Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
46fbfea010ba3e365fd89f5428e46cd8.jpg

Filmklub 3. - A férfi, aki szerette a nőket

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Antonioni Kalandjának férfihőse, Sandro, felzokog, mikor megpillantja önmaga ürességét és sivárságát Claudia szerelmében.Truffaut filmje, A férfi, aki szerette a nőket, Sandro perújrafelvétele és szentté avatása.

Truffaut nem siránkozik holmi művészként az emberi autonómia elvesztésén. Ilyen a világ. Itt kell berendezkedni. Nem gondolkodni és izgalmasan élni! Így akarta Truffaut a modern kor szabadságmítoszát megteremteni. Ennek a jól berendezett életnek egyetlen kínzó pontja, hogy az emberek még mindig igénylik egymást, de már nem tudnak mit kezdeni másokkal.

Truffaut ezt a szorongást oldja szabadságeszménnyé – erényt kovácsolva a kényszerből. Bertrand a XX. századi férfi-nő kapcsolat felszentelt papja. Mozdulatai, szívdöglesztő nézése, zsongító hangja szertartássá emeli minden pillanatát. Ide nem illenek a fülledt szeretkezések, a durva veszekedések. Ez nem férne össze a tiszta kisfiúval, az örök Truffaut-i alteregóval. Huszárik Szindbádja jut eszünkbe, aki hasztalan kereste az elveszett harmóniát a nőkben, az emlékekben, a tárgyakban. Szindbád keserűségének nyoma sincs Bertrand-ban. Truffaut-Bertrand már nem sejti, hogy becsapja magát; ezért lesz a pótcselekvés anatómiájából a pótcselekvés apológiája.

A filmnek mindezek ellenére van valami varázsa. A rítus a beavatottaknak szól; aki megszabadul a film bűvöletétől, csak üres recsegésnek és modorosságnak látja.
Kalapot emelve tiszteleg halott hőse előtt, adjuk meg mi is a tiszteletet – a régi Truffaut-nak.
 
 
A férfi, aki szerette a nőket
 
színes, magyarul beszélő, francia romantikus vígjáték, 119 perc, 1977

rendező: ]]>François Truffaut]]>
forgatókönyvíró: ]]>Michel Fermaud]]>, ]]>Suzanne Schiffman]]>, ]]>François Truffaut]]>
zeneszerző: ]]>Maurice Jaubert]]>
operatőr: ]]>Néstor Almendros]]>
látványtervező: ]]>Jean-Pierre Kohut-Svelko]]>
vágó: ]]>Martine Barraqué]]>

szereplő(k):
]]>Charles Denner]]> (Bertrand Morane)
]]>Brigitte Fossey]]> (Genevieve Bigey)
]]>Nelly Borgeaud]]> (Delphine Grezel)
]]>Leslie Caron]]> (Vera)
]]>Geneviéve Fontanel]]> (Helene)
]]>Nathalie Baye]]> (Martine Desdoits)

Filmvilág folyóirat 1980/07 36-37. old.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (34) Irodalmi kávéház (531) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gazdaság (693) Tv fotel (65) Belföld (10) Vetítő (30) Egészség (50) Jobbegyenes (2718) Életmód (1) Mondom a magamét (7235) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Autómánia (61) Sport (729) Heti lámpás (279) Történelem (16) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>