Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
eb98306e7b59c10e80743a5b64d83958.jpg

Kritika – Eclipse

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokak, és tényleg, kedvenc filmje mostanában ment le a moziban. Mi is megnéztük, újra, hogy mire fel ez a nagy felhajtás. Most mondjuk vagy mutassuk? Inkább leírtuk, olvassátok el, hogy mitől jó vagy rossz a Twilight!

Eltelt egy újabb év, ami mostanában sok dolog mellett azt is jelenti, hogy folytatódik a Twilight-történet. Az a mese, ami mostanában hatalmas hisztériát vált ki az emberekből. Nincsenek olyanok, akik szó nélkül mennének el mellette. Többnyire szeretni és utálni lehet csak. Átmenet nincs. Egy olyan világban élünk, ahol mindegyik médiumból folyik valami twilight-os. Vámpírok és farkasok vannak mindenhol, egy olyan korban vagyunk, ahol ez a "menő", és ezt kell szeretni vagy utálni. Én, bármennyire is meglepő, próbálok középen maradni. Elfogadni a hisztériát, meglátni a történetet (már ha van ilyen) és nem a sárga földbe kritizálni a színészeket és a párbeszédeket. Utóbbit egyébként nagyon szívesen megtenném, de nincs értelme, a siker nem a minőségnek köszönhető jelenleg, és ez így is fog maradni a jövőben is. Ettől függetlenül a 2008-ban bemutatott Twilight (Alkonyat) és a 2009-ben látott New Moon (Újhold) után, az előzetesek alapján egy sokkal jobb folytatás várt ránk, de sajnos csalódnunk kellett. Nincs menekvés abból a gödörből, amiben racionális szemmel nézve, ez az egész történet van.

 
 
 
A harmadik film történetét valójában nem nagyon értettem. Na nem azért mert hülye lennék, hanem azért nem, mert nem tudtam elhelyezni nagyon ebben a világban. A New Moon után teljesen mást vártam. Helyette tovább folytatódott a korábban már sokszor boncolgatott szerelmi háromszög. És ellenségnek pedig visszahoztak egy korábbi szereplőt, akit nagyon jól tudtunk, hogy egyszer majd visszatér, de azt nem sejtettem, hogy egy teljes film fog róla szólni. Bella az érettségi előtt van, Edward megkéri a kezét, az "igen" feltétele, hogy átváltozzon Bella. Ehhez még jön Jacob, aki szintén szerelmes, és Bella sem közömbös. Valamint egy kis érettségi beszédre visszatérnek az iskolás szereplők, valamint a Volturi is felmutat négy családtagot.
 
Az előzetesben látott, dark-os folytatás, legalábbis ennek a sejtetése, jó nagy átverés. Tényleg azt vártam, hogy itt valami nagy csaták lesznek, amiben a farkasok és vámpírok egy oldalon harcolnak azért, hogy legyőzzenek egy csomó "newbornt". De tévednem kellett. Ez továbbra is egy nagyon giccses szerelmi történet. Amiben a főszereplő csaj arra vágyik a legjobban, hogy vámpír legyen, de még előtte szeretné ha jól megdugnák (elnézést ezért, de nem kevés utalás volt erre, mondjuk ki mit láttunk). Valamint azt is hozzá kell ehhez tennünk, hogy 2010-ben semmi esélyünk arra, hogy hitelesnek tekintsünk egy olyan történetet, amiben a csaj 18 évesen még szűz, a főszereplő srác meg az előző századokból jött, és csak az esküvő után akar megtenni bizonyos lépéseket.
 
Értem én, hogy romantikus, meg azt is, hogy ez így szép, meg pink, de könyörgöm, miért kell megenni mindent? A harcok helyett tehát giccses szenvedést kaptunk, plusz hatalmas belharcot a két srác között, és mindezt a jól megérdemelt látványos csaták helyett. Nem akarom most sem feltétlenül bántani a filmet, de a megvalósítás még mindig nagyon rossz. Egyszerűen nem értem, ha ennyi pénzt sikerült már összekaparni a két részből, miért nem tudnak normális vámpírokat, farkasokat és helyszíneket kreálni?
 
 
A színészekre kitérve, Kristen Stewart továbbra is borzasztó. Egy arca van, lassan a női Steven Seagal lesz. Érzelmeket egyáltalán nem tud kimutatni, és a korábban kritizált szájharapdálást is befejezte, ami most már hiányzott, mert legalább valami más volt, és kislányos lett tőle. Robert Pattinson-t már nem fogom ennyire bántani, nincs miért. Korábban minden bajom volt tőle, most viszont már el kell ismernem, sőt fogadnom is, bele legalább szorult némi tehetség, amit egy jobb filmben, jobb szöveggel biztos ki is fog tudni hozni magából. A harmadik főszereplőnk, Taylor Lautner pedig a Kristen vonalba tartozik. A póló mentes világ az övé, amivel rajongók millióit bolondítja magába, és ami miatt kurva sokan elolvadnak a termekben. A többiek, nos a többiek nincsenek. A suliban nagyon kevés jelenet volt. A már Oscar jelöléssel is bíró Anna Kendrick nagyon kevés szerepet kapott. Mint ahogy Dakota Fanning sem sokszor jelent meg. A Cullen család tagjai pedig semmit nem változtak, igaz ők most többször lehetőséget kaptak bizonyítani.
 
A teljesen rossz, klisés és olykor elviselhetetlen giccs, szövegek és jelenetek mellett. Valamint a színészek tehetségtelenségén átnézve, azt kell mondjam, hogy ez lett a sorozat legjobbja eddig. Persze nem rajongói szemmel, és nem elvakultan nézni egy olyan filmet, ami tömeghisztériát vált ki, nehéz racionális véleményt alkotni, de ki kell jelentsük, minden jó de inkább rossz tulajdonsága mellett, ez még mindig távol van egy jó filmtől.
 
Értékelés: Eclipse - 5/10
 
Én továbbra is maradok középen, mint a korábbi filmek esetén. Elfogadom, hogy ez egy hatalmas szerelmi történet, melynek jelentős része könyvben sokkal jobban működik. Azt is elfogadom, hogy hatalmas imádat veszi körül a színészeket, de fogadjuk el, nem tudnak sokat letenni az asztalra. És hiába gazdagodott meg mindenki lassan, aki ebből a pitéből evett, hiába a dollár milliók, a megvalósítás még mindig nagyon gyenge. Nem azt mondom, hogy 200 millióból kellene összerakni. De egy avataros világban elvárná az ember, hogy normális farkasokat kapjon, és a vámpírok sem úgy mozogjanak, ahogy. Emellett azt is fogadjuk el, lehet hatmillió díj a filmek és színészek mellett, szakmai elismerést soha nem fognak kapni, de nem is ezért készül. 2012-ben vége a mesének, addig még két film, és utána mi lesz? A Summit tapsolni fog, hogy mindegyik munkatársának hatalmas bonuszokat fog adni, a rajongók meg keresnek valami más szeretni valót, vagy csak egyszerűen felnőnek.
 
A második film után is leírt kérésemet továbbra is tartom. Aki érez magában erőt ahhoz, hogy egy sokkal jobb véleményt, mi több, pozitív véleményt írjon a filmről, az levében küldje el mindenképpen, és nagyon szívesen kirakom. Én is szívesen olvasnék egy olyan írást, ami szerint ez a film 10/10. Szóval, itt a lehetőség, már ha annak tartjátok, lehet írni, és felkerülni az oldalra.
 
teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Heti lámpás (314) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Gazdaság (710) Belföld (11) Sport (729) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7616) Politika (1582) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Történelem (18) Vetítő (30) Kultúra (9) Mozaik (83) Jobbegyenes (2805) Flag gondolja (36) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>