Ma 2020 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
Keresztneve: Hadnagy

Keresztneve: Hadnagy

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ő volt az egyik leggyakoribb amerikai vendég a nappalinkban - még fekete-fehérben.

Peter Falk épített vasutat Tito marsallnak, kosárlabdázott a hírhedt Sing Sing börtön csapata ellen. De annyira összefonódott Columbo alakjával, hogy sokan olasznak is gondolják. Valójában Falk Miksának, a Pester Lloyd főszerkesztőjének a leszármazottja. Meg sem kapta volna a detektívszerepet, ha Bing Crosby golfmeccsei nem esnek egybe a forgatási napokkal.

Ő volt az egyik leggyakoribb amerikai vendég a nappalinkban - még fekete-fehérben. Csak a nyelvet nem lehetett gyakorolni rajta; valamiért szakasztott úgy beszélt ugyanis, mint Szabó Gyula. Ahogyan Kojakkel a rumlis New Yorkot, Stone hadnaggyal és Keller felügyelővel a dimbes-dombos San Franciscót, Columbóval Los Angelest és dúsgazdag környékét hozta a hazai otthonokba a 70-es évek amerikai krimisorozataival a Magyar Televízió - miközben II. János Pál, az "új pápa" a Derricket karikázta be a műsorújságban.

Fogalmunk sem volt akkoriban, mi a kereskedelmi televízió, nem tudhattuk, hogy a fénykorban a Columbóval és a Petrocellivel az NBC, a Kojakkel a CBS, a San Francisco utcáinnal és a Charlie angyalaival pedig az ABC küzdött a nézőkért és a hirdetési tortáért. Mindegyikünknek volt annak idején kedvenc Columbo-része; e sorok írójának a Gyilkosság a műtőasztalon. Ebben a ballonkabátos hadnagy az utolsó előtti pillanatban látszólag már elveszíti a küzdelmet a rafinált sebésszel szemben, hogy aztán a legeslegutolsóban fordítson, szokásos fordulatával: "Csak még valami!..." visszatér az orvosi szobába, és kiveszi a gyilkos zsebéből az oda rejtett bűnjelet, egy sebészfonalat.

Az idén 82 éves Peter Falk személye - tucatnyi egyéb televíziós és legalább kétszer annyi moziszerep, színpadi múlt, öt Emmy-díj és egy Golden Globe-elismerés dacára - annyira összefonódott a Los Angeles-i rendőrhadnagyéval, akit 1968 és 2003 között alakított, hogy Amerika (nemhogy a világ) szinte másra sem emlékszik belőle. A Gyilkosság Rt. egy mai magyarországi vetélkedőben szinte biztosan Ganxsta Zolee albumát jelentené, eredetileg azonban (Murder Inc.) a II. világháború előtti Brooklyn - a többi közt Bugsy Siegelt, Frank Abbandandót is tömörítő - olasz-zsidó-ír alvilágát jelölte. De alighanem csak a filmek mindentudói emlékeznek arra: az ezt megörökítő 1960-as moziban az alig 33 éves Falkot Abe Reles alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára jelölték, és ugyanezt érdemelte ki a rákövetkező évben Joy Boy megformálásáért Frank Capra utolsó filmjében, A maroknyi csodában.

A New Yorkban bölcsész-, majd közigazgatási diplomát szerzett Peter Falk egyébként John Cassevetes jó barátja volt, és - a fenti filmekhez képest évizedes késéssel - játszott a rendező két alkotásában, a Férjek-ben és az Egy hatás alatt álló nő-ben is. A színpadon emlékezetes alakítást nyújtott Az eljő a jeges-ben, a Napsugár fiúk egy tévéváltozatában pedig Woody Allen partnereként. Egy szerelmi kapcsolat részeként beutazta Európát, fél évig például - amíg "devizabűntettel" le nem bukott - vasutat épített Tito Jugoszláviájában.

A Falk-Columbo-karakterek összemosásából adódik például, hogy a színészt is olasznak gondolják. Pedig valójában kelet-európai zsidó gyökerekkel rendelkezik, a többi közt Falk Miksa, az egykori Pester Lloyd ma már lipótvárosi utcanévként is ismert főszerkesztőjének a dédunokája. Az amerikai krimihősök etnikai hátterének helyenként van, máskor pedig nincs valóságalapja: a Kojaket alakító Telly (azaz Aristoteles) Savalas tényleg görög - Fürtöskével együtt, hiszen a kövérkés rendőrt fivére, Demosthenes Savalas alakította -, de a Petrocellit megformáló Barry Newman nem olasz.

Falk a forgatókönyvbeli hadnagyhoz hasonlóan valóban New Yorkban látta meg a napvilágot, és tényleg Kaliforniában, közelebbről Beverly Hillsben él. (Az utóbbi időkben már zavart viselkedéséről, Alzheimer-kórjáról érkeztek hírek, lánya nemrég gyámság alá helyeztetését kezdeményezte. Az ősszel még e portré is interjúkérelemmel indult, de választ nem hozott rá a posta.) Közös bennük a megannyi amerikai családra jellemző bevándorlómúlt; a forgatókönyvírók szívesen is vittek ilyesfajta ízt a sorozatokba. Mára teljesen feledésbe merült, hogy a Columbo-figurát az első nyolc évben nem is Falk, hanem előbb Bert Freed, majd Thomas Mitchell alakította, és harmadjára is két további színész állt eredetileg a lista első helyein. Meg sem kapta volna a szerepet, ha Bing Crosby golfmeccsei nem esnek egybe a forgatási napokkal.

Közhely, hogy Columbo (keresztneve, mint az egyik részben maga mondja: Hadnagy, és csak a legavatottabbak emlékezhetnek, hogy egy igazolványon feltűnik: Frank Columbo) kócos, rosszul öltözött, szórakozott, esetlen, csetlik-botlik. Lehamuzza a pazar villa szőnyegét, csilis babot rendel az előkelő étteremben, parkoláskor feldönti a kukákat a lepukkant, de valóban igen ritka - 1959-ben mindössze félezer példányban piacra került - nyitható tetejű Peugeot 403-assal. Egyszóval - ahogy az amerikai angol mondja - egy klutz. De hányan gondoltak vajon bele, hogy a kopasz Kojaket, a krumpliorrú Stone hadnagyot és a fél szemére vak Columbót egy-egy feltűnő testi eltérés is megkülönbözteti környezetétől, sokszor éppen a kifogástalan megjelenésű bűnelkövetőtől?

Peter Falk már háromévesen üvegszem viselésére kényszerült, miután rosszindulatú daganattal műtötték. Noha később megesett: durván eltanácsolták szereptől, mondván: ennyi pénzért kétszemű színész is akad, fogyatékosságával megbarátkozott, sőt bizarr humorának csillogtatásához is felhasználta. - Emlékszem, a középiskolában egyszer igazságtalanul kiállított a bíró. Annyira begurultam, hogy kivettem az üvegszemet, és átnyújtottam neki: Tegye be magának! - idézte fel baseballmúltját a szivarrajongók magazinjának, a Cigar Aficionadónak adott 1997-es interjújában az akkor már 55 éve pöfékelő és a dohányzás jogáért keményen kiálló Falk. ("Micsoda világ lesz ebből, ahol már egy baseballmeccsen, a szabad levegőn sem lehet rágyújtani?")

 A kosárlabdapályán viszonylag alacsony termete (175 centi) miatt nem annyira dobójátékosként, hanem fürgesége okán vált be, és a hírhedt Sing Sing börtön az életfogytiglanra ítélt Piggy Sandset is felvonultató csapatával is volt alkalma megmérkőzni. A második világháborúban megint csak a szeme miatt nem sorozták be a tengerészgyalogosokhoz (pedig mindkétszer az üvegszemet letakarva kis híján átcsúszott a látáspróbán), így a kereskedelmi flottánál vigasztalódott, ahol szakácsként és mosogatóként foglalkoztatták. - A hajón a kapitány az egyetlen személy, akinek látnia kell. Na, a Titanic esetében ez sem nagyon jött össze - így a színész, aki a CIA-nek pedig azért nem kellett, mert a flottánál belépett a szakszervezetbe, amelyet a McCarthy-féle időkben a kommunizmus egyik melegágyának tartottak Amerikában.A forgatókönyvírók szeretik a titokzatosságot.

Ahogy a Charlie angyalaiban Charlie-t soha nem láthattuk szemből - általában pedig csak hallhattuk -, a Columbóban a hadnagy felesége marad rejtve. Gyakran emlegeti, egy mexikói bűnesetnél pedig éppen együtt nyaralnak a határ túloldalán, de Columbo állandó társaként legfeljebb egy basset houndot láthatunk. Nem így a valódi Peter Falk esetében. Második felesége, Shera Danese színésznő, akivel öt kutyát is tartanak nyolc hálószobás házukban (egyik sem basset hound), valójában a Columbo hat epizódjában is feltűnt - legfeljebb nem a nyomozó nejeként.

Első házasságában örökbe fogadott kisebbik lánya, a most a beteg Peter feletti gyámságot ambicionáló Catherine Falk történetesen magánnyomozó. Még az ő anyjával, Alyce Mayóval mentek - Volkswagennel, hiszen a párnak nem Peugeot-ja volt - az 1960-as Oscar-díj-átadásra, amelyre Peter Falkot is jelölték. Így emlékezett vissza: "És a nyertes Peter...- mondja a hang, én meg már emelkedem fel a székből - ..Ustinov. Mire máris roskadok vissza. Ki van rúgva!, fordulok az ügynökömhöz, nekem több napot már ne számlázzon ki."

Szőcs lászló, Nol.hu

Hozzászólások

Flag
2016-01-28 13:26
Próba

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (37) Mozi világ (440) Mozaik (83) Heti lámpás (239) Flag gondolja (33) Politika (1571) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Sport (729) Belföld (5) Jobbegyenes (1721) Történelem (14) Kultúra (5) Gazdaság (645) Tereb (139) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (171) Irodalmi kávéház (484) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1448) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Mondom a magamét (4411)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>