.
 
3. Hangover
 
Élmény és szórakozás, ha csak ezeket nézem, és azt, hogy mennyit röhögtem a filmen, akkor nincs kérdés. Pedig egyszerű történet, de nagyon jól összerakva. Jöhet a folytatás?!
 
2. (500) Days of Summer
 
Néztem és magával ragadott, írni meg nem sikerült róla? Nem feltétlenül jó dolog ez, meg pótolni is fogom szerintem, de addig nem akartam várni a listával, amíg elkészül. Zooey Deschanel már nagyon régóta kedvenc, és ehhez itt jött még egy nagyon jó történet is. Nem egy megszokott sablonos romantikus mese ez, hanem közelebbi egy kicsit a valósághoz, nagyon jó zenével fűszerezve.
 
1. UP
 
Ha eddig nem került fel a listára, akkor csak az első helyen találkozhatunk vele. Nem mondom, hogy ne lehetne jobbat találni, de nekem valahol mégis ez a nagy kedvenc. Ahogy a Pixar tud történetet mesélni, érzelmeket kifejezni, azt nagyon kevesen tudnak.
 
 
Mint látjátok van 2008-as film is rajta, illetve olyan is, ami gondolom sokaknak kiverheti a biztosítékot, de ezzel most ne foglalkozzunk. Többször utaltam arra, hogy írtam vagy nem írtam róla, nos igen, ha kíváncsiak vagytok a filmekről írt véleményekre, akkor keressetek vissza, érdemes megnézni őket.
 
 
Box Office: December
 
Érdemes vajon egy külön bejegyzést szánni a teljes hónapnak? Kérdezem ezt azért, mert már volt szó többször is a hónapról. Na jó, nem a teljes hónapról, hanem az Avatar sikereiről, de volt valami más is? Na nézzük:
 
Az első hétvégén ismerős nevek próbálták moziba csalni a nézőket, de valahogy nem jött nekik össze. A New Moon ekkor még erősnek számított, így Antal Nimród új filmje, vagy Robert DeNiro esetleg Tobey Maguire is kevés volt ahhoz, hogy sikeres filmekről beszéljünk. Az Armored 6 millióval nyitott, azóta 15-nél tart. 20 milliót dobtak ki rá. Van még miről beszélni? Vagy itt van az Everybody's Fine, mely 3,8 millióval kezdett, és 9-nél tart jelenleg (21 millió ment el a filmre). Ennek a hétvégének egyedül a Brothers örülhetett. Közel 10 milliós kezdés, jelenleg 28 milliós bevétel, ami a 26 milliós költségek mellett biztatóak.
 
A második héten Matt Damon és Morgan Freeman próbálta moziba csalni az embereket, de ez sem volt sikeres. Az Invictus kezdésként villantott 8 milliót, amit azóta 32 millióra tornázott fel, viszont a hivatalos adatok szerint 60 millióba került a film. A másik bemutató, illetve a nagyobb közönség elé való kilépés a The Princess and the Frog volt. 24 millióval nyitott, 88 millióig tornázta azóta, 105 milliós költségek mellett. Nemzetközi adatok még nincsenek, de a Disney új alkotása sikeresnek mondható.
 
A harmadik héten jött az Avatar, ami azóta átírta a történelemkönyveket. És jelenleg nagyon közel van a Titanic-hoz. Aminek az újbóli elsüllyesztése nagy tett lenne. Jelenleg egyébként 400 millió feletti bevétellel rendelkezik a hazai piacon, nemzetközileg pedig már a 900 milliós határt ostromolja. Innentől már csak egy kérdés marad, vajon a Titanic elsüllyed-e? (Összesített bevétele egyéként, csak a viszonyítás miatt, több mint 1800 millió dollár.)
 
Karácsonykor jött egy újabb sikerfilm. A Sherlock Holmes, ami az Avatar második, nagyon erős hétvégi eredményei mellett képes volt 62 millióval nyitni. Illetve azóta ezt sikeresen feltornázta 153 millióra. 90 millióból hozta össze Guy Ritchie, és hol van még a vége? Az It's Complicated-nek, Meryl Streep főszereplésével, is jutott 22 millió, illetve Alvin és a mókusok is hoztak 48 milliót (amit azóta feltornáztak 165 millióra).
 
A karácsonyi és a szilveszteri bevételek egyébként rekordot döntöttek. Soha ennyien, illetve ennyit nem költöttek még mozijegyekre, mint a mostani ünnepi szezonban. Mondjuk ez valahol érthető is, hiszen remek filmeket kapott a közönség. Apró adalék ehhez, kis hazánk is a maga módján hozzájárul az Avatar hatalmas bevételeihez. Ráadásul az egyetlen IMAX terem január végéig tele van. És a premier óta nem nagyon lehet jegyet kapni az Avatar-ra. Vajon Cameron mikor fogja azt mondani, hogy továbbra is Ő a Világ Ura?
 
Top 10 (Amerikai bevételek alapján) - 2009
 
01. Transformers 2 - 402M $
02. Avatar - 393,8M $*
03. Harry Potter 6 - 301M $
04. UP - 293M $
05. Nem Moon - 289,5M $
06. The Hangover - 277M $
07. Star Trek - 257,1M $
08. The Blind Side - 213,6M $
09. Monsters vs. Aliens - 198,3M $
10. Ige Age 3 - 196,4M $
 
* azóta már átlépte a 400 milliós határt, és a legjobb 2009-es film lett (szerk: 01.16)
 
Top 10 (Összesített) - 2009
 
01. Avatar - 1175M $*
02. Harry Potter 6 - 929M $
03. Ice Age 3 - 884,4M $
04. Transformers 2 - 835M $
05. 2012 - 759,3M $
06. New Moon - 683,8M $
07. UP - 683M $
08. Angels & Demons - 485,9M $
09. The Hangover - 459,4M $
10. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
 
* 1419M $ a jelenlegi állás (szerk: 01.16)
 
 
Moziajánló: Január
 
Új év, új fogadalmak, de ami ennél is fontosabb új filmek. Legalábbis ez lenne a "menő". De sajnos nem mindig van ez így. Legalábbis nem lenne jó összehasonlítani az amerikai és a magyar bemutatók listáját, így nem is nagyon tesszük meg. Egyszerűen csak szürkén, a megszokott formában leírjuk, hogy hétről hétre milyen lehetőségek vannak.
 
Az első héten jönnek ismét a vámpírok, de nem a megszokott formában. A Daybreakers izgalmas mozi lesz, legalábbis az előzetesek alapján mindenképpen ott kell lenni a bemutatón. Mint ahogy a Leap Year is érdekes lehet. Igaz itt az Amy Adams iránti rajongás erősödik fel, és nem biztos, hogy a film önmagában megállná a helyét. A harmadik nagyobb bemutató, a Youth in Revolt-ban Michael Cera mutatja meg saját magának, hogy is kell csajozni, vagy badass-nek lenni.
 
 
A második héten egy nagy premier lesz, legalábbis ami mindenképpen érdekelne minket, illetve egy decemberben már pár helyen látott film lép ki a nagyobb közönség elé. Előző, a The Book of Eli mindenképpen a hónap egyik legjobban várt filmje. Utóbbi pedig, a The Lovely Bones országos bemutatója is reméljük sikeres lesz. A filmet sikerült már megnézni, írás is lesz róla, mert tetszetős darab lett.
 
A harmadik héten érdekes végignézni a filmek listáján, jobban mondva a főszereplőkön. Harrison Ford, Brendan Fraser egy filmben, Denis Quaid az angyalokkal jön, míg The Rock és Julie Andrews egy családi vígjátékban jelentkezik. Mondom a filmek címeit is, szépen sorban: Extraordinary Measures, Legion, The Tooth Fairy. A "középső"-re nyomjunk azért egy "várjuk" jelzőt.
 
A hónapot Mel Gibson-nal és Kristen Bell-el zárjuk. Igaz nem egy filmben játszanak majd. Előbbi az Edge of Darkness-el jelentkezik, míg utóbbi a When in Rome című romantikus vígjátékban.
 
Hazai pálya:
az első héten, két héttel a premier után jön Sherlock Holmes. A másodikon, szintén pár hetes csúszással, de legalább bemutatásra kerül, Doctor Parnassus és a képzelet birodalma, illetve Hova lettek Morganék?. A harmadik héten, ismételve önmagam, több hetes csúszással A doboz és Pokoli édenkert. Az utolsó héten nálunk is bemutatásra kerül, közel 1,5 hónapos csúszással Antal Nimród új filmje, A szállítmány címmel. Az egyetlen egy hónapon belüli premier a Szökőév lesz, amely a hónap elején Leap Year címen mutatkozik be az amerikai közönség előtt.
 
 
 
teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


Híreinket a

 és az  

szállította. 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Belföld (10) Kultúra (6) Gazdaság (689) Sport (729) Politika (1581) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (276) Jobbegyenes (2682) Autómánia (61) Mozi világ (440) Tereb (145) Mondom a magamét (7100) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (16) Életmód (1) Nézőpont (1) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (529) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>