Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
0df9bd41dfd8dec1e7aa479372e83a7a.jpg

Gandalf hetven éves

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Május 25-én lesz hetvenéves Sir Ian McKellen, minden idők egyik legkiválóbb brit Shakespeare-színésze, A Gyűrűk Ura Gandalfja.

Egy észak-angliai bányászvároskában nőtt fel, apja és mindkét nagyapja lelkész volt. A családi hagyománnyal azért szakított, mert háromévesen lenyűgözte egy Pán Péter-előadás, s kilencéves korától már egy összecsukható játékszínházzal töltötte minden szabadidejét. A Shakespeare-drámák vonzásában iratkozott be a Cambridge-i Egyetem angol irodalom szakára, rendszeresen fellépett a színjátszó kör előadásain.

Húszévesen minden előképzettség nélkül szegődött hivatásos társulathoz, s hamarosan maga Sir Laurence Olivier hívta újonnan alakuló társulatába. A hatvanas években McKellen elsősorban színpadi alakításaival szerzett magának hírnevet, generációja vezető klasszikus színészének kiáltották ki. A Royal Shakespeare Company tagjaként Shakespeare mellett többek közt Csehov, Ibsen, Shaw színműveiben szerepelt, a legnagyobb sikert III. Richárdként aratta. A nyolcvanas években a Broadway-n Peter Shaffer a zseni és középszer párharcát bemutató Amadeusában Salierit játszotta, s megkapta a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat.

A filmvásznon először 1969-ben szerepelt, s az idők során volt D.H. Lawrence író, Macbeth, Hitler, II. Miklós - utóbbiért Arany Glóbusz-díjjal jutalmazták. 1995-ben a filmen is eljátszotta III. Richárdot, a Shakespeare-drámát a XX. századi, fasizálódó Európába ültették át. McKellen az egyik forgatókönyvíró és producer is volt, alakításáért Arany Glóbusz- és BAFTA-díjra jelölték.

nol.hu

1998-ban a Stephen King regénye nyomán forgatott Az eminens című filmben idős német háborús bűnösként tűnt fel. Az Érzelmek tengerében című drámában jelölték először Oscar-díjra. A Gyűrűk Ura-trilógiában a jó varázsló Gandalf szerepét kapta, a forgatás előtt állítólag még nem is olvasta Tolkien regényét. Érdekesség, hogy a díjesőben részesült sorozatban ő volt az egyetlen színész, akit az amerikai filmakadémia jelölésre érdemesített. Középfölde világától nem szakadt el, a tervek szerint A hobbit című filmben is ő fogja játszani Gandalfot.

Egy másik nagy sikerű sorozatban, a képregény alapján készült X-Men fantasztikus akciófilmekben ő alakította a mutáns gonosztevő Magnetót. Egyik legutolsó forgatása a Dan Brown regénye nyomán forgatott A Da Vinci-kód című thriller volt, s tavaly tévéfilmen visszatért Shakespeare királydrámáihoz, a Lear király címszerepében. A sokoldalú színésztől a könnyedebb műfaj sem áll távol, a Pet Shop Boys együttes egyik videóklipjében vámpírt alakított.

Jelenleg Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájában játssza Esztragon szerepét a londoni Royal Haymarket színházban hatalmas sikerrel.

Ian McKellen hazájában a legmagasabb kitüntetések birtokosa: a brit birodalom parancsnoka, lovag (így kijár neki a Sir megszólítás), tavaly művészi teljesítményét, illetve a "másság ügyének előmozdítása" terén kifejtett nemzetközi tevékenységét ismerték el. McKellen egy 1988-as rádióinterjúban vállalta először másságát, azóta e kisebbség emberi jogainak egyik legismertebb képviselője, személyesen is rendszeresen megszólal a melegek jogai érdekében.

Hozzászólások

Antikomcsi
2016-01-28 13:27
Török egy büdös kommunista.Ne higgyen neki senki.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Egészség (50) Mondom a magamét (7657) Gazdaság (711) Mozi világ (440) Politika (1582) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Kultúra (9) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Jobbegyenes (2815) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (319) Autómánia (61) Belföld (11) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>