Ma 2024 május 20. Bernát, Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.
e0cccd55e9ebc79f00f5453938972bde.jpg

Kritika - Fifti-fifti (50/50)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hátfájás az 50/50 előtt: meghúztam, elaludtam. Hátfájás az 50/50 után: RÁK! Hát igen, kicsit hipochonder vagyok, de szerencsére nem nyakig merülök benne. Ja igen, a filmről kéne írni.

A történet ott kezdődik, hogy a fiatal srác, aki sosem cigizett és reggelente fut megtudja: rákos. Méghozzá egy sok szótagos fajtája van, ami nem jelent jót, hiszen minél több részből áll a szó, annál keményebb a rák. Legalábbis ezt vezetik le nekünk később. Rögtön kemoterápia és a többi, nem is ez a lényeg, hanem hogy miképp éli meg az egészet, és a barátai, csaja, családja miképp teszi ugyanezt.Igazából én tudtam a végét, még csak nem is konkrét spoiler miatt, hanem a film elkészülte kapcsán, de nem azon múlik. A túléli vagy nem éli kérdés nélkül is üt a film. Nyilván nem árulom el, bár sok helyen láttam a két soros ismertetésben azt amiből tudni lehet. De mondom, ne dühöngjetek rajta sokat, és így is nézzétek meg.

Hatalmas érzelmi hullámvasút az egész, de mindeközben mindennapi is. Realista, csak nem a kőkemény gritty, dark fajta, hanem szerethető. Bár a betegség nyilván letöri a főszereplőt, de az egyik barátja elég különleges módon támogatja a bajban: kirángatja a depressziós burokból és pár hülye helyzetbe keveri. Végig ott van az a sötét teher, de vannak vidám pillanatai is a srácnak.

kép az 50/50 főszereplőiről

Őszintén szóval nekem csak a pszichiáteres szál nem tetszett. Konkrétan olyan érzés, mintha "nade olyasmi érzelmek nélkül nem lehet filmet kiadni!" szinten lett beletuszkolva a történetbe. Nem az, hogy terápiára jár, nem az, hogy belehabarodik az aranyos nőbe, az is előfordul, hanem a többi. Majd meglátjátok.

Mindehhez visszafogott rendezés, eléggé bevált megoldással dolgozik, és remek alakítások társulnak. Igazából nincs meglepetés a szereplőgárda teljesítményében, hiszen mind Joseph Gordon-Levitt, mind pedig Seth Rogen bizonyított már, hogy a kisebb szerepekben feltűnő profikat ne soroljam fel egyenként.

Fifti-fifti értékelés

A remek forgatókönyv és a színészek az átlagos betegséges filmek fölé emelik. 8/10 simán.

Human - filmbuzi

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Kultúra (9) Mozaik (83) Belföld (11) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7610) Életmód (1) Tv fotel (65) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (709) Sport (729) Mozi világ (440) Vetítő (30) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2805) Heti lámpás (313)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>