Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
1804c4ab479c75373ecbd11afcd5d988.jpg

Filmklub 5. - Piedone Egyiptomban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Aki már látott Piedone-filmeket, tudja, mit várhat. Nem zsákbamacskát vesz, a biztos áruért megy moziba. Nevetni akar, izgulni akar, bunyót akar látni, és erőt, bátorságot akar meríteni a legyőzhetetlen Piedone (alias Ritzi rendőrfelügyelő, a nápolyi rendőrség világutazója) élményeiből, aki reális világban forgolódik.

Ugyanabban, ahol a mozinéző? Persze, csak látszólag. Mert mesevilág ez, ahol az irreálisan megnövelt képességek, helyzet-megoldások uralkodnak. Ettől mese a mese, és élvezet az, ami szórakoztat.

Ezúttal Egyiptomba kerülünk, ki tudja, miféle vonzások eredményeként. Persze lenyűgöző a látvány! És miért is ne? Egy olajtársaság vezérkara rejti a gonoszt: Piedone-nak jócskán akad dolga.

Térül-fordul és hetet vagy akár hétszer hét ellenfelet is leterít. Fantasztikus ütései végzetesek. De ez kell is, mert egy megátalkodott olajmágnás ügynök-rendszere, mesés testőrsége folyton-folyvást az életére tör. De ő az igazságot keresi’! A filmben ez egyértelműen szeretnivaló az egyértelműen rossz ellen harcol.

Piedone egyre többet tud meg az olaj körüli sötét ügyletekről: akinél az olaj, annál a hatalom. A küzdelem egy tudós titkának kiderítéséért folyik, aki feltételezi, hogy a világnak azon a pontjain, ahol az általa felfedezett különleges bogarak élnek, olaj rejtőzik a föld mélyében.

Az olajtársaság és Piedone harca természetesen megnyugtató befejezéssel ér véget. Természetesen. Lehetne másképp?

Piedone Egyiptomban

színes, magyarul beszélő, olasz akció-vígjáték, 1979 (12)

rendező: Steno
forgatókönyvíró: Adriano Bolzoni, Massimo Franciosa, Steno
operatőr: Sandro Borni, Luigi Kuveiller
díszlettervező: Osvaldo Desideri
jelmeztervező: Sartoria Russo, Luciano Sagoni
zene: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis
látványtervező: Enzo Bulgarelli
vágó: Carlo Bartolucci, Mario Morra

szereplő(k):
Bud Spencer (Rizzo felügyelő)
Enzo Cannavale (Caputo)
Baldwyn Dakile (Bodo)
Cinzia Monreale (Connie)
Angelo Infanti (Zakar)
Karl-Otto Alberty (Svéd)
Robert Loggia (Barns)

]]>Filmvilág folyóirat 1981/04 44. old.]]> - Sólyom András

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (16) Vetítő (30) Gazdaság (694) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Egészség (50) Irodalmi kávéház (531) Flag gondolja (34) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Tereb (146) Heti lámpás (282) Szépségápolás (15) Életmód (1) Jobbegyenes (2724) Mozaik (83) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Sport (729) Mondom a magamét (7262) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>