Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
cf2af1cf7f8c9de0a434d32ded1687a9.jpg

Golden Globe - Az Argo-akciót, Daniel Day-Lewist és Jessica Chastaint díjazták

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Argo-akció című filmnek, Daniel Day-Lewisnak és Jessica Chastainnek ítélték oda a legfontosabb kategóriában a Golden Globe-díjat Los Angelesben, helyi idő szerint vasárnap éjjel.

Az Argo-akció lett a legjobb drámai alkotás. A film az 1979-es teheráni túszdráma idején végrehajtott amerikai mentőakció történetét dolgozza fel. Rendezője, Ben Affleck is Golden Globe-ot kapott, három nappal az után, hogy ebben a kategóriában nem sikerült elnyernie az Oscar-jelölést.

Az Argo-akció színészei és stábja
Az Argo-akció színészei és stábja
Fotó: Europress/AFP

Az Argo-akció mellett az est másik nagy győztese A nyomorultak volt, amelyet a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók a legjobb musicalnek ítéltek. A Jean Valjeant megszemélyesítő Hugh Jackman kapta a legjobb színésznek járó elismerést a musical/vígjáték kategóriában, ugyanebben a műfajban pedig a Fantine-t alakító Anne Hathaway vitte el a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Anne Hathaway és Hugh Jackman, A nyomorultak színészei
Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne, Anne Hathaway és Hugh Jackman, A nyomorultak színészei
Fotó: Europress/AFP

A legjobb drámai filmszínésznek járó elismerést Daniel Day-Lewis nyerte el a Lincoln elnök életéről Steven Spielberg rendezésében készült alkotás címszerepéért. A 12 Oscarra jelölt Lincoln, amelyet a Golden Globe-on összesen hét kategóriában terjesztettek fel, és amelyet maga Bill Clinton volt elnök konferált fel a díjkiosztó gálán, vasárnap ezt az egyetlen díjat kapta. Ugyancsak elmaradt a várakozásoktól a Pi élete című film, amely Mychael Danna komponista jóvoltából csak a legjobb filmzene kategóriában győzött.

Jessica Chastain
Jessica Chastain
Fotó: Europress/AFP

A legjobb drámai filmszínésznőnek Jessica Chastaint, az Oszama bin Laden likvidálásáról szóló Zero Dark Thirty főszereplőjét találták. Musical és vígjáték kategóriában a hölgyek közül Jennifer Lawrence lett a díjazott, a Napos oldal című film női főszerepéért.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino
Fotó: Europress/AFP

A Django elszabadul című western rendezője, Quentin Tarantino a történet forgatókönyvéért vehette át az arany földgömböt, a filmben szereplő osztrák Christoph Waltz a legjobb mozifilm-mellékszereplő lett.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger
Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger
Fotó: MTI/EPA

A díjátadón további osztrákok is felvonultak: a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat Michael Haneke vehette át a Szerelem című, öt Oscarra jelölt alkotásáért. A kategóriát – Sylvester Stallone társaságában – Arnold Schwarzenegger, Haneke honfitársa konferálta fel.

Adele
Adele
Fotó: Europress/AFP


A várakozásoknak megfelelően Adele és Paul Epworth Skyfall című Bond-betétdalát ítélték a legjobbnak.
A legjobb tévéfilm a Sarah Palin alelnökjelöltségének történetét feldolgozó, Versenyben az elnökségért című film lett, amely besöpörte a kategória legjobb színésznőjének (Julianne Moore) és legjobb mellékszereplőjének (Ed Harris) járó elismerést is.

Tévéfilm és minisorozat kategóriában a legjobb színésznek Kevin Costnert ítélték. A filmcsillag a főszereplője annak a Hatfields and McCoys című sorozatnak, amely két klán véres viszályát dolgozta fel a 19. századi Kentucky, illetve Nyugat-Virgina vidékén. A legjobb női mellékszereplő a minisorozatok/tévéfilmek között Maggie Smith lett a Downton Abbey révén.

Claire Danes
Claire Danes
Fotó: Europress/AFP

Tarolt a Homeland

A legjobb drámai tévésorozatnak járó Golden Globe-díjat a Homeland című széria kapta. A Homeland két főszereplője, Damian Lewis és Claire Danes lett a legjobb színész, illetve színésznő a drámai sorozatok mezőnyében. A legjobb vígjátéksorozat a Girls lett, ennek főszereplője, Lena Dunham elnyerte a kategóriában a legjobb női főszereplő díját. A férfiaknál Don Cheadle-t találták a legjobb vígjátéksorozat-főszereplőnek a Gátlástalanok című szériában nyújtott alakításáért.

Jodie Fostert színész-rendezőt a gálán Cecile B. DeMille-életműdíjjal tüntették ki.

mno.hu  - MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Tereb (146) Életmód (1) Mozaik (83) Gazdaság (704) Mondom a magamét (7536) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Egészség (50) Heti lámpás (312) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Vetítő (30) Történelem (18) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Jobbegyenes (2786) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>