Ma 2024 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
20084e0c5f714ae956f3d65d98be12b4.jpg

Ezt nézhetjük a héten - Heti mozibemutatók - 2013/36. hét

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A hét mozibemutatóitól senki nem fog hátast dobni, bár provokáció kettőben is akad: A bűn éjszakája című filmben évente egy éjszakára legálissá válik a gyilkosság és önbíráskodás, A szenvedély királya pedig a brit szexmágnás életéről szól. A többi viszont néma csend…

]]>A szenvedély királya]]> (16)

Rövid időn belül a második olyan film kerül a magyar mozikba, amely egy ünnepelt személy nem olyan irigylésre méltó életéről lebbenti fel a fátylat. És amennyire Liberace elsősorban az amerikaiak számára ismert előadóművész, úgy Paul Raymond is a britek körében beszédtéma elsősorban. Igaz, Raymond több mindenben is úttörő volt, s eddig kitárgyalatlan élete legalább olyan módon befolyásolta a társadalmat, mint Hugh Hefner vagy Larry Flynt. Raymond a pőreség úttörője volt az ötvenes-hatvanas években a szigetországban, a konzervatív törvényekre fittyet hányva hatalmas vagyont szerzett a meztelenséggel és az ország első sztriptízklubjának megnyitásával. Ennél a karriernél is sokkal érdekesebb, hogy a háttérben – nyilvánvalóan – elég sok kompromisszumot kellett kötnie az alvilággal, a magánélete pedig valóságos csőd volt, amiben szerepet játszott a nők mellett a drog is. ]]>Kritikánk a filmről itt olvasható.]]>

]]>Halbalhé]]> (6)

Bizonyosan magyar filmforgalmazási mérföldkő a Halbalhé, amely az első, Magyarországon vetített maláj–kínai animációs film. Ebből persze a közönség és fiatal célcsoportja vajmi keveset fog észlelni, hiszen az animáció az elvárható nemzetközi színvonalat hozza, a mese maga pedig szinkronizáltan kerül a magyar mozikba. Az már nehezebben magyarázható, hogy a Halbalhé miért hasonlít lépten-nyomon a Némó nyomában című sikermesére. Akárhogy is, halas történetek már többször arattak sikert itthon, ez 2000-ben még egy dán–német–ír rajzfilmnek is sikerült (Segítség, hal lettem!). A Halbalhéban mindenesetre akad játékos fehér foltú cápa, orvvadászok és olajszennyeződés, azaz egyszerre több ökológiai probléma is terítékre kerül.

]]>Riddick]]> (16)

Emlékezetes, hogy a kopasz, izomagyú Vin Diesel 2000-ben Riddick szerepében vált sztárrá, a Pitch Black – 22 évente sötétség című korrekt utópiában, amely tisztességes látványvilága és az elismerő kritikák mellett pénzt is hozott a konyhára (23 millióba került, 53 milliót hozott világszerte). Ezt a Halálos iramban sikere követte, majd az öntudatra ébredt Diesel önálló karrier építgetésébe kezdett, amelybe például nem fért bele a Halálos iramban folytatása sem. És miközben a hozzáfűzött remények többször egymás után nem jöttek be, lassan ismét jó lett a Halálos iramban-franchise (a negyedik résztől), és folytatást szült a Pitch Black is. Utóbbi igazi szívügye lett a hollywoodi színésznek, s ha lehet hinni a zuhanyhíradóknak, akkor a Riddickért, vagyis a harmadik Pitch Black-filmért éveket küzdött a rendezővel, David Twohyval (ő jegyezte az előzményeket is). Hát most megkapták, s hamarosan az is kiderül, hogy ennek a nézők is örülnek-e.

]]>A bűn éjszakája]]> (16)

A minimál-költségvetésű rémtörténetek legújabb sikerfejezete lett idén nyáron A bűn éjszakája, amely egyetlen házban játszódik, s hárommilliós költségvetésébe még egy sztár, Ethan Hawke is belefért. Ez az amerikai nézőknek elég is volt júniusban, bemutatása óta 65 millió dollár értékben váltottak jegyet a jövőben játszódó utópiára, amelyben nincs bűnözés, köszönhetően a bűn éjszakájának, amikor évente egyetlen éjszakára legálissá válik a gyilkosság és önbíráskodás. Hogy ez a szelep valóban kioltaná-e a frusztrációt és agressziót, arról csak találgathatunk, ebben a filmben is csak azért érdekes a keret, hogy legyen értelme annak, miképp támad meg egy szomszédság egy riasztókkal bizniszelésből meggazdagodó férfit és családját. Sok realitás nem található A bűn éjszakájában, igaz a tematika hasonló darabjait sem realitásuk miatt nézte a célközönség. Amíg viszont A bűn éjszakája felvetésének morális aspektusain évődünk, barátkozzunk meg a már bejelentett folytatás gondolatával is.

]]>One Direction: This Is Us]]> (nincs kh.)

Morgan Spurlock nagyjából a semmiből tört be a filmes köztudatba 2004-ben a Super Size Me című haláli jó dokumentumfilmjével, amelyben egy hónapig csak mekis kaját evett. A Sundance-en díjazott és Oscarra jelölt dokuval 20 millió dollárt keresett (a McDonald’s-ételeknél többe, 65 ezer dollárba került a film), és egy csapásra keresett filmes lett. Nálunk még a Hol az ördögben van Oszama bin Laden? című közel-keleti eseményekről szóló dokuja volt látható, és bár az elmúlt években is dolgozott, munkái már visszhangtalanok voltak. Talán ezért is választotta új témájának napjaink Take Thatjét, a One Directiont. A One Direction: This Is Us nem leleplező mozi, hanem a tagokat bemutató doksi koncertfilmmel vegyítve. Amerikában a múlt héten első helyen nyitott a bevételi listákon, kérdés, a hazai közönség mit szól a 3D-ben készült mozihoz a multiplexekben.

kgy -mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7417) Nagyvilág (1309) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (17) Gazdaság (698) Autómánia (61) Vetítő (30) Tv fotel (65) Heti lámpás (304) Belföld (10) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Jobbegyenes (2760) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (535) Egészség (50) Sport (729) Politika (1582) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>