Ma 2023 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
50bdd769210d8ec7544ce2c78a1e613d.jpg

Kritika - Chico & Rita

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Chico és Rita latinos temperamentumú szerelmi románca magyar közreműködéssel nyert Európa Filmdíjat. Nem véletlenül: szerelem latinos temperamentummal és világtörténelmi szövettel.

Az idei Európa Filmdíj-átadón némi meglepetésre a spanyol–brit Chico és Rita lett az év európai animációs filmje. A meglepetést az okozta, hogy a legnagyobb presztízsű animációs fesztiválon, Annecy-ban A rabbi macskája nyert, s itt is jelölt volt. Magyar szempontból mindenképp örömteli a Chico és Rita diadala, az animációs munkák ugyanis Kecskeméten zajlottak, s a díjazás jelentős részben a helyi animátorok munkájának elismerése.

A Chico és Rita egy életen át tartó perzselő szerelem története. 1948-ban Havannában ismerkedik meg egymással a fiatal férfi és a nő, s szenvedélyes szerelem lobban fel közöttük. Chico ugyanakkor nőcsábász, s mintha képtelen lenne egy nő mellett lehorgonyozni. Érzéseit azonban egy slágerben fogja megörökíteni, a Chico és Rita pedig nagy hírnevet hoz énekesének, Ritának. A nő New Yorkban is karriert csinál, az élet pedig újra és újra elválasztja és összehozza a szerelmeseket.

 A latinos temperamentum kézzelfoghatóan köszön vissza a Chico és Ritában, amely kifejezetten felnőtteknek szóló történet. Nem csupán a benne látható erotikus képsorok miatt, hanem mert nem egyszerű annak megértése, hogy miért nem egymással éli le az életét a két ember, ha nyilvánvalók egymás iránti érzéseik. Az animációs film az emberi viszonyok kiszámíthatatlanságát mutatja be kiválóan, ráadásul ügyesen helyezi el a románcot a történelem szövetében is. A hidegháború amerikai–kubai feszültsége, a kommunizmusba forduló karibi államban bekövetkező változások remekül jelennek meg a vásznon, s ilyen értelemben hiteles tablóul is szolgálnak a történelmi eseményeknek. Természetesen nem ez volt a fő célja a rendezőhármasnak, ám a részletekre való odafigyelés mindenképpen elismerésre méltó. Mindez a véletlennel, az emberi természet gyarlóságával kiegészítve remek szórakozást kínál, s ne feledkezzünk meg a zenéről sem. A Chico és Rita-dal mellett visszatérően játszódnak jelenetek lokálban, táncházban, szórakozóhelyen, ahol szól a karibi jazz, s ez már önmagában olyan hangulatot teremt, amit nem lehet nem szeretni.

Így válik a Chico és Rita maradandó élménnyé, amelynek stílusában nem sok magyar dolgot lehet ugyan felfedezni, de a stáblista gondoskodik arról, hogy a filmtörténetben honi sikerként is büszkélkedhessünk vele.

(Chico & Rita – színes spanyol–brit animációs film, 90 perc, 2010. Rendező: Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Trueba.)

mno.hu - kgy

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (16) Gazdaság (689) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Életmód (1) Mozaik (83) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Tereb (145) Jobbegyenes (2685) Belföld (10) Heti lámpás (276) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7110) Politika (1581) Autómánia (61) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (530) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>